29 januari 2009

Tuiles (Daring Bakers Januari)

(for English, scroll down)

De Daring Bakers slaan weer toe! Deze maand met een lichte uitdaging: tuiles. Tuiles zijn hele dunne koekjes die wel wat hebben van de nederlandse kniepertjes. Ze kunnen gelijk na het bakken worden vervormd door ze bij voorbeeld om een stokje heen te wikkelen.

Het voordeel van dit recept is dat je geen vorm of ijzer nodig hebt, een bakplaat en een spateltje of glad mes is voldoende.
Het idee was om van plastic een mal te knippen (door er de gewenste vorm uit te halen) en in het ontstane gat deeg op het bakpapier te smeren.

Ik heb een bloem geprobeerd die ik in een toetje liet drijven, dat zie je op de eerste foto.



Een andere poging ging wat minder goed: dat zijn de ribbeltjes die je op de andere foto ziet. Ik vormde ze met potloden, maar dat was zo veel werk dat het niet snel genoeg ging en de koekjes gingen breken bij het afkoelen. Maar niettemin was het leuk om te proberen.
Als je wilt weten wat de andere Daring Bakers ervan gebakken hebben, kun je de Daring Bakers blogroll bezoeken.

De uitdaging van deze maand kwam van de hand van Karen van "Bake my day" en Zorra van "1x umruehren bitte. Het recept komt uit "The chocolate book" van de nederlandse chefkokkin Angelique Schmeink.

Dit is het recept:
65 gram boter op kamertemperatuur
60 gram gezeefde poedersuiker
1 zakje vanillesuiker
2 grote eiWITTEN, losgeroerd
65 gram bloem
evt. voedselkleurstof

Verwarm de oven voor op 180 graden celsius.

Mix boter met suiker en vanillesuiker op een lage stand romig.
Voeg geleidelijk de eiwitten toe terwijl je rustig blijft kloppen, en vervolgens de bloem. Stop met mixen zodra alles goed gemengd is.
Dit moet ongeveer de substantie van chocoladepasta hebben.
Zet 30 minuten koel weg. Het deeg blijft een week goed in de koelkast, je moet het dan wel even een half uur op temperatuur laten komen voor je het gebruikt.
Leg je plastic sjabloon op bakpapier en smeer hem heel dun vol met deeg. Maak in het probeerstadium niet meer dan 2 of 3 koekjes in een keer, tot je precies weet hoe en hoe lang het moet.
Versier evt. met deeg dat je gekleurd hebt met voedselkleurstof.
Bak op 180 graden tot de randjes net bruin worden. Bij mij duurde dat precies 6 minuten. Haal ze uit de oven en vorm ze gelijk zoals je wilt. Even later zijn ze afgekoeld en knapperig-bros, en kun je ze eten. Een snel koekje dus!

==

English:
This month's challenge is brought to us by Karen of Bake My Day and Zorra of 1x umruehren bitte aka Kochtopf. They have chosen Tuiles from The Chocolate Book by Angélique Schmeink and Nougatine and Chocolate Tuiles from Michel Roux.
Thank you, Karen and Zorra!
Tuiles are very light cookies, ideal for after the December festivities :-) You just smear the batter of this recipe very thin on the parchment paper, bake it a few minutes and shape it as you wish. A very quick and easy recipe, as soon as you have found out how long it takes in your oven.
I made the flowers you see above, and let them flow on a custard dessert. Another batch I tried did not work out so well, I tried to shape them with pencils above and underneath, but that took too much time, as the cookies cool down quickly.
But the taste was fine and I liked trying this new recipe.
The recipe in English can be found on many of the blogs on the Daring Bakers Blogroll. You can visit all the blogs of other participants there, to see what they created this month!
==

Eerdere uitdagingen die ik aanging / prior challenges completed:


12 opmerkingen:

  1. The flowers are awesome, great job!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. beautiful! I love the wavy tuiles....

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Oh, I tried to make some waves on my tuiles too... I couldn't though. Good job! :)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. I tried to use a mould to make some wavy ones too but couldn't. Yours turn out nice, good job! :)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Love your floating flower tuiles. Great job.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. What a great job you did on this challenge. Love the wavey tuiles nice touch.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Great job! The tuiles flowers are really cute!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Cool, zo met die bloemetjes in de yoghurt. Hartstikke leuk idee
    Anzj van
    http://www.mangerie.blogspot.com/

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Nice work. love the flowers. Great idea!shaping them is hard. I burnt my figers more than once!

    BeantwoordenVerwijderen