(Nederlandse tekst hieronder.)
The September Daring Bakers’ challenge was brought to us by Lucie from ChezLucie. She challenged us to make a true Czech treat –Kolaches! Kolaches are made of a soft, white dough, with a jam filling, and with ingredients like poppy seeds, quark and crumbles. Lucie gave us three different recipes, and I chose the Moravian kolache. We took them to a picnic, and everyone enjoyed them.
Thank you, Lucie, for this nice challenge. I love to learn recipes from other countries.
If you want to see what other bakers made, click here to see a slideshow. Want to join us? Click here.
=====
De Daring Bakers hebben in september met de Tsjechische Lucie (van “Chez Lucie”) Kolaches gebakken, een lekkernij uit haar eigen land. Kolaches zijn gemaakt van zacht, wit deeg, met een jamvulling, en met ingrediënten als kwark, maanzaad en krokante kruimels.
Lucie gaf ons verschillende recepten. Alle varianten zijn het beste op de dag dat ze gebakken zijn of de dag
erna, maar je kunt ze in een afgesloten bakje in de koelkast bewaren,
die uit Praag 3 dagen, en de andere twee 5 dagen. De Praagse kolaches kun je zonder vulling een maand in de vriezer bewaren.
Bron van de recepten:
Pražský koláč (Kolache uit Praag) komt uit het boek “Kouzlo kuchyně Čech a Moravy” (De magie van de Boheemse en Moravische keuken) van Roman Vaněk.
Chodské koláče (Kolache uit Chodsko) komt uit het boek “Deník Dity P.” (Het dagboek van Dita P.) van Dita Pecháčková.
Dvojctihodné / Moravské koláče (Moravische Kolache met twee vullingen) komt van Lucies vriendin Terezie, die blogt op tege.blog.cz.
Die laatste variant, Moravische Kolache, heb ik gebakken. Hij was heerlijk luchtig en zacht, in een mooi contrast met de krokante kruimels. De pruimenjam die ik hiervoor voor het eerst had gekocht, smaakte er heel goed bij. Het was niet moeilijk en ook niet veel werk, dus het is het proberen waard. Hier volgt het recept.
Moravische Kolache
(voor 30 kleine of 10 grote kolaches)
Bereidingstijd:
45 minuten actief, 1 uur rijzen, 20 minuten bakken
Ingrediënten
Voor het deeg:
500 gram patentbloem
15 gram gedroogde gist
100 gram poedersuiker
snufje zout
250 ml lauwe melk
75 gram gesmolten boter
2 kleine eierdooiers
Voor de kwarkvulling:
750 gram kwark
1 kleine eierdooier
poedersuiker naar smaak
Voor de pruimenvulling:
200 gram pruimenjam
rum of heet water om de jam eventueel te verdunnen
Voor het strooisel:
50 gram tarwebloem
50 gram boter, koud en in blokjes
50 gram suiker
Voor het glazuren:
1 ei
Bereiding
Meng bloem met gist, poedersuiker en zout.
Voeg eidooiers, boter en melk toe en mix op lage snelheid tien minuten met de deeghaken.
Laat afgedekt een uur rijzen, tot het deeg verdubbeld is in volume.
Meng alle ingrediënten van de kwarkvulling.
Meng de ingrediënten van de pruimenjamvulling.
Maak het strooisel: meng bloem, suiker en kaneel.
Voeg de blokjes koude boter toe en knijp dat er met koele vingers door, tot het kruimelig is.
(Een andere methode: smelt boter in pan, voeg bloem en suiker in eens toe en meng met vork tot kruimelig. Dat werkt prima.)
Als het deeg gerezen is, leg je het op een licht bebloemd oppervlak
Voor kleine kolaches: rol 2 cm dik uit en steek rondjes van 10 cm doorsnee uit.
Voor grote kolaches: deel het deeg in 10 stukken en rol elk uit tot 2 cm dikte.
Druk met je handen de cirkel nog wat platter, leg er een eerlijk deel van de kwarkvulling op en maak een buideltje door alle randen bij elkaar te duwen.
Verwarm de oven tot 170°C. Bekleed de bakplaat / bakplaten met bakpapier en leg de kolaches erop met de “naad” naar beneden. Druk in het midden een klein holletje, bestrijk ze met ei en vul de holletjes met pruimenvulling. Strooi het strooisel erover. Bak in 20 minuten goudbruin.
27 september 2014
17 september 2014
Zelf cruesli maken (granola)
Vandaag kreeg ik op Facebook een recept voor cruesli die gezoet was met honing en ahornsiroop. Ik was zo nieuwsgierig dat ik het gelijk heb gemaakt. En het is heerlijk! Niet zo hard dat je je kiezen erop breekt, maar heerlijk knapperig. En binnen een uur heb je een bak vol gemaakt.
