30 maart 2019

Kip, groente en een deegkrans - Kast vol kookboeken 24

Vandaag heb ik gekookt uit een van de dunne, onopvallende boekjes uit mijn kast vol kookboeken. Anders blijven die straks allemaal over. 
Het gaat om het boekje "Lekker uit de oven", met ondertitel: "ruim 70 recepten voor heerlijke ovenschotels: hoofdgerechten, hartige taarten en kruidige snacks".
Het boekje is in 1995 uitgegeven door het Nederlands Zuivelbureau. Zij zijn ook het brein achter "melk, de witte motor", "melk is goed voor elk" en "Frau Antje".

Het boekje is een beetje gedateerd. Je komt bijvoorbeeld een onsmakelijke visterrine tegen, bijna alle recepten bevatten te weinig groente, en de foto's ademen een oranje jaren-zeventig-sfeer.
Waarom staat het dan toch in mijn kast vol kookboeken? Omdat ik van bakken houd, en er genoeg ovenrecepten in staan die me interesseren. Turkse saucijzenbroodjes, kaasbroodjes, quiche met Marokkaanse worstjes, Zuid-Afrikaanse gehaktschotel, kaassouffleetjes en aaardappeltaart. 



Vanavond heb ik iets gekozen wat er mooi uit zag. Tenminste, na het bakken zag het er mooi uit. Op ons bord was het een beetje een slagveld. Het pakte uit als een soort kipragout met deegdeksel. Daarom denk ik dat beter zou zijn, met de kennis van nu, om dit in eenpersoonsschaaltjes te maken, met een deegdekseltje
erop. Dan lepel je het aan tafel leeg en blijft alles netjes.

Hoe dan ook, dit is het recept:

Kip-groenteschotel met een krans van deeg

400 gram kipfilet
1 ui
2 teentjes knoflook
3 stengels bleekselderij
250 gram champignons
1 kleine rode paprika
3 eetlepels zonnebloemolie
2 eetlepels bloem
1 dl droge witte wijn
2 dl room culinair of koksroom
1 kippenbouillontablet
zout, (cayenne)peper
1 blikje party croissantdeeg
3 eetlepels geraspte oude kaas

Snijd de kipfilet in stukjes van ca. 1 1/2 cm. Pel en snipper de ui en de knoflook. Maak de bleekselderij schoon en snijd de stengels in smalle boogjes. Borstel de champignons schoon en snijd ze in plakjes. Was en halveer de paprika, verwijder de zaadbol en snijd het vruchtvlees in stukjes.
Verhit de olie in een wok of hapjespan en roerbak de stukjes kip rondom lichtbruin. Neem ze met een schuimspaan uit de pan en roerbak vervolgens de groenten en de champignons ca. 3 minuten in het achtergebleven vet.
Roer de bloem door de groenten, laat het geheel nog even pruttelen en roer dan de wijn, de room en 2 dl water erdoor. (Ik denk dat ik achteraf het water zou weglaten ivm de dikte.) Breng het geheel al roerend aan de kook en verkruimel de bouillontablet erboven. Voeg de stukjes kip weer toe, voeg naar smaak zout en peper toe, en schep alles in een ovenschaal. (Ik heb een pizzavorm gebruikt. Zoek naar een ronde vorm waar je vulling zo precies mogelijk in past.)
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Verdeel het croissantdeeg in driehoekjes en leg die met de punten naar buiten als een krans in de ovenschaal. Bestrooi het deeg met de kaas.
Bak het gerecht in het midden van de oven in ca. 30 minuten goudbruin en gaar. (Het enige doel is om het croissantdeeg gaar te krijgen. Als het bruin is, kan de schotel uit de oven. Na 20 minuten was mijn deeg eigenlijk al te donker.)

Nog een paar opmerkingen:
- Ik heb geen kaas over het deeg gedaan. Zuivelbureau of niet, ik vond dat het er niet bij paste.
- Ik heb de wijn een beetje ingekookt voor gebruik, om de alcohol te laten vervliegen.
- Ik heb de ragout extra gebonden met een flinke eetlepel aardappelzetmeel. Je kunt ook het water weglaten in plaats daarvan.
- Ik heb zwarte peper gebruikt voor extra pit.
- Ik vond dat er te weinig koolhydraten in zaten, en daarom heb ik een paar aardappels in blokjes gesneden en in zout water voorgekookt, en erdoor geroerd voor het de schotel in ging. 

En, was het lekker?
Ik vond de smaak heel lekker. Romig, een smaak als van een rijke champignons-soep. De manier van eten was wat lastig, opscheppen uit de schaal ging bijna niet. Zoals ik al zei hierboven: ik adviseer eenpersoonsporties die je uit het bakje eet.

