27 december 2014

Ontbijtkoek (Dutch sweet bread)

In December the Daring Bakers made Dutch sweet breads with Andrea of www.4pure.nl. In The Netherlands we call these breads "ontbijtkoek" (breakfast cake). To be honest, I did not use one of her three recipes, but this one. In this recipe, the dough has to rest overnight, and it uses honey and rye flour. Being Dutch, I wanted the recipe to be as authentic as possible.I did not translate this recipe yet, but I will if someone wants to give it a try.

So here is my ontbijtkoek. The left one is the cheap version from the supermarket, the right one is mine. It tasted great, especially with butter. We thought it was a bit heavy, but I guess we are too used to cheap sweet bread :-)


Andrea, bedankt voor het zetje dat ik nodig had om eens zelf ontbijtkoek te maken! Er zijn van die dingen die je uit gewoonte koopt, terwijl je ze best zelf kunt :-)


====

De Daring Bakers hebben in december ontbijtkoek gebakken. Grappig hè, al die bakkers uit tientallen landen die massaal koekkruiden mengen en ontbijtkoek bakken. De uitdaging werd verzorgd door Andrea Jansen van 4pure.nl. Ik heb, eerlijk gezegd, een ander recept gebruikt, namelijk die van zelfmaakrecepten.nl. Dat recept gebruikt een wachttijd van een nacht, en bovendien roggebloem en honing. Ik wilde het recept zo authentiek mogelijk hebben, je bent Nederlands of je bent het niet :-)

Op de foto zie je links goedkope ontbijtkoek uit de supermarkt, en rechts de mijne (die is dus niet goedkoop, door alle honing). Maar wel heel lekker, vooral met roomboter. Hij is wel een beetje compact, maar het zou kunnen dat wij dat vinden doordat we gewend zijn aan goedkope rotzooi :-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten