Kort geleden kon ik van een kennis een wafelijzer overnemen. Dat was een leuke aanvulling van mijn mogelijkheden in de keuken! Ik ben me gaan verdiepen in recepten en dat viel nog niet mee. Er zijn tientallen soorten wafels en duizenden recepten voor die soorten. Men zegt dat elke belgische moeder haar eigen recept heeft.
Vandaag heb ik een recept geprobeerd dat er erg authentiek uit zag. Om precies te zijn: het was moeilijker dan de rest, en dat is vast niet voor niks :-) En ja hoor, ze waren erg lekker! Mijn verbrande vinger meer dan waard :-)
A few weeks ago I had the opportunity to buy a waffle iron for a fair price. That was a very nice extension of my possibilities in the kitchen! I started to study waffle recipes and that did not turn out very easy. I found many different types of waffles, and each type can be made in a thousand ways. It is said that each Belgian mom has her own waffle recipe.
Today I tried a recipe that sounded authentic. To be exact: it was more difficult than the rest, and that must be for a reason. And YES, they are good. Even my burnt finger doesn't spoil that :-)
Dit heb je nodig:
Voor deeg 1: 17 gram gedroogde gist, 60 ml lauw water, 150 gram bloem, 1 eetlepel suiker, 1 groot ei en 80 ml lauwe melk.
Voor deeg 2: 130 gram ongezouten boter, 35 tot 60 gram bloem, 1 theelepel vanille-extract, 1/4 theelepel bakpoeder, 1 theelepel kaneel, snufje zout, 1 eetlepel suiker, 125 gram greinsuiker of suikerparels.
En natuurlijk een wafelijzer zoals je op het plaatje ziet.
This is what you need:
For dough #1: 1 US tablespoon active dry yeast (17 grams); 4 US tablespoons lukewarm water (37 grams); 1 1/2 cups flour (150 grams); 1 tablespoon sugar; 1 large egg; 1/3 cup lukewarm milk (80 grams).
For dough #2: 1/2 cup unsalted butter (130 grams); somewhere between 0.3 and 0.6 cups of flour (35 to 60 grams); 1 teaspoon vanille-extract; 1/4 teaspoon baking powder; 1 teaspoon cinnamon, pinch of salt; 1 tablespoon sugar; 1/2 cup pearl sugar.
And, of course, a waffle iron like the one you see on the picture
Maak het eerste deeg:
Zeef de bloem in een kom. Roer de gist erdoor. Voeg nu de andere ingredienten toe en roer alles tot een glad deeg. Laat op een warme plek afgedekt rijzen tot 2 keer het oorspronkelijke volume.
Make dough #1:
Sift flour in a bowl. Mix with yeast. Then add the other ingredients and stir with a spoon until smooth. Let it rest in a warm place, covered with a towel, until volume is doubled.
Maak het tweede deeg:
Laat de boter een klein beetje zacht worden. Voeg alle andere ingredienten toe en kneed met de vingers tot een dikke pasta. Gebruik 35 gram bloem en houd de rest nog even apart.
Make dough #2:
Let the butter soften a little. Add other ingredients and knead it to a soft, thick paste. Use 0.3 cups of flour, and save the rest for later.
En dan... werk de twee soorten deeg met de vingers goed door elkaar. Voeg eventueel (een deel van) de bewaarde bloem toe, het deeg moet net kneedbaar zijn en verdeeld kunnen worden in zachte balletjes. Verdeel het deeg in 10 balletjes en bestuif die met bloem.
Verwarm het ijzer en bak de balletjes in 3 a 4 minuten goudbruin.
And then... mix the two bowls of dough well with your fingers. If necessary, add (some of) the flour you saved for later. The dough must be just kneadable, you must be able to divide it into soft balls. Divide it into 10 balls and make them less sticky with some flour. Warm your iron and bake the balls to golden brown waffles in 3 to 4 minutes.
Een paar opmerkingen:
- greinsuiker is niet overal te koop. Ik kon het kopen bij de molenwinkel. Kijk vooral bij winkels waar bijv. Soezieproducten worden verkocht. Parelsuiker is net zoiets. Als je het echt niet kunt vinden, vervang het dan door gewone suiker.
