(For English, please scroll down)
Op het allerlaatste nippertje heb ik, in de week na onze vakantie, toch nog de uitdaging van de Daring Bakers voor augustus gemaakt. Eigenlijk had ik er helemaal geen tijd voor, maar ik wilde de dobos taart al lange tijd maken, en dit was mijn kans.
Een dobos taart is een sponscake met vijf (of meer) lagen, gevuld met een rijke chocolade botercreme, en afgedekt met karamel. De Dobos taart is uitgevonden door József C. Dobos in 1885. Dobos was een Hongaarse bakker, en zijn taart werd snel beroemd in heel Europa vanwege de buitengewone smaak en houdbaarheid.
In 1906 ging Dobos met pensioen en werd zijn recept voor het eerst vrijgegeven, aan de "Budapest Confectioners' and Gingerbread Makers' Chamber of Industry", op voorwaarde dat elk lid van de Chamber het recept vrij zou kunnen gebruiken.
Deze uitdaging werd gepresenteerd door Angela (van "A spoonful of sugar") en Lorraine (van "Not quite Nigella"). Het recept dat ze kozen is gebaseerd op een recept van Rick Rodgers, uit zijn kookboek "Kaffeehaus: Exquisite Desserts from the Classic Caffés of Vienna, Budapest, and Prague."
Mijn dobos taart is lang niet zo mooi geworden als sommige voorbeelden, met name de karamel laag is lelijk geworden doordat de sponscake de hete karamel absorbeerde. De laagjes werden ook niet allemaal even mooi, omdat ze vastplakten aan het bakpapier. Maar de botercreme is geweldig, zacht als zijde en heel intens van smaak. Daar lijk ik een gave voor te hebben, mijn botercremes zijn nog nooit geschift of geklonterd :-)
Ik heb het recept deze keer niet in het Nederlands vertaald, door tijdgebrek. Het Engelse recept is te lezen op de websites van Angela en Lorraine: www.notquitenigella.com en www.aspoonfulofsugar.net. Daar kun je ook zien hoe mooi de karamellaag hoort te zijn :-)
===
The August 2009 Daring Bakers' challenge was hosted by Angela of A Spoonful of Sugar and Lorraine of Not Quite Nigella. They chose the spectacular Dobos Torte based on a recipe from Rick Rodgers' cookbook Kaffeehaus: Exquisite Desserts from the Classic Caffés of Vienna, Budapest, and Prague.
In August we were away on holiday, and when we returned, I had just a few days left before the posting date of the challenge. But I really wanted to make this Dobos Torta, so I just did so, mess or no mess at home. And this is the result! My buttercream was delicious, soft as silk. But the caramel was absorbed by the top layer, and is no way as beautiful as some other pictures show. The layers came out "good enough", but they did stick to the paper, and were hard to work with.
However, I liked the challenge, so thanks, Angela and Lorraine!
==
Eerdere uitdagingen die ik aanging / prior challenges completed:
(cheesecake pops, opera cake, danish braid, filbert gateau, chocolate eclairs, lavash crackers, pizza, caramel cake, yule log, tuilles, chocolate valentino, lasagna Emilia Romagna, cheesecake, apple-almond-strudel, bakewell tart, marshmallow cookies)
Great job on this month's challenge! I think the caramel layer was the hardest part of this month's challenge, so you did great to get your wedges onto the cake!
BeantwoordenVerwijderenI think my caramel looks better than it tasted :) Your torte looks lovely!
BeantwoordenVerwijderenYour Torta looks great! Personally I forgot about nuts...
BeantwoordenVerwijderenVery well done! Your cake looks beautiful!
BeantwoordenVerwijderenCheers,
Rosa
I'm glad you enjoyed the challenge! Your torta looks amazing =D.
BeantwoordenVerwijderenA beautiful Dobos torte! I am so pleased I have discovered your blog.
BeantwoordenVerwijderenGreat job, the torte looks lovely
BeantwoordenVerwijderen