11 maart 2009

Maak je eigen pepermunt! (Make your own peppermint candy!)

(for English, scroll down)
Kort geleden heb ik pepermunt-ijs gemaakt, en daarvoor had ik natuurlijk pepermuntolie nodig. En die staat hier nu in de kast te roepen "ik wil gebruikt worden"! Nou, wat maak je van pepermuntolie.... pepermunten! Met weinig moeite vond ik op smulweb een recept, en dat heb ik vanmorgen gemaakt. Het was simpel en leuk, en het resultaat is heel lekker. Bros, fris en zoet. Een aanrader!

Dit heb je nodig:
875 gr fijne kristalsuiker, 3 dl water, 300 gr poedersuiker, 5 a 6 druppels pepermuntolie
Een suikerthermometer, een bakplaat

Doe het water met de kristalsuiker in een pan en kook dit tot 118 / 119 graden celcius.
Strooi 50 gr poedersuiker op de bakplaat.
Als het suikerwater op temperatuur is, gelijk van het vuur halen, dan 200 gr poedersuiker er door roeren en de muntolie.
De massa op de bakplaat gieten en glad strijken, dan 50 gr poedersuiker er over strooien.
Dit alles laten afkoelen en dan in stukken breken.

==

For the last Daring Bakers' challenge, I purchased a little bottle of peppermint oil, to make peppermint icecream. And now that bottle is calling in the cupboard: "I want to be used!" So what do you make with peppermint oil... peppermint candy! And that is exactly what I did this morning. It was easy, it was fun, and it tastes very good.

This is what you need:
6.75 cups confectioner's sugar
1.25 cups of water
2.25 cups powdered sugar, divided into 1/2, 1/4 and 1/4
5 or 6 drops of peppermint oil

a candy thermometer
a baking tin

Cover the baking tin with 1/4 of the powdered sugar.
Cook the water with the confectioner's sugar until the temperature is 244-246 degrees Fahrenheit.
Take it from the heat, add 1/2 of the powdered sugar and all the peppermint oil, stir until smooth.
Pour it quickly on the baking tin, and cover it with 1/4 of the powdered sugar.
Let it cool and break it to pieces.

7 opmerkingen:

  1. Is er een truc om te bepalen of de suikerstroop op temperatuur is? Ik heb nl. geen suikerthermometer. Het lijkt me wel erg leuk om zelf pepermunt te maken! Meteen maar even laten weten dat ik geniet van je blog en best af en toe recepten van je uitprobeer!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Astrid, ik kan niet op je profiel komen, dus ik hoop dat je mijn antwoord hier leest.
    Er is idd een truc voor suikersiroop zonder thermometer. Dit werkt alleen met pure suikersiroop, dus alleen suiker en water. In dit geval werkt het dus :-)
    Als je naar http://www.foodbgood.com/index.php/Suikerstroop gaat, vind je daar de verschillende temperatuurstadia en hoe je daarmee werkt. Succes, en laat me nog eens weten of het gelukt is!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. What can I say...jam jam. Leuke blog heb je! Heerlijk is het om in de keuken heerlijk te bakken. Ik ken het...vaak is het nog leuker om te maken, dan te eten, eten doe ik ook graag daar niet van, maar heel het bakken en van het beslag snoepen...ohhh my...das zo lekker en leuk om te doen.

    xxx Bar.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik zou eigenlijk graag willen weten waar je de pepermunt olie vandaan hebt?
    Want wij hebben het nodig voor een recept. En een kruidenwinkel had het wel, maar dat was alleen voor aroma therapie. Als in voor in de lucht.
    Dus als je ons kunt helpen, graag!
    Alvast bedankt,

    Willem Ligtenberg

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Willem, je profiel is niet zichtbaar, daarom maar even zo. Ik heb pepermuntolie gekocht bij drogisterij.net.
    Maar als die pepermuntolie die je gezien hebt pure olie is, is het bruikbaar. Pepermuntolie is pepermuntolie.

    Francijn

    BeantwoordenVerwijderen
  6. hey waar koop ik een suiker thermometer ? ? OF kan het ook zonder !

    Gr AFro

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Een suikerthermometer koop je in de betere keukenzaak of via internet. Een eindje naar boven staat een reactie waarin ik uitleg hoe je zonder thermometer met suikersiroop werkt.

    Francijn

    BeantwoordenVerwijderen