Zomerse spinaziestamppot (Kast vol kookboeken 23)

Klik hier voor meer informatie over het project "Mijn kast vol kookboeken".

In 2015, 2016 en 2017 organiseerden RTL en Lidl samen stamppotwedstrijden: de stampioenschappen. Als je op dat rare woord googlet, beland je bij bloggers die mee hebben gedaan met hun eigen recepten. Je leest verhalen over mensen die een recept naar Lidl stuurden, en vervolgens tot hun schrik een uitnodiging kregen om aan te schuiven bij Carlo's tv café. 

De winnaar van de stampioenschappen 2015 was Jelmer Zuidema met zijn stampioni: een stamppot van zoete bataat, salami, paprika en champignons. Pizzastamppot, dus.
In 2016 won Christian Boomker, alias De Vuurmeester, met "poffertjes van stamppot boerenkool met zalm, creme fraiche en rode uienstroop". Dat was kennelijk het jaar van de haute cuisine.
En in 2017 was het de beurt van Hanne Clemens, zij maakte avocadostamppot met erwten, spinazie en feta. Heel gezond.

Naar aanleiding van de stampioenschappen zijn er drie boeken uitgegeven door de Lidl: "Heel Holland Stampt" deel 1, 2 en 3. De eerste twee delen zijn tamelijk zeldzaam, en verzamelaars plaatsen oproepjes om ze te pakken te krijgen. En het derde deel staat in mijn kast: "Heel Holland stampt 3, 40 nieuwe, hippe recepten voor en door thuiskoks". 

Het is een verschrikkelijk leuk boek. Het staat stampvol bijzonder creatieve recepten (pun intended).  Wat dacht je van vegetarische saucijzenbroodjes met uienstamppot erin? Of Griekse stamppot met ei, feta, olijven en zongedroogde tomaat? Of deze, hij heeft een rare naam (stampi goreng) maar is vast heel lekker: stamppot met bamigroenten en -kruiden, kip en ketjap...
Je kunt het zo gek niet verzinnen of iemand heeft geprobeerd of je het door aardappels kunt stampen. 

De Lidl kan ook prima uitleggen waarom stamppot zo leuk is: je kunt er stiekem heel veel groenten in stoppen. En achterin staat een hele leuke pagina met tips voor restjes stamppot: stop ze in kroketjes! Of in een maaltijdsoep, of in frittata. Gnocchi spreken me gewoonlijk wat minder aan, maar ik vind het een super creatief idee voor restverwerking. 

Wat het uiterlijk van het boek betreft: het heeft een hard, kleurrijk kaft. De binnenkant is gezellig versierd met het boerenbont-motief. Ik begreep dat Lidl ter gelegenheid van de stampioenschappen ook tijdelijk een boerenbontservies heeft verkocht. 
Elk recept heeft een mooie, grote foto,  en een extra tip voor variatie. Er staat een keurige inhoudsopgave in, en de recepten zijn ingedeeld in logische categorieen: simpel, buitenlands, traditioneel en chique. 

Het recept dat ik gekozen heb, is niet het recept dat mij het lekkerst leek, maar een die passend was voor de eerste lentedag in lange tijd: een zomerse spinaziestamppot met ei en ham. Hoewel ik de variatietip heb gebruikt om er gerookte kipreepjes in te doen, dus: met ei en kip. Het is een recept van Petra Kalsbeek, dat ze heeft uitgevonden met de wat-heb-ik-in-huis-methode.



Spinaziestamppot

1,25 kg kruimige aardappels
zout en peper
4 eieren
4 eetl melk
25 gram boter (dit is mij te veel boter voor een omelet)
5 eetl mascarpone
450 gram spinazie, vers en gewassen (600 kan de stamppot ook aan)
300 gram hamreepjes (of reepjes gesneden gerookte kip)
evt. kruiden voor door de omelet: peterselie, dille of koriander

1. Schil de aardappels, was ze en snijd ze in stukken van gelijke grootte. Kook ze in een ruime pan met een flinke laag koud water en wat zout afgedekt in ca. 20 minuten gaar.
2. Klop intussen de eieren los met de melk. Voeg eventueel kruiden toe. (Ik koos bladkoriander en dat was erg lekker.) Smelt de boter in een koekenpan en bak een omelet van de eieren. Laat afkoelen en snijd in reepjes of blokjes.
3. Giet de aardappels af en stoom op laag vuur de aardappels in een 1/2 minuut droog. (Dat betekent: zet ze nog een halve minuut op het vuur zodat het restant kookwater verdampt.) Voeg de mascarpone toe en stamp met de stamper tot puree. Schep op laag vuur de spinazie in delen door de aardappelpuree. Laat de spinazie goed slinken. 
4. Roer het grootste deel van de omeletblokjes en hamreepjes door de stamppot. Proef, en voeg naar smaak zout en peper toe. Laat de stamppot op laag vuur goed warm worden. Roer regelmatig om aanbranden te voorkomen. 
5. Verdeel de stamppot over vier borden en garneer met de achtergehouden omelet en ham. 