- Als je kleinere of grotere deegballetjes maakt, kun je spelen met de vorm van de wafels. Kleinere balletjes geven ronde wafels, grotere vullen de hele vorm en daarmee maak je dus rechthoekige wafels.
- Het recept komt van http://belgie.nl/site/gastronomie/recepten.html en is licht aangepast.
A few remarks: - pearl sugar cannot be bought everywhere in Holland. Don't know how it is in your country, but take a look on the internet to be sure. If you really cannot find it, use plain sugar instead. - By making bigger or smaller dough balls, you can play with the shape of the waffles. Small balls make round waffles, bigger balls fill the iron and will make rectangular waffles.
- The recipe was lent from http://belgie.nl/site/gastronomie/recepten.html and was translated and slightly adapted by me.
31 januari 2009
29 januari 2009
Tuiles (Daring Bakers Januari)
(for English, scroll down)
De Daring Bakers slaan weer toe! Deze maand met een lichte uitdaging: tuiles. Tuiles zijn hele dunne koekjes die wel wat hebben van de nederlandse kniepertjes. Ze kunnen gelijk na het bakken worden vervormd door ze bij voorbeeld om een stokje heen te wikkelen.
Het voordeel van dit recept is dat je geen vorm of ijzer nodig hebt, een bakplaat en een spateltje of glad mes is voldoende.
Het idee was om van plastic een mal te knippen (door er de gewenste vorm uit te halen) en in het ontstane gat deeg op het bakpapier te smeren.
Ik heb een bloem geprobeerd die ik in een toetje liet drijven, dat zie je op de eerste foto.
Een andere poging ging wat minder goed: dat zijn de ribbeltjes die je op de andere foto ziet. Ik vormde ze met potloden, maar dat was zo veel werk dat het niet snel genoeg ging en de koekjes gingen breken bij het afkoelen. Maar niettemin was het leuk om te proberen.
Als je wilt weten wat de andere Daring Bakers ervan gebakken hebben, kun je de Daring Bakers blogroll bezoeken.
De uitdaging van deze maand kwam van de hand van Karen van "Bake my day" en Zorra van "1x umruehren bitte. Het recept komt uit "The chocolate book" van de nederlandse chefkokkin Angelique Schmeink.
Dit is het recept:
65 gram boter op kamertemperatuur
60 gram gezeefde poedersuiker
1 zakje vanillesuiker
2 grote eiWITTEN, losgeroerd
65 gram bloem
evt. voedselkleurstof
Verwarm de oven voor op 180 graden celsius.
Mix boter met suiker en vanillesuiker op een lage stand romig.
Voeg geleidelijk de eiwitten toe terwijl je rustig blijft kloppen, en vervolgens de bloem. Stop met mixen zodra alles goed gemengd is.
Dit moet ongeveer de substantie van chocoladepasta hebben.
Zet 30 minuten koel weg. Het deeg blijft een week goed in de koelkast, je moet het dan wel even een half uur op temperatuur laten komen voor je het gebruikt.
Leg je plastic sjabloon op bakpapier en smeer hem heel dun vol met deeg. Maak in het probeerstadium niet meer dan 2 of 3 koekjes in een keer, tot je precies weet hoe en hoe lang het moet.
Versier evt. met deeg dat je gekleurd hebt met voedselkleurstof.
Bak op 180 graden tot de randjes net bruin worden. Bij mij duurde dat precies 6 minuten. Haal ze uit de oven en vorm ze gelijk zoals je wilt. Even later zijn ze afgekoeld en knapperig-bros, en kun je ze eten. Een snel koekje dus!
==
English:
This month's challenge is brought to us by Karen of Bake My Day and Zorra of 1x umruehren bitte aka Kochtopf. They have chosen Tuiles from The Chocolate Book by Angélique Schmeink and Nougatine and Chocolate Tuiles from Michel Roux.
Thank you, Karen and Zorra!
