29 april 2015

Monchoutaartje met advocaat

Ik maak al sinds 2008 elk jaar met Pasen dit heerlijke taartje. Hij is eenvoudig te maken en heerlijk van smaak, als een zijdezachte kwarktaart met advocaatsmaak en een bastogne-bodem.

Ingrediƫnten
Voor de bodem:
  • 250 gram bastognekoeken
  • 100 gram roomboter

Voor de room:
  • 250 ml advocaat (dat is 270 gram)
  • 250 ml koude slagroom (dat is 248 gram)
  • 4 blaadjes witte gelatine
  • 50 gram witte basterdsuiker
  • 200 gram monchou op kamertemperatuur (gewone monchou, uit zo'n "boterpakje")
Voor de garnering:
  • een beetje cacao
  • of chocoladedecoratie (paaseitjes)

Vorm: ronde springvorm, 24 cm doorsnee

Bereiding
  1. Leg de monchou tijdig uit de koelkast, hij moet echt op kamertemperatuur zijn.
  2. De bodem:
    smelt de roomboter maar laat hem niet bruin worden of bruisen.
  3. Verkruimel de bastognekoeken (liefst met een foodprocessor). 
  4. Roer boter en koekkruimels grondig door elkaar en doe dit mengsel in de springvorm. 
  5. Druk met de achterkant van een lepel de bodem glad, druk het stevig aan.
  6. De vulling:
    doe koud water in een mok en doe daar de gelatineblaadjes in. Laat tien minuten staan.
  7. Klop de slagroom stijf (zonder suiker of versteviger).
  8. Doe de monchou in een kom met de basterdsuiker en mix tot alle klontjes weg zijn. 
  9. Voeg de advocaat toe en mix erdoor. 
  10. Kook een klein beetje water.
  11. Haal de gelatineblaadjes uit het koude water, knijp ze uit, los ze op in een eetlepel gekookt water in een soepkom o.i.d.
  12. Doe er een paar eetlepels van het advocaatmengsel bij en roer zeer grondig de gelatine erdoor. Doe terug bij het advocaatmengsel. 
  13. Schep de geklopte room erdoor, tot je geen witte strepen meer ziet, maar niet langer.
  14. Schep de vulling op de bodem en strijk glad. Tik de vorm een paar keer stevig op het aanrecht. 
  15. Zet in de koelkast tot hij stijf is. 
  16. Strooi er wat cacao over of versier met chocoladedecoratie. 
Eet smakelijk!

4 opmerkingen:

  1. hoi Francijn,
    heb een poging gewaagd. Hij staat nu in de koelkast.
    ben benieuwd. Morgenmiddag weet ik of tie in de smaak valt.
    groetjes Lianne

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat grappig, Lianne, hij staat hier ook net in de koelkast!!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat grappig, Lianne, hij staat hier ook net in de koelkast!!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Zelfs met 2 gelatine blaadjes bleef de taart overeind staan. (ik had er niet meer..)
    er werd van genoten. Ook door mij, terwijl ik niet van advocaat hou ;-)

    BeantwoordenVerwijderen