**NL tekst tussen sterretjes**
This month the daring bakers have not been baking. What??? We have been frying :-) The November 2009 Daring Bakers Challenge was chosen and hosted by Lisa Michele of "Parsley, Sage, Desserts and Line Drives". She chose the Italian Pastry, Cannolo (Cannoli is plural), using the cookbooks "Lidia’s Italian-American Kitchen" by Lidia Matticchio Bastianich and "The Sopranos Family Cookbook" by Allen Rucker; recipes by Michelle Scicolone, as ingredient/direction guides. She added her own modifications/changes, so the recipe is not 100% verbatim from either book.
**Deze maand hebben de Daring Bakers niet gebakken. Wat??? We hebben gefrituurd :-) De november-uitdaging komt van Lisa Michele, haar blog heet "Parsley, Sage, Desserts and Line Drives". Ze heeft Cannoli gekozen, waarbij ze verschillende receptbronnen heeft gebruikt. **
Cannoli are known as Italian-American pastries, although the origin of cannoli dates back to Sicily. The
cannol0 is a fried, tube-shaped pastry shell filled with a creamy amalgamation of sweetened ricotta cheese, chocolate, candied fruit or zest, and sometimes nuts. Cannoli can also be filled with pastry creams, mousses, whipped cream, ice cream etc. They're eaten as a dessert.
**Cannoli zijn Italiaans-Amerikaans gebak, hoewel ze oorspronkelijk uit Sicilië komen. Een cannolo is een gefrituurd rolletje met een romige vulling van gezoete ricotta, chocola, gedroogd fruit of citrusschil, en soms noten. Cannoli kunnen ook gevuld worden met banketbakkersroom, mousse, slagroom, ijs etc. Cannoli worden gegeten als toetje.**
I made the recipe without alterations, to try the real taste. We were surprised by the combination of orange peel, chocolate and ricotta, it was real good. I went for the bonus too: made my own ricotta cheese!
**Ik heb het recept gemaakt zonder veranderingen aan te brengen, om te proeven hoe ze horen te smaken. We waren verrast door de smaakcombinatie van sinaasappelschil, chocola en ricotta, het was echt heel lekker. Ik heb ook de bonusoptie gemaakt: mijn eigen verse ricotta!**
If you want to read the whole recipe in English, try the host's blog. And here come my pictures!
**Het Nederlandse recept staat verder naar onderen. Het weblog van de gastvrouw staat hier. En nu mijn foto's!**
**En nu het Nederlandse recept!
Benodigdheden:
cannoli vormen / stukjes bezemsteel van 15 a 20 cm lang
frituur
schuimspaan
metalen (barbecue-)tang
spuitzak met grote spuitmond (stervormig)
keukenpapier
mixer
deegroller of pastamachine
ronde uitsteekvormpjes
plasticfolie
kaasdoek
zeef
Voor 22-24 cannoli van 10 cm
Bereidingstijden: 130/140 minuten voor het deeg, 5/10 minuten voor het maken van de vulling, 120 minuten voor het koelen, 1 a 2 minuten per paar cannoli voor het frituren, 20/30 minuten voor het samenstellen.
Nodig voor de Cannoli vormpjes
250 gram patentbloem
28 gram suiker
1 theelepel cacao
½ theelepel kaneel
½ theelepel zout
3 eetlepels (42 gram) plantaardige olie
1 theelepel witte wijnazijn (belangrijk om het deeg soepel te maken)
60 ml zoete marsala of andere witte wijn
1 eiwit van een groot ei
frituurolie (plantaardig en vloeibaar)
wat chocola om te smelten voor de randjes
Nodig voor de vulling
1 kilo ricotta, uitgelekt
160 gram poedersuiker (gezeefd)
½ theelepel kaneel
1 theelepel vanille extract
3 eetlepels gehakte chocola van goede kwaliteit
2 eetlepels sinaasappelschil
3 eetlepels geroosterde, gehakte pistachenootjes
Cannoli vormpjes maken
Doe bloem, suiker, cacao, kaneel en zout in de kom van de mixer.
Mix met de deeghaken de olie en azijn erdoor en genoeg wijn om een deeg te maken.
Leg het deeg op een licht bebloemd oppervlak en kneed tot het deeg zacht is en goed gemengd, ongeveer 2 minuten. Maak er een bal van en pak het in in plasticfolie. Leg 2 uur tot een hele nacht in de koelkast.
Verdeel het deeg in tweeën. Houd het ene deel afgedekt terwijl je werkt. Bebloem een werkvlak en rol het deeg superdun uit, tot ongeveer 30 bij 45 centimeter. Snijd rondjes uit met een diameter van 7 tot 12 centimeter. Rol ze uit tot ovalen, groter en dunner.