Eet smakelijk!

En, was het lekker? Ik vond het een heerlijke, lichte stamppot. De mascarpone doet het heel goed in het gerecht! Maar de geur van de gerookte kipreepjes overtreft alles. Heerlijk in combinatie met spinazie en ei!

Overigens was de hoeveelheid meer voor vijf personen dan voor vier. 
En: de stamppot is goed vegetarisch te maken, ik heb voor mijn dochter vegetarische kipstuckjes geroosterd en erdoor geroerd.


21 maart 2019

Volkomen zuivelboek - Kast vol kookboeken 22

Voor meer informatie over het project "Mijn kast vol kookboeken", klik hier. 

Laatst mocht ik voor vijf euro ergens een tas kookboeken ophalen. Meestal is dat een goede investering: het grootste deel kan naar de kringloop, de pareltjes haal ik eruit. Deze keer viel het een beetje tegen, het waren bijna allemaal vreselijk ouderwetse, vergeelde boeken. Oubollige recepten met gelei... ik heb er maar twee gehouden van een tas vol.

Maar ouderwets is niet altijd negatief. Sommige ouderwetse boeken zijn ouderwets ambachtelijk, of bevatten mooie traditionele recepten. En dat geldt tot mijn verrassing voor dit "volkomen zuivelboek". De volkomen-boeken zijn uitgaven van Albert Heijn, in de zeventiger jaren van de vorige eeuw. Ik heb gezocht naar een verklaring van dat "volkomen", maar zelfs de erfgoedsite van de Albert Heijn meldt daar niks over. (Leuke site trouwens.) Ik houd het er maar op dat het net zoiets betekent als "basiskookboek" of "kookbijbel". De boeken bevatten allerlei productinformatie naast een hele serie recepten. Het grappige is dat je nergens aan kunt zien dat het van Albert Heijn komt, alleen in de colofon. Geen merkproducten en sluikreclame. 

Illustratie in het boek
Ook bijna geen foto's, trouwens. Wel wat getekende uien en lepels, maar de meeste recepten moeten het zonder illustratie doen.

Het volkomen zuivelboek, uit 1978, gaat over melkdranken, melksauzen, melksoepen, pap, vla, pudding, en recepten met karnemelk, room, yoghurt, kwark, boter en kaas. En dan nog veel meer kaas. En kaas.

Wat je dan langs ziet komen, is bijvoorbeeld saffraanmelk, melkpunch, stroopsaus, beschuitpap, engelse custard, hangop, roomborstplaat, allerlei yoghurtmarinades, kwarkgebak, kaassoesjes, kaasfondue.

Je moet overigens wel een beetje uitkijken met de ouderwetse omgang met ingredienten. Er staat in het boek: "ricotta wordt in ons land in receptuur vaak door kwark vervangen". En in een recept worden er balletjes gerold van kwark... Een beetje opletten moeten we dus wel, veertig jaar na uitgave.

Mijn dochter vond dat het recept dat ik gekozen heb uit dit boek, er niet in had mogen staan. Er zit gewoon 200 gram kaas in. Hongaarse kip met kaas. Maar daarom heb ik gelijk ook maar een nagerecht erbij gemaakt: hopjesvla. Dat is dan wel weer echt zuivel.

Hier komen de recepten. Ik heb de eerste letterlijk overgenomen, inclusief de oude spelling. Onderaan staan mijn opmerkingen. 



Hongaarse kip met kaas

200 gram geraspte belegen kaas
800 gram kippeborstvlees
zout
2 eetlepels olijfolie
200 gram gewone rijst
5 dl kippebouillon (van 1 kippebouillontablet)
150 gram doorregen spek in kleine dobbelsteentjes gesneden
3 uien, gesnipperd
1 rode paprika, fijngesneden
250 gram champignons, in plakjes gesneden
3 eetlepels tomatenpuree
1 eetlepel paprikapoeder
zout
peper
boter

Wrijf het kippevlees in met zout. 
Verhit de olie en schroei het vlees daarin rondom snel dicht.
Voeg een scheutje water toe en stoof het vlees 15 minuten op een zacht vuur.
Doe de rijst bij de kokende kippebouillon en laat dit 15 minuten zachtjes doorkoken. 
Smelt het spek in een pan. Voeg de uisnippers toe en fruit ze lichtbruin. Doe ook de paprika en champignons erbij en laat ze even meefruiten. Roer de tomatenpuree en paprikapoeder door de massa en neem daarna de pan van het vuur.
Haal het gare kippevlees uit de andere pan en snijd het in stukjes. 
Doe het vlees met de braadolie en het vocht bij het uimengsel. Breng op smaak met zout en peper. Maak de rijst met een vork los en meng deze door de massa. 
Doe het mengsel over in een beboterde ovenvaste schotel en strooi er de kaas over. 
Zet de schotel gedurende 20 minuten op het rooster in het midden van een voorverwarmde oven (225°C, gasoven stand 5) of 10 minuten onder het midden van een voorverwarmde grill, totdat de inhoud door en door warm is en de kaas goudgeel van kleur. 
Geef deze schotel als hoofdgerecht met een salade of verse groente. 

