24 januari 2019

Gemberkoekjes - Kast vol kookboeken 8

Mijn kast vol kookboeken, recept 8

Klik hier voor informatie over het project.

Titel: Rutger bakt feestelijk
Schrijver: Rutger van den Broek
Uitgever: Carrera, 2014
ISBN: 9789048825219

Toen Rutger van den Broek in 2013 Heel Holland Bakt won, was ik heel tevreden. Vanaf de eerste aflevering was hij mijn favoriete bakker, en dat kijkt zo lekker, als die aflevering na aflevering goed presteert. Rutger was altijd vriendelijk en vrolijk, en wat hij bakte was allemaal even mooi en goed gelukt. 

De boeken die hij nu schrijft, zijn allemaal prachtig, en zijn blog heel lezenswaardig. Toch had ik nog niet gebakken uit zijn boek "Rutger bakt feestelijk". 
Vandaag wilde ik een cadeautje bakken voor een jarige vriend, en dat was een mooie gelegenheid om Rutgers boek in te wijden. Het zijn de gemberkoekjes geworden, een eenvoudig, knapperig roomboterkoekje met stukjes gekonfijte gember erop. Echt erg lekker, en zo klaar.

Gemberkoekjes (35-40 stuks)

225 gram bloem
1/4 theelepel zout
1 theelepel vanille-extract
125 gram witte basterdsuiker
175 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
150 gram gekonfijte gember, goed uitgelekt
25 gram fijne suiker
1 ei, losgeklopt

Meng bloem, zout, vanille-extract, basterdsuiker en boter tot een soepel deeg en maak er een rol van met een doorsnede van 3 a 4 cm. Verpak de rol in plasticfolie en laat het deeg minimaal een uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 190 graden.

Snijd de gember in kleine stukjes en meng deze met de fijne suiker. Snijd van de rol deeg plakjes van 3/4 cm dik en leg ze met voldoende afstand op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk de koekjes met het ei en leg op elk koekjes een hoopje gember. Bak de koekjes 15 tot 20 minuten goudbruin en laat ze afkoelen op een rooster. 

Leuk om te zien: zo zien de koekjes eruit voor het bakken

Geen opmerkingen: