29 oktober 2008

Pizza (Daring Bakers oktober)

In oktober hebben de Daring Bakers pizza gebakken. Dat is op zich niet zo bijzonder, maar de uitdaging bestond met name in 'pizza-tossing'. Wat dat is, kun je zien op deze youtube-video.

In October the Daring Bakers made pizza's. That's nothing extraordinary in itself, but the challenge was mainly to toss the pizza-dough. Check this youtube-video to find out what tossing is.

Het recept voor het pizzadeeg was niet helemaal standaard. Er werd gewerkt met ijskoude ingredienten, en het deeg werd in twee dagen bereid, met een nachtje koelkast ertussen. Het recept komt uit "The Bread Baker's apprentice" van Peter Reinhardt.

The recipe for the pizza-dough was not quite standard. We worked with ice-cold ingredients, and the dough was made in two days, with a night in the refrigerator in between. The recipe is from "The Bread Baker's apprentice" written by Peter Reinhardt.

Dit is het gebruikte recept, globaal vertaald naar het Nederlands.

Nodig voor zes pizza's:
650 gram patentbloem, gekoeld
2 theelepels zout
1 theelepel instantgist

60 gr olijfolie of andere plantaardige olie
400 ml ijskoud water
1 eetlepel suiker

bloem om te bestuiven


Meng bloem, zout en gist in een kom.

Voeg olie, suiker en koud water toe en meng goed, maak zo een plakkerige deegbal.
Kneed 5-7 minuten, en voeg water of bloem toe als het te droog is of te nat. Het deeg moet elastisch, verend en plakkerig zijn.
Bebloem een werkvlak.

Bekleed een bakvorm met bakpapier en vet dat licht in.

Snijd het deeg in 6 gelijke stukken met een natte deegschraper.
Bebloem het deeg en je handen. Maak ballen van het deeg. Leg de ballen in de bakvorm en besproei ze met olie. Doe het geheel in een plastic zak. Doe dit in de koelkast en laat het er een nacht of tot drie dagen liggen.

Haal het deeg uit de koelkast twee uur voor je wilt gaan bereiden.

Bebloem je aanrecht.
Leg de deegballen erop en bebloem die ook.
Duw de ballen rustig aan met bebloemde handen tot schijven van 1 a 1,5 cm dik en 13 cm in doorsnee. Gebruik nog meer bloem . Laat het nu twee uur rusten.
Verwarm de oven zo heet mogelijk voor (260 graden).

Bebloem de achterkant van een bakvorm of een pizzavorm met bloem. Je handen ook helemaal.

Neem een schijf deeg op en toss hem tot hij groot genoeg is.
Beleg hem met saus en beleg naar keuze. Bak een kwartiertje en draai de pizza tussendoor een keer.

To read the full recipe in English, go to one of the other blogs on the Daring Baker's blogroll. All Daring Bakers will post their pizzablogs on October 29th.

De recepten voor saus en beleg mochten de Daring Bakers zelf bedenken. Ik heb zes verschillende combinatie geprobeerd, gebaseerd op verpakkingen in de supermarkt, recepten op internet en recepten in boeken.
Als je zelf combinaties gaat maken, bedenk dan dat een pizza niet beter wordt van heel veel ingredienten. Eenvoud is het kenmerk van het ware.


The Daring Bakers could use their own recipes for sauce and toppings. I made six different combinations, based on supermarket-pizza's, recipes on the internet and in books. If you are going to make your own combinations, remember that a pizza doesn't get better with every added ingredient. Keep it simple.

En dan mijn ervaringen met dit recept. Omdat in het recept stond dat het deeg plakkerig moest blijven, is mijn deeg veel te zacht geworden. Daar werden de pizza's niet minder van, maar het maakte het "tossen" wel veel moeilijker. Ik wil het nog eens proberen met meer bloem in het deeg. De pizza's smaakten heel erg goed, maar dat wordt natuurlijk met name bepaald door het beleg en de saus.

And then my experiences with this recipe. Because the recipe said that the dough should be "real sticky", my dough was far too soft. The pizza's were fine nonetheless, but the tossing wasn't easy this way. I want to try this again with more flour in the dough. De pizza's tasted great, but that is merely because of the toppings and sauce.

Ik wil hier de gastvrouw van de maand bedanken: Rosa, van rosas-yummy-yums.blogspot.com. Ik heb nog nooit zo'n actieve gastvrouw gezien, die moeite deed om elke post op het forum van antwoord te voorzien.

I want to thank hostess of the month: Rosa, from rosas-yummy-yums.blogspot.com. I never saw an active hostess like her, who did her best to answer all posts on the forum.

==

Eerdere uitdagingen die ik aanging / prior challenges completed:











4 opmerkingen:

  1. My dough wasn't super sticky either. Maybe I should have added more liquid since I didn't really like the dough.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Your pizza looks delicious. Great job!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Your pizza looks great. Love the dual language post

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Looks good! Thats a lot of work to do it in 2 languages but I appreciate it, being an english speaker and all!

    BeantwoordenVerwijderen