Opmerkingen:
- kippeborstvlees is gewoon kipfilet
- gebruik geen extra vierge olijfolie als je gaat verhitten
- ik weet niet wat gewone rijst was in die tijd, maar ik gebruik zilvervliesrijst
- je kookt de rijst natuurlijk gewoon volgens de aanwijzingen op de verpakking
- je kunt gewoon rood-witte spekblokjes gebruiken, dat is doorregen spek
- er staat dat je het spek moet smelten. Dus het vet moet eruit smelten maar je bakt het niet hard of bruin.

En, was het lekker?
Ja, ik vond het lekker. Eenvoudig en smakelijk. Bezuinig vooral niet op zout, peper en paprikapoeder! En als je tijd tekort komt, skip dan rustig de stap in de oven, en smelt je geraspte kaas gewoon door het warme eten op je bord. 

De foto's laten vandaag wat te wensen over. Maak het gewoon zelf als je wilt zien hoe de hopjesvla eruit ziet :-)


En dan nu de hopjesvla

Dit recept is losjes gebaseerd op het boek. Ik heb de rauwe eiwitten weggewerkt, en oploskoffie gebruikt in plaats van "sterk koffie-extract". Bovendien heb ik slagroom gebruikt in plaats van koffieroom.

5 dl melk
2 1/2 dl slagroom
30 gr maizena
mespuntje zout
120 gr suiker
eierdooier
1 eetlepel oploskoffie

Meng maizena, zout en eierdooier met een beetje van de koude melk, en roer de klontjes er helemaal uit.
Doe de suiker in een pan met dikke bodem, een mooi glad laagje suiker. Laat op matig vuur karamelliseren tot hij mooi goudbruin is, zonder te roeren.
Giet er een beetje heet water bij, tot het niet meer schuimt. 
Doe de melk en de room bij de karamel, en verwarm al roerend, tot de melk goed heet is en de karamel opgelost. 
Doe een paar eetlepels hete melk bij het maizenapapje, roer goed, en voeg dit dan toe aan de hete melk. Voeg ook de oploskoffie toe.
Blijf roeren, breng aan de kook, en kook een minuutje door. 

Serveer met versgeklopte slagroom. 

En, was het lekker?
Wij vonden het heel erg lekker. Een sterke smaak van karamel en koffie, lekker dik en romig. En genoeg voor vier of vijf personen.

15 maart 2019

Taartjes met banketbakkersroom en fruit


Mag ik even reclame maken voor rutgerbakt.nl? De recepten van Rutger van den Broek geven me tot nu toe altijd een mooi en lekker resultaat. En er staan er heel veel gewoon online. 

Dit krijg je als je zijn basisrecept voor tartelettes combineert met zijn basisrecept voor banketbakkersroom, en een bakje vers fruit. Heerlijk!

Tartelettes:
https://rutgerbakt.nl/alle-recepten/tartelette-bodems-bakken-basisrecept/
Banketbakkersroom:
https://rutgerbakt.nl/basisrecepten/how-to-banketbakkersroom/

Een tip uit mijn ervaring: bak de bodempjes nog twee minuten zonder vormpje na. Dat maakt de bite nog beter.

Hartige croissant-krans - Kast vol kookboeken 21

In mijn kast vol kookboeken is een klein stukje ingeruimd voor beroemde koks. En het zijn er maar drie: Jamie Oliver, Bill Granger en Tana Ramsay. Ja, de vrouw van Gordon Ramsay, de vloekende chef. Maar Tana Ramsay is niet maar de-vrouw-van. Ze heeft een heerlijke eigen stijl: eenvoudig, huiselijk - de familiekeuken.

Ik heb haar boek "Home made - lekker eten aan de keukentafel" in de kast staan. Gewoon voor een habbekrats uit de kringloopwinkel gehaald. Mensen weten niet wat ze wegdoen :-) 

Het boek ziet er om te beginnen prachtig uit. Een lijvig boek met een hard kaft en stofomslag, een luxe uitstraling, superveel mooie foto's. Tana zegt dat ze de inhoud heeft opgebouwd rond haar lievelings-ingredienten. 

