26 september 2019

Pap met appel uit de oven - Kast vol kookboeken 48

Het boekje dat in deze aflevering centraal staat, komt uit het uitverkoopkastje van onze boekhandel. Ik kan het nooit laten om even te kijken of er een buitenkansje tussen zit. Liefst een bijzonder thema, zodat het echt een aanvulling is op mijn verzameling.
Deze keer vond ik het boekje "Pap, muesli en granola". Natuurlijk kocht ik hem vanwege de granola, ik ben dol op het zelf maken van "crunchy muesli".
Wist je dat het woord cruesli een merknaam is, en fabrikanten zich daarom in bochten moeten wringen om een herkenbare naam te geven aan hun "knapperige muesli"? Het Engelse woord is granola, dus ik ging ervan uit dat het een van oorsprong Engels boek was. Maar nee: de oorspronkelijke titel is
"Gröt & muesli". Het is Zweeds! Gröt betekent pap, en is vast verwant aan onze "grutten".
Maar, hoewel ik het boek dus kocht vanwege de granolarecepten, heb ik voor deze aflevering gekozen voor iets anders: een van de pap-recepten. Pap heeft een oubollige reputatie, maar ik houd eigenlijk best van Brinta, Weetabix, griesmeelpap enzo. Tijd voor iets nieuws!

Het is geen dik boekje, het bevat ongeveer 50 recepten. Eerst papsoorten op basis van haver, gerst, rogge, en tarwe. Dan andere bereidingswijzen, de verwerking van restjes pap, en tenslotte nog een paar bladzijden met muesli, granola, fruit en jam.
Tussendoor wordt ook wat theorie behandeld over graansoorten, bereidingswijzen en gereedschappen.
Er wordt heel veel vers fruit gebruikt in de recepten, en bij elk recept staat ook een stukje over de geschiedenis of andere wetenswaardigheden. En een foto, ook heel belangrijk. Het verbazende is, dat ze erin zijn geslaagd om de pap aantrekkelijk te fotograferen :-)

Het boekje is in 2015 uitgekomen in het Nederlands, en gewoon nog nieuw verkrijgbaar. ISBN 9789044743203. Het is geschreven door Viola Adamsson, een Zweedse dokter die zich gespecialiseerd heeft in de Scandinavische voedingsgewoonten. Vandaar dat ze uitgebreid ingaat op de gezondheidsaspecten.


Ik heb dus gekozen voor een paprecept, maar dan wel een met een twist: pap met appel uit de oven. Eigenlijk staat er dat je speltvlokken en quinoavlokken moet gebruiken, maar mijn supermarkt had alleen de eerste, en het ging prima toen ik voor beide de speltvlokken gebruikte.
Als je de pap in de oven zet, ziet het er niet uit alsof het enige stevigheid gaat krijgen. Maar na een dik halfuur komt er toch wat lekkers uit de oven! Gaar, goudbruin en geurend. Ik vond het heel lekker, hoewel ik wat aanpassingen ga doen de volgende keer. Zo houd ik zelf meer van kaneel dan van kardemom, mag er best wat meer zout en suiker in (sorry dokter), en kan ik allerlei varianten bedenken met ander fruit.

Er staat in het boekje dat het 6 porties zijn, maar ik zou zeggen 3. Dan heb je zo'n 400 kcal per persoon binnen, een volledige maaltijd.

Pap met appel uit de oven
Een perfect ontbijt voor in het weekend. Bak de pap in de oven en zet de schaal op tafel.

70 gram speltvlokken
50 gram quinoavlokken (ik heb dus 120 gram speltvlokken gebruikt)
500 ml volle melk (geitenmelk, in mijn geval)
2 eieren
1 mespunt zout (mag best wat meer)
1/2 theelepel versgemalen kardemom
1 eetlepel ruwe suiker (mag best wat meer)
60 gram rozijnen
1 appel in stukjes

Kardemom komt uit Zuid-Oost-Azie en is in Scandinavie een veelgebruikte specerij sinds de Vikingen het meenamen. Zweedse koffiebroodjes smaken er bijvoorbeeld naar. Wikipedia zegt dat het naar bergamot, citroen en kamfer ruikt. Die kamfer is de reden dat ik er niet zo dol op ben, het doet me te veel aan zeep denken. De volgende keer gebruik ik speculaaskruiden, daar zit ook wat kardemom in, en in mijn tijd bij de Daring Bakers waren speculaaskruiden mijn handelsmerk :-)

Goed, het recept:
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Meng de vlokken met de melk, de eieren en de overige ingrediënten in een kom. Giet het mengsel in een ingevette ovenschaal (oppervlak ongeveer 500 vierkante centimeter).
Bak ongeveer 25 minuten in het midden van de oven. 
(Bij mij duurde het 35 minuten tot de pap goudbruin was en wat stevigheid had. Vervolgens heb ik het nog 10 minuten laten afkoelen om wat op te stijven.)

Strooi wat ruwe suiker over de pap.
Serveer de pap met een beetje vanilleyoghurt of melk. (Dat zou ik nou weer niet doen.)

Ik vond de gare speltvlokken heel lekker om te eten. Ze hebben nog een vlokkenstructuur maar zijn toch helemaal zacht. Ze nemen natuurlijk de smaak aan van je vulling, maar zelf voegen ze ook wat extra's toe, iets nootachtigs.
Ik kan me zo voorstellen dat bessen ook heerlijk zijn in dit recept. Of walnoten bij de appel. Of veel rozijnen erin en dan keukenstroop erbij eten. 

Hoe dan ook: eet smakelijk!

Voor meer informatie over het project "Mijn kast vol kookboeken", klik hier.
Voor mijn galerij met alle afleveringen tot nu toe, klik hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten