27 juni 2012

Battenberg cake (Daring Bakers juni)


(Nederlandse tekst hieronder) 

Mandy of What The Fruitcake?! came to our rescue last minute to present us with the Battenberg Cake challenge! She highlighted Mary Berry’s techniques and recipes to allow us to create this unique little cake with ease.

And indeed, it wasn't hard or time-consuming. But the result is a cute little cake, perfect to impress your visitors :-) 
I made the Battenberg with coffee and peppermint cake, a coffee butter-cream, and colored marzipan. Ready in an afternoon!

If you want to read the recipe in English, you can visit the Daring Bakers homepage, where you'll find both the recipe and our blogroll. The recipe in Dutch is below. 

Mandy, thanks for this challenge, and for the quick rescue :-)

Click here to see all my completed challenges!

==

En dan nu in het Nederlands.

De Daring Bakers uitdaging  van juni 2012 is de klassieke Battenberg Cake. Dit kleine, mooie cakeje werd bedacht voor de bruiloft van prinses Victoria en prins Louis van Battenberg, in 1884. Prinses Victoria is de kleindochter van koningin Victoria van het Verenigd Koninkrijk, en de oma van Juan Carlos, de koning van Spanje.
Toch heb je voor deze cake geen buitenissige ingrediƫnten nodig, en hij kost ook niet veel tijd. De traditionele versie is roze met geel, smaakt naar amandel, is gelijmd met abrikozenjam, en bedekt met marsepein, waarop een ruitpatroon is aangebracht.
Maar met dit recept kun je alle kanten op. Je kunt elke smaak en kleur kiezen die je wilt, je kunt lijmen met jam, ganache, botercreme, bedekken met fondant, marsepein of chocoladeplastic (google is your friend: “chocolate plastic”). Mogelijke smaakcombinaties zijn koffie-walnoot, sinaasappel-citroen (gelijmd met lemoncurd), of kokos met frambozenjam.
Ik heb gekozen voor een cake met pepermunt en koffiesmaak, gelijmd met mokkabotercreme, en bedekt met marsepein. De pepermuntcake en de marsepein heb ik gekleurd met een drupje blauwe voedselkleurstof.
De gastvrouw van deze maand is Mandy, van het blog “What the fruitcake?!” Ze leerde ons een recept uit de Baking Bible van Mary Berry.

Bereidingstijden:
15-20 minuten voorbereiden
45-60 minuten bakken en koelen
15-20 minuten samenstellen

Recept voor de traditionele Battenberg  cake
Nodig:
175 gram ongezouten roomboter
175 gram fijne kristalsuiker
175 gram zelfrijzend bakmeel (of bloem met 3% bakpoeder)
3 grote eieren op kamertemperatuur (of 3 ½ medium ei)
65 gram amandelmeel
¾ theelepel bakpoeder
½ theelepel vanille-extract
¼ theelepel amandelextract
rode voedselkleurstof

om af te maken:
100 gram abrikozenjam
225 gram marsepein, naturel of geel


1. Verwarm de oven (180°C, hetelucht 160°C, gas stand 4).
2. Vet een vierkante vorm (20x20cm) in met boter.
3. Vouw een stuk aluminiumfolie een paar keer dubbel en knip hem in de vorm van een tussenschot. Bekleed de vorm met bakpapier op de manier die je ziet op de foto, met het schot van aluminiumfolie midden in de vouw van het bakpapier.

4. Snijd de roomboter in blokjes en zet die even in de magnetron zodat ze zacht worden, maar niet vloeibaar.
5. Roer suiker, bakmeel, bakpoeder en amandelmeel door elkaar met een garde. Voeg boter, eieren, en de twee extracten toe en mix kort, tot het deeg net glad is.
6. Doe de ene helft van het deeg in de ene helft van de vorm.
7. Doe een beetje rode kleurstof in de andere helft van het deeg, en roer tot de kleur goed verdeeld is.
8. Doe de rest van het deeg nu in de andere helft van de vorm.
9. Maak glad met een spatel en zorg dat alle hoeken goed gevuld zijn.
10. Bak 25-35 minuten. De cake moet loskomen van de randen, terugveren bij lichte aanraking, en een tandenstoker moet er schoon uit komen.

11. Laat een paar minuten afkoelen in de vorm, til de cake dan aan het bakpapier uit de vorm en laat hem volledig afkoelen op een rooster.
12. Als de  cake helemaal afgekoeld is, snijd je de bovenkanten glad en leg je de blokken op elkaar. Snijd nu alle zijkanten glad, zodat het een rechte balk wordt. Gebruik een fijngekarteld mes.
13. Snijd de twee helften beide in de lengte doormidden en zorg zo dat je vier heel nette repen krijgt.
14. Verwarm zachtjes de abrikozenjam en zeef hem.
15. Plak de vier repen cake op elkaar met de jam, in een schaakbordpatroon.
16. Bestrooi een groot werkvlak met poedersuiker, en rol de marsepein in een rechthoekige vorm die in de ene richting groot genoeg is om de hele lengte van de cake te bedekken en in de andere richting om om de cake heen te passen.
17. Smeer de bovenkant van de cake in met jam. Leg de cake met de bovenkant op de marsepein.
18. Smeer de andere drie kanten in met jam. Vouw de marsepein netjes om de cake, en zorg dat de aansluiting heel netjes is.
19. Zet de cake voorzichtig op zijn onderkant. Maak met een glad, groot mes een geruit patroon op de bovenkant. Snijd de zijkanten van de cake eraf zodat je het patroon ziet. 

Mijn variant:
Voeg aan de ene helft van het deeg een theelepel oploskoffie toe.
Voeg aan de andere helft van het deeg een paar druppels pepermuntolie en een drupje blauwe kleurstof toe.
Maak botercreme van 115 gram roomboter, 225 gram poedersuiker, 1/2 theelepel oploskoffie en 1 1/2 theelepel melk of room.
Kneed een drupje blauwe kleurstof en een paar druppels pepermuntolie door de marsepein.