Tussen de recepten door vertelt ze persoonlijke anekdotes en geeft ze tips. Het is echt een gezellig boek om in te lezen. Tot nu toe was dat ook precies alles wat ik ermee gedaan had. Maar vanavond heb ik eruit gekookt. En het was heerlijk.



Tana noemt dit recept "Ham, spinach and gruyere ring" in haar boek. Maar omdat we in Nederland krans tegen dit soort dingen zeggen, en het croissantdeeg nogal opvallend is, heb ik het recept omgedoopt naar hartige croissantkrans. (Ja, ik zou best eens een kookboek willen vertalen.)

Mijn krans, met in het midden een vegetarisch pakketje
Het idee is dat je met semi-vers croissantdeeg-uit-blik een krans maakt, en die vult met een romige spinazievulling met ham, mascarpone, champignons en tomaat. Het duurt een uurtje, waarvan de helft wachttijd. Maak je niet druk over hoeveelheden of specifieke ingredienten, Tana kookt zelf uit de losse pols en haar recepten lenen zich daarvoor.
Ik heb meer deeg gebruikt, meer groente, geen rucola, goudse kaas in plaats van gruyere,  ik heb de champignons voorgegaard in de magnetron om vast wat vocht kwijt te raken... het kan allemaal. En o ja, ik heb zout toegevoegd.

Ingredienten voor 4 personen

500 gram kant-en-klaar croissantdeeg
250 gram verse spinazie, gewassen
10 plakjes gegrilde ham met honing, in repen
geraspte schil van 1 citroen
10 kerstomaatjes, gehalveerd
5 lente-uitjes, in ringen van ca. 5 mm
10 kleine champignons, in vieren
50 gram rucolablaadjes
5 eetlepels mascarpone
50 gram gruyerekaas, fijn geraspt
zwarte peper

1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Bestrijk een pizzasteen met olie of vet een bakplaat in. Laat het croissantdeeg tot het laatst in de koelkast liggen.

2. Blancheer eerst de spinazie. Breng een pan water aan de kook, doe er de spinazie in en laat deze 3 minuten slinken. Giet af door een vergiet en laat boven een pan uitlekken - dat duurt een tijdje, maar je wilt geen overtollig water in de krans hebben. (Opmerking van mij: ik ga ze de volgende keer in de wok laten slinken, want voor je al dat water er weer uit hebt! Als je toch blancheert, druk dan het vocht er ook echt uit.)

3. Doe intussen de ham in een grote kom en voeg er de citroenrasp, tomaten, lente-ui, champignons en rucola aan toe. Roer de mascarpone door de uitgelekte spinazie en doe dit bij het hammengsel in de kom. Voeg een royale hoeveelheid peper toe. 



4. Haal het deeg uit de koelkast, spreid het uit op een plank en verdeel het langs de perforaties in vierkantjes. Snijd de vierkantjes door, zodat er driehoeken ontstaan. (Als je twee blikjes koopt van 250 gram kant-en-klaar croissantdeeg, dan heeft het deeg al de vorm van een driehoek.) 
Leg de driehoekjes dakpansgewijs zodat ze een grote cirkel vormen met de punten naar buiten en een platte zijde naar het midden van de cirkel. Het is de bedoeling dat je de vulling op het brede deel van de driehoeken legt, en dan de punten er overheen trekt en instopt. Leg de vulling goed verdeeld op de krans, strooi de kaas erover en vouw nu de punten om de vulling en stop ze in. 
(Als je de kaas vergeet, zoals ik heb gedaan, strooi hem dan gerust over de krans. Ik heb overigens ook de bovenkant van de krans met ei ingesmeerd. )

5. Bak de krans 30 minuten in de oven. Draai hem steeds na 8 minuten een kwartslag, zodat hij overal goudbruin en gaar wordt. Tenminste, dat heeft mijn oven hard nodig. 
Dien de krans direct op, dan is hij nog knapperig. 

En, was het lekker? 
De een vond de champignons maar niks, de ander de tomaatjes - en toch was iedereen erg enthousiast over dit eten. Zelfs onze vegetariër, die van mij een eigen deegpakketje kreeg zonder ham.


13 maart 2019

Visquiche met aardappelbodem - kast vol kookboeken 20

Voor meer informatie over het project "Mijn kast vol kookboeken" klik hier.

De aardappeleters - Vincent van Gogh, 1885

Volgens Aviko eten Nederlanders gemiddeld 81 kilo aardappels en aardappel-producten per jaar. Zestig jaar geleden was dat zelfs 130 kilo! Sindsdien zijn we natuurlijk steeds meer andere dingen gaan eten, zoals rijst en pasta. 