Tuiles are very light cookies, ideal for after the December festivities :-) You just smear the batter of this recipe very thin on the parchment paper, bake it a few minutes and shape it as you wish. A very quick and easy recipe, as soon as you have found out how long it takes in your oven.
I made the flowers you see above, and let them flow on a custard dessert. Another batch I tried did not work out so well, I tried to shape them with pencils above and underneath, but that took too much time, as the cookies cool down quickly.
But the taste was fine and I liked trying this new recipe.
The recipe in English can be found on many of the blogs on the Daring Bakers Blogroll. You can visit all the blogs of other participants there, to see what they created this month!
==
Eerdere uitdagingen die ik aanging / prior challenges completed:
De Daring Bakers slaan weer toe! Deze maand met een lichte uitdaging: tuiles. Tuiles zijn hele dunne koekjes die wel wat hebben van de nederlandse kniepertjes. Ze kunnen gelijk na het bakken worden vervormd door ze bij voorbeeld om een stokje heen te wikkelen.
Het voordeel van dit recept is dat je geen vorm of ijzer nodig hebt, een bakplaat en een spateltje of glad mes is voldoende.
Het idee was om van plastic een mal te knippen (door er de gewenste vorm uit te halen) en in het ontstane gat deeg op het bakpapier te smeren.
Ik heb een bloem geprobeerd die ik in een toetje liet drijven, dat zie je op de eerste foto.
Een andere poging ging wat minder goed: dat zijn de ribbeltjes die je op de andere foto ziet. Ik vormde ze met potloden, maar dat was zo veel werk dat het niet snel genoeg ging en de koekjes gingen breken bij het afkoelen. Maar niettemin was het leuk om te proberen.
Als je wilt weten wat de andere Daring Bakers ervan gebakken hebben, kun je de Daring Bakers blogroll bezoeken.
De uitdaging van deze maand kwam van de hand van Karen van "Bake my day" en Zorra van "1x umruehren bitte. Het recept komt uit "The chocolate book" van de nederlandse chefkokkin Angelique Schmeink.
Dit is het recept:
65 gram boter op kamertemperatuur
60 gram gezeefde poedersuiker
1 zakje vanillesuiker
2 grote eiWITTEN, losgeroerd
65 gram bloem
evt. voedselkleurstof
Verwarm de oven voor op 180 graden celsius.
Mix boter met suiker en vanillesuiker op een lage stand romig.
Voeg geleidelijk de eiwitten toe terwijl je rustig blijft kloppen, en vervolgens de bloem. Stop met mixen zodra alles goed gemengd is.
Dit moet ongeveer de substantie van chocoladepasta hebben.
Zet 30 minuten koel weg. Het deeg blijft een week goed in de koelkast, je moet het dan wel even een half uur op temperatuur laten komen voor je het gebruikt.
Leg je plastic sjabloon op bakpapier en smeer hem heel dun vol met deeg. Maak in het probeerstadium niet meer dan 2 of 3 koekjes in een keer, tot je precies weet hoe en hoe lang het moet.
Versier evt. met deeg dat je gekleurd hebt met voedselkleurstof.
Bak op 180 graden tot de randjes net bruin worden. Bij mij duurde dat precies 6 minuten. Haal ze uit de oven en vorm ze gelijk zoals je wilt. Even later zijn ze afgekoeld en knapperig-bros, en kun je ze eten. Een snel koekje dus!
==
English:
This month's challenge is brought to us by Karen of Bake My Day and Zorra of 1x umruehren bitte aka Kochtopf. They have chosen Tuiles from The Chocolate Book by Angélique Schmeink and Nougatine and Chocolate Tuiles from Michel Roux.
Thank you, Karen and Zorra!
Tuiles are very light cookies, ideal for after the December festivities :-) You just smear the batter of this recipe very thin on the parchment paper, bake it a few minutes and shape it as you wish. A very quick and easy recipe, as soon as you have found out how long it takes in your oven.
I made the flowers you see above, and let them flow on a custard dessert. Another batch I tried did not work out so well, I tried to shape them with pencils above and underneath, but that took too much time, as the cookies cool down quickly.