Vet de buitenkant van de cannoli vormen in (dat hoeft alleen de eerste keer). Rol de ovalen vanaf de lange kant om de vorm, en plak de overlappende eindjes vast met eiwit. Zorg dat er geen eiwit op het vormpje komt, dan blijven ze kleven. Druk het goed aan en laat even drogen.
Verwarm de olie tot 190 graden, en zet een bakblik klaar met keukenpapier erop.
Doe voorzichtig een paar cannoli in de olie. Niet te veel. Frituur ze tot ze goudkleurig zijn, ongeveer 2 minuten. Draai ze zodat ze gelijkmatig bruin worden.
Haal met een schuimspaan een cannolo uit de olie, pak hem vast met een barbecuetang en giet de olie eruit. Leg hem op het keukenpapier om uit te lekken. Haal het vormpje eruit zolang de rolletjes nog heet zijn. Laat de rolletjes dan afkoelen.
Laat vormpjes afkoelen voor je ze weer gebruikt.
Vulling maken
Bekleed een zeef met kaasdoek en zet hem in een grote kom. Doe de ricotta op het doek in de zeef, leg er plasticfolie en een handdoek over, zet er iets zwaars op en laat de ricotta zo enkele uren uitlekken.
Mix de ricotta tot ze romig en glad is. Klop suiker, kaneel en vanille erdoor. Roer de chocola, schil en noten erdoor. Koel tot het stevig is. Dit mag tot 24 uur voor het vullen.
Samenstellen
Vul een spuitzak met de ricottacreme. Vul de rolletjes vanaf twee kanten. Duw de cannoli met de uiteinden in de gesmolten chocola. Serveer direct na het vullen.
Cannoli kunnen opnieuw knapperig worden gemaakt door ze een paar minuten in een oven van 175 graden te leggen.
Zelf ricotta maken
Verwarm volle melk tot ongeveer 80 graden, het mag absoluut niet koken.
Voeg per liter melk het sap van een grote citroen toe.
Wacht tien minuten.
Leg een zeef op een pan, het kaasdoek dubbel in de zeef, en schep met een schuimspaan de bolletjes uit de geschifte melk. Laat die uitlekken op het kaasdoek, knoop het doek dicht en hang het geheel ergens op met een bak eronder. Laat een uur of twee uitlekken.
Uit 1 liter volle melk haal je ongeveer 180 tot 200 gram verse kaas. Om de hoeveelheid te maken van het hele recept heb je dus wel 5 liter melk nodig! Ik heb de helft gemaakt :-) **
Eet smakelijk!
==
Eerdere uitdagingen die ik aanging / prior challenges completed:
2008:
2009:
2008: cheesecake pops, opera cake, danish braid, filbert gateau, chocolate eclairs, lavash crackers, pizza, caramel cake, yule log
2009: tuilles, chocolate valentino, lasagna Emilia Romagna, cheesecake, apple-almond-strudel, bakewell tart, marshmallow cookies, dobos torta, vols au vent, french macarons
Orange peel, chocolate and ricotta are lovely and great that you had a chance to make the filling. And I just love your step-by-step photos and the final cannoli looks so delcious and yummy well done on this challenge. Cheers from Audax in Australia.
BeantwoordenVerwijderenI love your cannoli and the way you made them. Your own forms, your own ricotta... you're great. Big hug from Madrid.
BeantwoordenVerwijderenyour pictures are amazing. I too have a picture of my "ricotta" hanging around.
BeantwoordenVerwijderenthe shells and the filling look delicious.
great job.
wow, you put in a lot of effort making both the tubes and the ricotta! Your cannoli looks delicious! I didn't have time to do the traditional version, glad you liked it! Well done!
BeantwoordenVerwijderenGreat Job!
BeantwoordenVerwijderenI love your cannoli and your step by step pictures!
Great job making your own ricotta! I didn't make my own in time to post about it, but I have some straining in cheese cloth downstairs right now!
BeantwoordenVerwijderenGreat job in using the broomstick as the form. I like your theory of sticking to the original recipe to see how it should really taste. Great job in doing everything, including the ricotta, I wouldn't have the patience to do it myself.
BeantwoordenVerwijderenGorgeous cannoli! I love the idea of making your own forms - they did the job perfectly!
BeantwoordenVerwijderenFran, ever since I saw your post at the DK forum I was excited and awed by everything you did..turning out perfect cannoli and leading the way for others to make their own wooden cannoli forms! You blasted out this challenge with fervor! Thanks so much for being an inspiration and deep frying with me this month!
BeantwoordenVerwijderenI so applaud your ingenuity! So impressive! Great looking cannoli!
BeantwoordenVerwijderenWhat an ingenious idea to use a broomstick handle. You are definitely a Daring Baker. Great job on the Cannoli and your ricotta looks delicious!
BeantwoordenVerwijderenBeautiful cannolis! And homemade ricotta?? Wow! You are a goddess of the kitchen :) way to go on this month's challenge. Keep up the amazing bakes!
BeantwoordenVerwijderen