Maar nu heb ik een nieuwe manier ontdekt om aardappels te gebruiken: je kunt er een bodem voor hartige taart mee maken. Dat idee heb ik uit het boekje "Kookgids aardappels" van Jenny Stacey. De Nederlandse editie is in 2003 verschenen, en hij is alleen nog tweedehands verkrijgbaar. ISBN 140540339x.

Het is een bescheiden, klein boekje, maar wel met 256 bladzijden en meer dan 100 recepten. Het register is niet zo nuttig, want bijna de helft van de recepten staat onder  de A van aardappel :-) 
Elk recept heeft een kleurenfoto en een paar stap-voor-stap-foto's. Bovendien staan er veel variaties en tips van de kok bij. Wat ik mis, is de bereidingstijd. Je moet het recept zelf lezen om in te schatten hoe lang je erover gaat doen. In mijn geval moest ik de bodem voorbakken, en dat kost extra tijd. Er staat ook geen voedingswaarde bij.
Het boek is onderverdeeld in "soepen en salades", "snacks en lichte maaltijden", bijgerechten, hoofdgerechten en "hartige taarten en gebak". Hoewel dit het eerste recept is dat ik eruit maak, staan er best veel dingen in die me aantrekken, vooral in het hoofdstuk "hartige taarten en gebak". Maar ik ben dan ook meer een bakker dan een koker. Kok. Whatever.




Het recept heet:
aardappelquiche met tonijn en kaas

Ik heb sommige dingen anders opgeschreven, en alle opmerkingen tussen haakjes zijn van mijn hand.

Begin ongeveer anderhalf uur voor je wilt eten met aardappels schillen.

Ingrediënten voor 4 personen:

voor de bodem:
450 gram bloemige aardappels, in blokjes
25 gram boter
6 eetlepels bloem

voor de vulling:
1 eetlepel plantaardige olie
1 sjalotje, gesnipperd
1 teentje knoflook, geperst
1 rode paprika, in blokjes
175 gram tonijn uit blik, uitgelekt (of andere vis, ik heb makreel gebruikt)
50 gram mais uit blik, uitgelekt (ik had een klein blikje met 150 gram)
150 ml melk
3 eieren
1 eetlepel verse, fijngehakte dille
50 gram geraspte belegen kaas
zout en peper

Ter garnering, als je wilt:
takjes verse dille
schijfjes citroen

Verder nodig:
ronde bakvorm van 20 of 22 cm doorsnee
droge bonen voor het voorbakken van de bodem 
gemengde groente / salade voor erbij


1. Verwarm de oven op tijd voor op 200 graden. Kook de aardappels, met zout, in ca. 10 minuten gaar. Giet ze af en stamp ze fijn. Voeg de boter en de bloem toe en meng alles tot een deeg.

2. Kneed het deeg op een met bloem bestoven oppervlak en druk stevig in een platte ovenschaal met een doorsnee van 20 cm. (Ik heb een quichevorm van 22 cm gebruikt en dat ging prima. Zorg voor een mooi opstaand randje.)
Prik er met een vork gaatjes in. Leg er een vel bakpapier op en vul de bodem met droge bonen. Bak de bodem 20 minuten voor op 200 graden Celsius. Laat de oven daarna aan staan voor het afbakken. (Deze techniek heet blindbakken. Je doet dit als de bodem meer garingstijd nodig heeft dan de vulling, of als je vast wat stevigheid aan je bodem wilt geven.)

3. Verhit de olie in een koekenpan (of wok, of hapjespan), voeg de ui, knoflook en paprika toe en bak 5 minuten. Laat goed uitlekken in een vergiet en schep dan op de voorgebakken bodem. Maak de tonijn fijn en schik die er bovenop.
(Het recept vergeet hier de mais. Ik heb zowel mais als vis door de vulling geschept.)

4. Meng in een kom de melk, eieren en dille. Breng op smaak met zout en peper (niet te weinig). 

5. Schenk het eiermengsel op de vulling en bestrooi met de geraspte kaas. 

6. Bak de quiche 20 minuten in de oven, tot hij stevig aanvoelt. Garneer als je wilt met dille en citroen. Serveer met gemengde groente of salade.
(Want met deze taart alleen kom je niet aan 200 gram groente per persoon.)

En, was het lekker? Ik vond het heel erg lekker. Ik heb er dan ook mijn lievelingsvis in gedaan: makreel. Met tonijn zal het wat zuurder smaken. De aardappelbodem was ook heel geslaagd, hij werd mooi bruin en smaakte lekker. Vergeet niet genoeg zout in je aardappels te doen.

Eet smakelijk!

10 maart 2019

Ham-kaas-rolletjes

Vandaag geen recept uit een kookboek, maar uit mijn receptenverzameling. Ik ben in 1997 begonnen met verzamelen, en nu heb ik drie ordners vol, gesorteerd op soort gerecht. De recepten komen overal vandaan: ik schrijf ze over bij vrienden, uit bibliotheekboeken, van internet, en ik knip ze uit supermarkt-bladen en andere tijdschriften.



