In deze heerlijke quiche zit een sterk smakende vis naar keuze. Ik heb gerookte haring gebruikt, maar het recept vroeg om gerookte kabeljauw of schelvis. Wat je kiest, bepaalt het vetgehalte van de quiche, maar troost je: vette vis is gezond.
De korst van deze quiche is geweldig, hij wordt heel stevig en knapperig.
Een kwart van het recept bevat genoeg energie voor een persoon (600 kcal) als je voor een vette vis kiest.
Helaas heb ik geen foto, maar stel je een goudgele quiche met een omelet-bovenkant voor, waar je kleine stukjes vis in kunt herkennen.
Het recept komt uit "Lekker hartig, recepten die je moet hebben", van Kitchen Classics, ISBN 9789054264453. Ik heb een paar wijzigingen doorgevoerd, die zal ik er tussen haakjes bij vermelden.
Ingrediënten
Deeg:
125 gram bloem (tarwebloem)
60 gram boter, in stukjes (roomboter)
1 ei, losgeroerd
1 eetlepel citroensap
1 of 2 eetlepels ijskoud water
(Ik raad een mespuntje zout aan)
Vulling:
300 gram gerookte kabeljauw of schelvis (ik heb 250 gram gerookte haringfilets gebruikt)
3 eieren, losgeroerd
125 ml slagroom
60 gram belegen kaas, geraspt
1 eetlepel dille, gehakt (of gedroogde dille)
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 210°C. (Doe dit niet vroeger dan nodig is. Het deeg moet eerst gemaakt worden, 20 minuten koelen, en in de vorm worden gedaan.)
Vet een pastei- of quichevorm van ø22 cm met losse bodem licht in. (Neem de oppervlakte van de vorm serieus (380 cm²) maar de rest niet. Losse bodem hoeft niet, want de taart komt prima los. Quichevorm is mooi maar niet verplicht. Een rechthoekige vorm kan ook prima, zeker als je hem in blokjes wilt snijden voor een feestje.)
Zeef de bloem boven een grote kom (met eventueel een mespuntje zout). Wrijf met uw vingers de boter erdoor tot er fijne kruimels ontstaan. Maak een kuiltje in het midden en voeg het ei, citroensap en bijna al het ijswater toe. (Bij mij was een eetlepel ijswater al te veel.)
Maak snijbewegingen met een groot, glad mes tot er grove kruimels ontstaan. Voeg meer water toe als het deeg te droog is. (Ik moest meer bloem toevoegen om het deeg handelbaar te maken. Nederlandse bloem neemt minder vocht op. Kneed niet, dan wordt het deeg taai omdat de gluten ontwikkelen. Hou het koud.)
Vorm een afgeplatte (gladde) bal van het deeg. Wikkel het in plasticfolie en leg het 20 minuten in de koelkast.
Rol het deeg (na het koelen) uit tussen twee vellen bakpapier tot het groot genoeg is om er de bodem en de zijkanten van de bakvorm mee te bedekken. Haal het bovenste bakpapier eraf en druk het deeg in de vorm. (Ik heb het deeg gewoon gelijk in mijn vorm uitgedrukt, met de hand. Dat ging prima. Zorg wel dat het deeg zo koud mogelijk blijft. En maak een opstaand randje van zo'n 2 cm hoogte, dan past de vulling er mooi in.)
Leg er bakpapier en een steunvulling in en bak de deegbodem 10 minuten. Verwijder het papier en de steunvulling en bak de bodem in nog 5 minuten goudbruin. Laat hem iets afkoelen.
Verlaag de oventemperatuur naar 180°C.
Doe voor de vulling de vis in een koekenpan, schenk er water op en breng dit aan de kook. Laat het water 10-15 minuten zachtjes koken, tot de vis gemakkelijk uit elkaar valt als u er met een vork in prikt. Laat de vis uitlekken op een dikke laag keukenpapier. Laat de vis helemaal afkoelen.
(Doe dit terwijl het deeg koelt of bakt. Kook het vocht eventueel in op hoog vuur, zodat je de smaakstoffen van de vis terug kunt doen bij de vulling zonder die nat te maken.)
Trek de vis uit elkaar met twee vorken. (Bij de gerookte haring moet je eerst het zwarte vel verwijderen.) Klop de eieren los met de room, kaas en dille, voeg de vis toe, en roer goed. Schep het mengsel op de deegbodem en bak de quiche 40 minuten, tot de vulling stevig is. (Op 180° dus.)
Serveer de quiche warm of koud met citroen- of limoenpartjes en een groene salade. (Want er zit geen groente in deze quiche.)
Eet smakelijk!
13 augustus 2018
7 augustus 2018
Kroonbroodjes
Je kunt de broodjes natuurlijk vullen met wat je maar wilt, van zoet tot hartig.
Voor het deeg:
250 gr bloem
4 gr gedroogde gist
2 el suiker
Mespunt zout (niet te weinig)
2 el suiker
Mespunt zout (niet te weinig)
40 ml zonnebloemolie
40 ml volle yoghurt
40 ml lauwwarme melk
1 eigeel
1 eigeel
50 ml water
1 eigeel om te bestrijken
poedersuiker om te bestrooien
1 eigeel om te bestrijken
poedersuiker om te bestrooien
Voor de vulling
1 flinke appel in kleine blokjes gesneden en een eetlepel suiker
- Doe de bloem met de gist, suiker en zout in een kom en roer het even goed door elkaar.
- Doe de olie, yoghurt, melk en het eigeel in een kommetje en mix dit even goed door
- Voeg het olie-zuivel mengsel bij het bloemmengsel en meng dit. Voeg beetje bij beetje het water toe en kneed het tot een samenhangend deeg. Misschien heb je iets meer of iets minder water nodig, afhankelijk van de bloem die je gebruikt.
- Kneed het deeg in ca 10 minuten met de hand (of in de machine) tot een mooi soepel deeg waar je een vliesje van kunt trekken.
- Doe een klein beetje olie in een schone kom, bol het deeg op, draai het even door de olie en leg het dan met de naad naar beneden in de kom. Dek af en laat het in ca 1 uur rijzen totdat het verdubbeld is in volume.
- maak ondertussen de vulling klaar door de appels in kleine blokjes te snijden en even zachtjes te bakken met de suiker in een koekenpan met antiaanbaklaag. Bak ze net zolang totdat ze wat zachter zijn maar nog wel wat bite hebben. Laat afkoelen.
- Verwarm de oven voor op 220C
- Zodra het deeg voor de zoete appelbroodjes verdubbeld is in volume haal je het uit de kom en verdeel je het in 12 gelijke bolletjes.
- Rol elk bolletje uit tot een plakje deeg van ongeveer 10×15 cm en snij ze aan de onderkant in zodat je lange stroken krijgt (zie foto's)
- Leg op de bovenkant 1/12 van de vulling en rol de plakjes deeg op tot een rolletje.
- Maak van de rolletjes een rondje, knijp de zijkanten van het deeg goed samen en leg ze dan in de muffinvorm.
- Bestrijk de bolletjes met wat losgeklopt eigeel
- Bak de zoete appelbroodjes in ca 12 minuten gaar en goudbruin
- Laat ze iets afkoelen in de vorm en haal ze er dan voorzichtig om ze op een rooster volledig af te laten koelen.
- Bestrooi voor het serveren de zoete appelbroodjes met poedersuiker.