3 oktober 2007

Chocoladecake met glazuur

Mijn man en ik stonden laatst voor onze inbouwkast te bedenken wat we bij ons drinken wilden, en hij vroeg me: waar heb je zin in? Nou.... een dikke koek, vriendschapscake, chocoladecake met glazuur... noemde ik expres dingen op die we niet in huis hadden.
Chocoladecake, riep hij verlekkerd, die mag je best wel weer eens maken!

En dus heb ik vandaag chocoladecake gebakken. Het was een ander recept dan de meeste, het was geen "evenveeltje". In de traditionele cake (die dus ook evenveeltje wordt genoemd) gaat 200 gram bloem, 200 gram boter, 200 gram suiker en 4 eieren (=200 gram ei).
Maar in deze zit 125 gram bloem en 125 gram suiker, en toch werd hij even groot als een gewone cake. Er zit ook geen rijsmiddel is en toch is hij heerlijk luchtig. O en het is een chocoladecake maar er zit geen cacao in :-)


Ingredienten:
150 gram pure chocolade, 5 eieren, 200 gram suiker, 125 gram boter, 125 gram bloem.
En nog 120 gram pure chocolade en wat boter voor het glazuur.


Actie:
Rasp de chocolade.
Splits de eieren, zorg dat de eiwitten vetvrij en dooiervrij blijven.

Klop de eiwitten stijf met vetvrij gereedschap, tot het glanst en pieken trekt.
Zeef de bloem.
Maak de boter in de magetron zacht maar niet vloeibaar.
Verwarm de oven voor op 180 graden.

Klop dooiers en suiker met de mixer tot het als een lichtgeel lint van je kloppers loopt.
Klop de boter erbij.
Klop de bloem er in gedeelten bij.
Klop de chocola erbij.
Schep nu de stijve eiwitten erdoor tot het er egaal uitziet. Doe dit met een lepel.

Schep het beslag in een goed ingevet en be-bloemd cakeblik en laat het in de oven gaar worden (tot een prikker er schoon uitkomt). Bij mij duurde dat 50 minuten.
Laat de cake even afkoelen in de vorm op een rooster en stort hem dan.

Smelt de chocolade en de boter voor het glazuur au bain marie en druip dit losjes over de behoorlijke afgekoelde cake. Versier dit eventueel met iets leuks, gekleurds.
Het is heerlijk om de cake te eten als de glazuur nog net wat nattig is, maar als hij droog is, is het ook een genot om in die harde chocolade te bijten.

Geniet ervan!

1 opmerking:

  1. Hij klinkt en ziet er erg lekker uit,
    krijg spontaan trek.
    vorige week nog chocoladetaart gemaakt voor Thirza's verjaardag.
    raar idee blijft het, de ene dag condoleren mensen je met het verlies van je moeder, en de volgende dag feliciteren ze je met je dochter....

    BeantwoordenVerwijderen