Het recept van vandaag zag ik in een Engelstalig filmpje van Tiphero, en het komt oorspronkelijk bij Kevin en Amanda vandaan. Ik heb het voor jullie vertaald. Tiphero noemt ze "ham and cheese roll-ups", en Kevin en Amanda zeggen "hot ham and cheese pinwheels".

Deze rolletjes van pizzadeeg zijn gevuld met ham en kaas, en overdekt met een zoet boterglazuur met maanzaad. Ze zijn niet gezond, maar wel heel erg lekker. Zoet en hartig, echt comfortfood.



Ingrediënten:
400 gram koelvers pizzadeeg
ham (6 tot 12 plakken)
kaas (plakken of geraspt)
100 gram roomboter
2 eetlepels bruine suiker
1 eetlepel worcestershiresauce
1 eetlepel dijon mosterd
1 eetlepel maanzaad

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Vet een vorm van 20 bij 30 cm in.
Rol het deeg uit op een bebloemd werkvlak, tot 30 bij 45 cm.
Bedek het deeg naar smaak met ham en kaas, laat aan een van de lange zijden een strookje leeg.
Rol het deeg vanaf de lange kant op, en eindig met het vastknijpen van het leeggelaten strookje,
Rol niet te strak, dat is slecht voor het rijsproces.
Snijd het deeg in 12 plakken. Leg ze 3x4 in de vorm, verdeel de overblijvende ruimte gelijkelijk.
Verwarm boter t/m maanzaad tot een gladde massa, en schep 1/12 op en over elk rolletje.
Bak 25 minuten op 180 graden.

Eet smakelijk en brand je vingers niet :-)




9 maart 2019

Chow Mein met kip en peultjes - Kast vol kookboeken 19

Voor meer informatie over het project "Mijn kast vol kookboeken", klik hier.

De supermarkt C1000 bestaat al niet meer sinds 2012. Ik heb die van ons omgebouwd zien worden naar Jumbo. Maar in haar erfenis laat ze dit boek na, dat in 2011 is uitgebracht. 
Ze hebben er echt hun best op gedaan. Een hard kaft met schuimvulling, een dubbel leeslint, pagina-vullende full-colour foto's bij elk recept, en een goed thema: werelds koken op z'n Hollands. 
Achterin staat een index per land  (35 landen) maar er is ook een inhoudsopgave per soort gerecht, van tapas tot nagerechten en van vleesgerechten tot gebak.

Het gaat om recepten die je op vakantie en in restaurants leert kennen, en die passen bij de Nederlandse smaak. Met betaalbare en in Nederland verkrijgbare ingrediënten. Geen moeilijke of tijdrovende recepten. Echt iets voor de nuchtere Hollander, dus :-)




De vorige eigenaar van dit boek heeft het echter nooit gebruikt, er zit geen vlekje op. Ik vond 'm in de kringloopwinkel van DSW Zoetermeer, De Springplank. En ik heb het recept van Chow Mein met Kip en Peultjes gebruikt. 

Chow Mein betekent gebakken noedels, in het Chinees. Daarom heb je de toevoeging "met kip en peultjes" wel nodig, anders weet je nog niks. Ik heb sommige dingen in het recept wat anders opgeschreven, maar het recept niet veranderd.

Het kost een half uurtje  om dit te maken.
Dit is wat je nodig hebt voor vier personen:

400 gram kipfilet
3 eetlepels sojasaus (dat is de basis van ketjap, maar niet hetzelfde)
3 eetlepels sesamolie
zwarte peper
250 gram eier-mie
250 gram peultjes
1 grote winterwortel (300 gram)
4 bosuitjes
2 tenen knoflook
1 rode peper, zonder zaadjes
3 eetlepels (wok-)olie



Bereiden:

Breng water aan de kook om de groenten in te blancheren en daarna de pasta in te koken.

Snijd de kipfilet in dunne plakjes.
Meng in een diep bord 1 eetlepel sojasaus, 1 eetlepel sesamolie en royaal zwarte peper.
Meng de plakjes kip erdoor en laat 10 minuten marineren.

Halveer de peultjes.
Schil de wortel en snijd hem in heel dunne plakjes.
Maak de bosuitjes schoon en snijd ze in stukken van 4 cm.
Haal de zaadlijsten uit de rode peper en snijd hem heel fijn.

Kook de peultjes en de wortel twee minuten in het water dat je had opgezet.
Schep ze eruit met een frituurschep of schuimspaan. Spoel af met koud water en laat goed uitlekken in een vergiet.