But the taste was fine and I liked trying this new recipe.
The recipe in English can be found on many of the blogs on the Daring Bakers Blogroll. You can visit all the blogs of other participants there, to see what they created this month!
==
Eerdere uitdagingen die ik aanging / prior challenges completed:
14 januari 2009
Populairste weblogrecepten
10 januari 2009
Chocoladekoekjes
Voor mijn vijftigste post heb ik gekozen voor chocoladekoekjes! Het idee komt van "Tea and Wheaten bread" en dit is een vertaling en lichte aanpassing van het recept dat oorspronkelijk werd gepubliceerd door Martha Stewart in "Cookies".
Voor een heerlijk bros koekje met een zachte chocoladevulling heb je nodig:
230 gram boter en 70 gram boter op kamertemperatuur
130 gram poedersuiker
1/4 theelepel zout
2 theelepels vanille-extract
250 gram patentbloem
150 gram pure chocola, in stukjes gehakt
2 theelepels maisstroop, of andere vloeibare zoetigheid zoals suikerstroop, ahornsiroop, etc.
Verwarm de oven voor op 180 graden (gasoven stand 4).
Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Doe de 230 gram boter, suiker, zout en vanille in een mengkom en mix het gedurende een minuut of twee op middelmatige snelheid tot het glad en goed verdeeld is. Mix dan de bloem erbij, lepel voor lepel, tot het een stevig deeg is.
Maak met een theelepel porties deeg, die je tot balletjes rolt en op de bakplaat legt. Afhankelijk van de grootte die je kiest kun je 25 tot 50 koekjes maken. Leg ze niet te dicht bij elkaar, houd er 2 a 3 cm tussen.
Bak tien minuten, haal ze uit de oven, druk in elk koekje snel even je duim zodat er een kuiltje ontstaat. Bak nog eens een minuut of 7 a 9, tot de randjes bruin kleuren. Haal dan van de bakplaat en laat afkoelen op een rooster.
Doe chocola, de 70 gram boter en de maisstroop in een vuurvaste kom en zet die boven een pan met zachtjes kokend water. Roer af en toe, en haal van de warmtebron als de chocola is gesmolten. Laat even afkoelen.
Vul de koekjes met de chocolade als ze afgekoeld zijn. Ik deed dat met een poffertjesbeslagflesje, dat ging erg goed.
Voor een heerlijk bros koekje met een zachte chocoladevulling heb je nodig:
230 gram boter en 70 gram boter op kamertemperatuur
130 gram poedersuiker
1/4 theelepel zout
2 theelepels vanille-extract
250 gram patentbloem
150 gram pure chocola, in stukjes gehakt
2 theelepels maisstroop, of andere vloeibare zoetigheid zoals suikerstroop, ahornsiroop, etc.
Verwarm de oven voor op 180 graden (gasoven stand 4).
Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Doe de 230 gram boter, suiker, zout en vanille in een mengkom en mix het gedurende een minuut of twee op middelmatige snelheid tot het glad en goed verdeeld is. Mix dan de bloem erbij, lepel voor lepel, tot het een stevig deeg is.
Maak met een theelepel porties deeg, die je tot balletjes rolt en op de bakplaat legt. Afhankelijk van de grootte die je kiest kun je 25 tot 50 koekjes maken. Leg ze niet te dicht bij elkaar, houd er 2 a 3 cm tussen.
Bak tien minuten, haal ze uit de oven, druk in elk koekje snel even je duim zodat er een kuiltje ontstaat. Bak nog eens een minuut of 7 a 9, tot de randjes bruin kleuren. Haal dan van de bakplaat en laat afkoelen op een rooster.
Doe chocola, de 70 gram boter en de maisstroop in een vuurvaste kom en zet die boven een pan met zachtjes kokend water. Roer af en toe, en haal van de warmtebron als de chocola is gesmolten. Laat even afkoelen.
Vul de koekjes met de chocolade als ze afgekoeld zijn. Ik deed dat met een poffertjesbeslagflesje, dat ging erg goed.