Het recept komt van http://myfoodblog.nl/recipe/zelf-de-lekkerste-granola-maken, en ik heb er een paar wijzigingen in aangebracht.
Cruesli is eigenlijk de merknaam van de knapperige muesli van Quaker. Wij gebruiken het als productnaam, net als bij Luxaflex, Chocomel, Ranja en Spa. Andere fabrikanten noemen het daarom "crunchy muesli" of iets dergelijks. Het product "knapperige muesli" heet eigenlijk granola. En dat is dus wat ik gemaakt heb.
Granola
Ingrediënten
270 gram havermout
50 gram hazelnoten
100 gram vloeibare honing
65 gram ahornsiroop
1 eiwit
110 gram kokosolie
1 tl kaneel
1/2 tl kardemom
snufje zout
en eventueel:
50 gram pure chocola
Bereidingswijze
Verwarm de oven tot 160 graden Celsius.
Meng havermout met kaneel, kardemom en zout.
Klop het eiwit tot schuim.
Doe schuim, olie, honing en ahornsiroop bij het havermoutmengsel, en schep goed door elkaar, tot je geen droge havermout meer ziet.
Hak de noten grof en meng ze erdoor.
Bekleed een bakblik met bakpapier en verdeel het mengsel er gelijkmatig over.
Bak 40 minuten, en draai het bakblik elke tien minuten een kwartslag.
Haal de granola uit de oven, en laat afkoelen op het bakpapier op het aanrecht.
Als de granola op het midden van de bakplaat nog taai is, en niet knapperig, breek dan de knapperige randen eraf, en verdeel de rest goed over de bakplaat, waarna je nog een kwartiertje verder bakt.
Als het afgekoeld is kun je er gehakte chocola door roeren.
Variaties
Deze granola kost ongeveer 3,50 euro per 630 gram. Als je een goedkopere versie wilt maken, vervang je kokosolie door zonnebloemolie, en ahornsiroop door honing (naast de honing die er al door zit). Als je ook de chocola nog weglaat, kost de granola ongeveer 1,30 euro per 580 gram.
Natuurlijk kun je erdoor roeren wat je maar lekker vindt. Noten, kokos, zaden, pitten, gedroogd of vers fruit... vochtige dingen moet je er wel pas op je bord door roeren!
En ten slotte: deze versie van granola bevat iets minder dan 50% koolhydraten.
Het recept komt van http://myfoodblog.nl/recipe/zelf-de-lekkerste-granola-maken, en ik heb er een paar wijzigingen in aangebracht.
Cruesli is eigenlijk de merknaam van de knapperige muesli van Quaker. Wij gebruiken het als productnaam, net als bij Luxaflex, Chocomel, Ranja en Spa. Andere fabrikanten noemen het daarom "crunchy muesli" of iets dergelijks. Het product "knapperige muesli" heet eigenlijk granola. En dat is dus wat ik gemaakt heb.
Granola
Ingrediënten
270 gram havermout
50 gram hazelnoten
100 gram vloeibare honing
65 gram ahornsiroop
1 eiwit
110 gram kokosolie
1 tl kaneel
1/2 tl kardemom
snufje zout
en eventueel:
50 gram pure chocola
Bereidingswijze
Verwarm de oven tot 160 graden Celsius.
Meng havermout met kaneel, kardemom en zout.
Klop het eiwit tot schuim.
Doe schuim, olie, honing en ahornsiroop bij het havermoutmengsel, en schep goed door elkaar, tot je geen droge havermout meer ziet.
Hak de noten grof en meng ze erdoor.
Bekleed een bakblik met bakpapier en verdeel het mengsel er gelijkmatig over.
Bak 40 minuten, en draai het bakblik elke tien minuten een kwartslag.
Haal de granola uit de oven, en laat afkoelen op het bakpapier op het aanrecht.
Als de granola op het midden van de bakplaat nog taai is, en niet knapperig, breek dan de knapperige randen eraf, en verdeel de rest goed over de bakplaat, waarna je nog een kwartiertje verder bakt.
Als het afgekoeld is kun je er gehakte chocola door roeren.
Variaties
Deze granola kost ongeveer 3,50 euro per 630 gram. Als je een goedkopere versie wilt maken, vervang je kokosolie door zonnebloemolie, en ahornsiroop door honing (naast de honing die er al door zit). Als je ook de chocola nog weglaat, kost de granola ongeveer 1,30 euro per 580 gram.
Natuurlijk kun je erdoor roeren wat je maar lekker vindt. Noten, kokos, zaden, pitten, gedroogd of vers fruit... vochtige dingen moet je er wel pas op je bord door roeren!
En ten slotte: deze versie van granola bevat iets minder dan 50% koolhydraten.