27 december 2015

Gâteau Pithiviers - Daring Bakers Dec 2015

(Nederlandse tekst hieronder.)

In December the Daring Bakers made Gateaux Pithiviers. These are essentially a cake-sized pastry stuffed with an almond filling. A charm, or feve, is sometimes baked into the dessert, and whoever is served that piece is “King for the Day.” The dessert is named for the town of Pithiviers south of Paris.

Thank you, Kat, our host of the month. I never heard about this pastry, and love to learn something new. 

===

De Daring Bakers hebben in december “Gâteaux Pithiviers” gebakken. Dat is klassiek Frans gebak dat met Driekoningen wordt geserveerd. Ze heten daarom ook wel “Galettes des Rois”, en in het Nederlands “(drie)koningentaarten”.
De taart bestaat uit bladerdeeg met amandelvulling (frangipane). Soms wordt er een boon meegebakken, en wie die vindt in zijn stukje, is de koning van de dag.
De taart is genoemd naar de Franse plaats Pithiviers. Gâteau betekent taart.

De beide hoofdbestanddelen van de Koningentaart hebben allebei baat bij een lange koeltijd. Dit maakt het gebak heel geschikt om een of twee dagen van te voren voor te bereiden, en dan op de dag dat je het wilt serveren samen te stellen en te bakken.
Het bijgeleverde recept voor bladerdeeg levert 1350 gram deeg, maar je hebt maar 1/3 daarvan nodig voor deze taart. De rest zou je kunnen invriezen.

Bereidingstijd
Bladerdeeg: 30 minuten voorbereiden, en dan nog een paar keer vijf minuten.
Minstens een paar uur van te voren maken, en liefst zelfs een hele dag.
Frangipane: 15 minuten voorbereiden.
Minstens een paar uur van te voren maken, en liefst zelfs een hele dag.
Samenstellen: 15 minuten voorbereiden, 30 minuten koelen, 30 minuten bakken.

Recept 1: Gateau Pithiviers

Ingrediënten
450 gram bladerdeeg (1/3 van het recept hieronder)
1 portie frangipane (zie recept hieronder)
1 groot ei

Bereiding
2. Roer het ei goed los met een paar druppels water, zodat je ermee kunt glazuren.
3. Verdeel het bladerdeeg (dus 1/3 van het recept) in tweeën, en leg een helft terug in de koelkast.
4. Rol de andere helft uit op een licht bebloemd werkvlak.
5. Snijd met een scherp mes en een bord een nette cirkel (doorsnee 20 cm) uit het bladerdeeg.
6. Leg de cirkel voorzichtig op een bakplaat met bakpapier.
7. Bestrijk de rand van de cirkel met ei, maar laat het niet langs de zijkanten druipen.
8. Leg de schijf frangipane op het deeg en leg het geheel terug in de koelkast.
9. Rol de tweede helft van het deeg uit en snijd hier net zo'n cirkel van.
10. Haal de eerste cirkel weer uit de koelkast en leg de tweede erop.
11. Druk twee vingers van je ene hand in de rand van het deeg, en duw met de achterkant van een mes een kleine inkeping in het deeg, tussen de vingers. Zie foto. Herhaal dit rondom.




12. Bestrijk de hele bovenkant met ei, maar laat het niet op de snijvlakken komen.
13. Trek vanuit het midden S-vormige strepen over je taart. Zie foto.


 
14. Zet nog 30 minuten in de koelkast.
15. Verhit de oven tot 220°C.
16. Bak de taart 10 minuten op 220°C, en dan 20 tot 30 minuten op 175°C. De bovenkant moet mooi donker-goudbruin worden, en de vulling moet gestold zijn (maar dat kun je niet zien).
17. Laat helemaal afkoelen. De smaak is wel wat beter als de taart warm is, maar de textuur is beter als hij op kamertemperatuur is. Je kunt hem een dag op het aanrecht bewaren, maar als je hem langer wilt bewaren moet dat in de koelkast.


Recept 2: bladerdeeg
Voor 1350 gram deeg, waarvan je 450 gram nodig hebt (1/3)

Ingrediënten
550 patentbloem (koud)
550 gram roomboter (ongezouten, koud)
10 gram zout (of! gebruik gezouten boter en laat het zout weg)
240 ml water (ijskoud)

1. Doe 65 gram van de bloem en al het zout in een kom.
2. Snijd 450 gram van de roomboter snel in kleine stukjes en werk snel door de bloem in de kom, met een houten lepel. Het mag niet warm worden, maar het moet wel een kneedbaar geheel worden. Koel eventueel tussendoor.
3. Stort het mengsel op een stuk bakpapier en vorm er een rechthoek van van 10 bij 20 cm.
4. Verpak in plasticfolie en leg in de koelkast.
5. Meng de rest van de bloem (485 gram) en de rest van de boter (100 gram). Gebruik daar een houten lepel voor. Laat ook dit niet warm worden. Zodra de boter zacht voelt, zet je alles in de koelkast.
6. Voeg langzaam ijswater toe aan dit mengsel, en meng het met een houten lepel.
7. Stort het mengsel op een licht bebloemd werkvlak, en kneed tot het deeg glad is, ongeveer 3 tot 4 minuten.
8. Verpak in plasticfolie en koel minstens 15 minuten.
9. Haal het deeg uit de koelkast en rol uit tot een vierkant van 25 bij 25 cm.
10. Haal de boterrechthoek uit de koelkast en leg die op het deeg.
11. Vouw het deeg om de boter heen, en vouw het pakketje dan op: 1/3 omhoog en 1/3 naar beneden.
12. Rol uit tot het oorspronkelijke formaat van de boterplak, en vouw weer in drieën. (Toer 1.)
13. Doe dit nog een keer: uitrollen en opvouwen. (Toer 2.) Koel minstens een half uur.
14. Haal uit de koelkast, rol uit, vouw op, rol uit, vouw op. (Toer 3 en 4.) Koel 10 minuten.
15. Nu nog toer 5 en 6.
16. Pak goed in in plasticfolie.
17. Bewaar maximaal 3 dagen in de koelkast of tot een paar maanden in de vriezer.

Recept 3: Frangipane
Genoeg voor 1 Gateau Pithiviers

Bereidingstijd: 15 minuten

Ingrediënten
150 gram amandelmeel
100 gram kristalsuiker
55 gram roomboter
2 eieren
½ theelepel vanille-extract
rasp van 1 citroen of ½ sinaasappel of 2 mandarijnen
30 ml amaretto

Bereiding
Meng alle ingrediënten.
Vorm er een schijf van met een doorsnede van 15 cm.
Leg minstens 30 minuten koud.
Opmerking: in het DB-recept stond 100 gram amandelmeel, en daarmee werd mijn  frangipane pap, waar je absoluut geen schijf van kon maken. Met de 150 gram die ik erin heb gezet, ging dat wel min of meer. Het resultaat werd in ieder geval lekker.

Eet smakelijk!






Geen opmerkingen:

Een reactie posten