27 augustus 2015

Glutenvrij noten- en zadenbrood (Daring Bakers Augustus)

De Daring Bakers hebben in augustus een glutenvrij noten- en zadenbrood gebakken. Op het eerste gezicht ziet het brood eruit als een vogelvoertaart. Maar als je het proeft is het best lekker. Niet heerlijk, maar gewoon best lekker, vooral als je het roostert en met iets smeuïgs belegt.

Het brood krijgt zijn samenhang door vezels die zich volzuigen met vocht. Daarom moet het ook een poos rusten na het mengen. Lees voor je aan het werk gaat het hele recept en alle opmerkingen.

Het recept komt van de site "My new roots". De Daring Bakers gastvrouw van de maand was Susan, van "The Kiwi Cook".

Glutenvrij noten- en zadenbrood

Bereidingstijd:
15 minuten voorbereiden
2 uur tot een hele nacht rusten
50 tot 60 minuten bakken


Ingrediënten:
140 gram zonnebloempitten
90 gram lijnzaad
50 gram amandelschaafsel
135 gram glutenvrije havermout

20 gram chiazaad
25 gram hele psyliumvezels (18 gram als je poeder gebruikt)
6 gram (1 theelepel) fijn zeezout
15 ml (1 eetlepel) ahornsiroop (of honing)
45 ml (3 eetltepels) kokosolie

375 ml water

Werkwijze:
1. Meng alle droge ingrediënten.
2. Meng alle natte ingrediënten in een andere kom.
3. Roer beide mengsels door elkaar, tot alles nat is, maar er geen vocht meer los te zien is.
4.  Doe in een brood- of cakevorm. Maak de bovenkant vlak met een spatel.
5. Dek de vorm losjes af met plasticfolie en laat minstens twee uur op kamertemperatuur staan. Een hele nacht is beter.

6. Verwarm de oven voor tot 180°C en bak het brood om te beginnen gedurende 20 minuten.
7. Haal het brood uit de oven. Keer hem op een rooster en haal eventueel bakpapier eraf.
8. Zet het brood, ondersteboven, weer in de oven, en bak nog 30-40 minuten, tot het hol klinkt als je erop klopt. Het is de bedoeling dat het brood bruin begint te worden.
9. Laat het brood helemaal afkoelen voor het snijdt. Snijd hem met een fijn gekarteld mes.

10. Rooster het gesneden brood en beleg met met iets gezonds, zoals pesto en tomaat, of avocado, hummus....




Opmerkingen:
1. Je kunt dit brood 5 dagen luchtdicht bewaren. Invriezen kan ook, snijd het dan wel eerst.  
2. Elke brood- of cakevorm is geschikts. Als je een metalen vorm gebruikt, bekleed hem dan met bakpapier. 
3. Psylliumvezels zijn niet overal te koop en vaak erg duur. De darmreiniger van het Kruidvat is het poeder van psyliumvezels en werkt prima. Gebruik wel 18 gram ipv 25 gram als je poeder gebruikt. 
4. Als je gemalen lijnzaad gebruikt, heb je meer water nodig dan als je ongemalen lijnzaad gebruikt. 
Als het belangrijk voor je is om glutenvrij te eten, koop dan gecertificeerde havermout. 
5. Boekweitvlokken en speltvlokken zijn een goed alternatief voor havermout. 
6. Je kunt weliswaar elke noot gebruiken die je lekker vindt (in plaats van amandelschaafsel), maar het is belangrijk om ze goed fijn te hakken, anders valt het brood uit elkaar. 
7. Gebruik geen cosmetische kokosolie maar de zuivere kokosolie uit de supermarkt of de toko. 

2 opmerkingen:

Susan Knaap zei

Thanks for participating this month Francijn. Your 'bread' looks great!

Marcellina In Cucina zei

Francijn, your bread looks delicious with the topping of avocado!