Kook nu de mie volgens de aanwijzingen op de verpakking, in hetzelfde water, roer er na het afgieten de resterende twee eetlepels olie door, tegen het plakken. (Ik vind zelf 2 eetlepels te veel.)

Verhit 1 eetlepel (wok)olie in de wok, en roerbak de kipplakjes tot ze net gaar zijn. Haal ze uit de pan en leg op een bord.
Doe de andere 2 eetlepels olie in de wok, en roerbak knoflook, peper, wortel, peultjes en bosui twee minuten.  
Schep de mie erdoor, voeg de resterende twee eetlepels sojasaus toe, en roerbak nog 2 minuten. Schep de kip erdoor en warm nog even door. 

Opmerking: in het oorspronkelijke recept staat dat je de peper in ringetjes moet snijden en het gerecht ermee garneren. Ik heb hem kleingesneden en meegebakken.

En, was het lekker?
Er had wel wat meer smaak aan mogen zitten, maar het smaakte licht en gezond. De sesamolie laat duidelijk zijn stempel achter. Als je wilt dat het ook echt gezond is, zou ik zelf wat minder olie gebruiken dan het recept voorschrijft, en de hoeveelheid groente verhogen naar 800 gram voor 4 personen.

Bij de tips staat dat je ook tijgergarnalen of plakjes biefstuk kunt gebruiken.

2 maart 2019

Barbecue chicken wings - Kast vol kookboeken 18

Als je grootkookboekenbezitter bent, en de Jumbo heeft een spaaractie voor een kinderkookboek, dan doe je daaraan mee. Ook als het kookboek volgeplakt moet worden met 100 stickers. Ook als op al die stickers mensen staan waar je nog nooit van gehoord hebt. Presentatoren, sporters, vloggers. Een kookboek is een kookboek.

En het is best een leuk kookboek geworden, dat "Helden in de keuken". Verschillende recepten wil ik wel een keer proberen. Vier, om precies te zijn. Hoewel ik van geen van de receptleveranciers in de verste verte weet wie het is :-)

Blueberry cheesy ijstaartjes van Jill Schirnhofer
Flexibami van Ronnie Flex
Makkelijke aardappeltaart van Monica Geuze
Thaise go go kokos-curry met gamba's van Steven Kruijswijk

Maar ik liet het boek dus aan mijn zoon van 11 zien. Hij bladerde het door en had zijn oordeel al klaar: daar zit niks bij wat ik wil maken. Tot hij langs de bbq chicken wings kwam. Die wilde hij zelfs NU GELIJK maken. En dus heeft hij in de voorjaarsvakantie gekookt. Voor het eerst. 
Hij heeft geleerd dat er ook bij koken stomme werkjes komen kijken (draadjes van de maiskolven trekken) en dat het niet leuk is als mensen niet aan tafel komen als je klaar bent met koken. Missie geslaagd!

Hier volgt het recept voor bbq chicken wings, het "favo food" van Churandy Martina. Een olympische hardloper. Ik heb niet alles letterlijk over genomen.



Bbq chicken wings
Voor 4 personen
35 minuten bereidingstijd en 2 uur marineren

Voor de marinade: doe in een grote schaal:
- 250 ml honing
- 250 ml ketchup
- 1 eetlepel suikerstroop
- 3 eetlepel bruine basterdsuiker
- 1 theelepel cayennepeper of chilipoeder
- 1 theelepel gemalen zwarte peper
- zout (er staat niet hoeveel, doe maar een theelepel)
- 1 eetlepel azijn
- 1 eetlepel mosterd
- 1 eetlepel worcestershire sauce
- 1 uitgeperst teentje knoflook
en roer alles goed door elkaar.

Doe 8 of 12 kippenvleugels in de marinade, schep goed om en laat 2 uur in de koelkast staan.
Zet de oven op 200 graden. Bekleed een bakplaat met aluminiumfolie tegen het druppen in de oven. Schuif deze onderin de oven.
Leg de vleugels op een rooster en schuif deze in het midden van de oven. Bereid je erop voor dat het een hels kwarwei is om het rooster weer schoon te krijgen, met een metaalsponsje. Misschien dat vooraf invetten helpt.
Zet de vleugels 25 minuten in de oven en dan 5 minuten onder de gril. 

Serveer met mais, appelmoes en iets aardappeligs: friet van zoete aardappel, aardappelpuree, gebakken aardappels, zoiets. 

Wij hebben de marinade enkele minuten laten koken, aangelengd met water en als barbecuesaus geserveerd. Dat koken is wel nodig voor de hygiene. De saus is erg scherp! Maar het was zo ontzettend veel marinade dat we er wel wat mee moesten doen :-)

En, was het lekker? Mijn zoon heeft zijn vingers erbij opgegeten! En de rest van het gezin heeft er ook van genoten. Vooral van de barbecuesaus!