27 mei 2016

Twist bread (Daring Kitchen May 2016)

(Nederlandse tekst hieronder.)
The Daring Kitchen May Challenge is..... twist bread. We all chose our own fillings, so there is a wide variety of twistbreads showing up on the internet today. Our host was Tandy, from the blog "Lavender and Lime".

The Daring Kitchen is an international, online community of bakers (and cooks). Each month one of the members challenges the others to bake (or cook) something together. We share our results on the forums, and on the 27th of each month, we share our pictures and stories on the world wide web. And you can join the Daring Kitchen too, if you enjoy baking (and cooking).

Where do you find the Daring Kitchen?
On their homepage
on Facebook
on Instagram
on Pinterest
and on Twitter
And last but not least: on the blogs of all those members. Google is your friend!
I post the challenges on the blog you are reading now.
Click here for an overview of all my results.

Twist bread
You'll find the twist bread recipe in English here, in the Daring Kitchen archive.
The Dutch recipe is included in this post, hereafter. 
I filled my bread with dark chocolate and pecans, and that was really delicious.
This is a fine recipe, not too complicated and no weird ingredients. You should try too :-)

Tandy, thank you for this challenge, I enjoyed the baking as well as the eating :-)




===

De mei-uitdaging van de Daring Kitchen was .... twistbread. Iedereen heeft zijn eigen vulling gekozen, dus er verschijnt vandaag een gevarieerde verzameling mooie broden op internet. Onze gastvrouw was Tandy, van het blog "Lavender and lime".

Al sinds april 2008 bak ik bijna elke maand de uitdaging van de Daring Bakers. Sinds kort zijn de Daring Bakers en de Daring Cooks samengevoegd in de Daring Kitchen. De Daring Kitchen is een wereldwijde, online community van bakkers (en koks). Elke maand daagt één van de leden de anderen uit om samen iets te bakken (of te koken). De resultaten delen we op onze interne forum, en de 27e laten we onze foto's en verhalen zien op het wereldwijde web. Ook jij kunt je aansluiten bij de Daring Kitchen, als je geniet van bakken (en koken).

Je  vindt de Daring Kitchen hier:
Op hun homepage
op Facebook
op Instagram
op Pinterest
en op Twitter.
En niet te vergeten: op de blogs van de leden. Google weet er alles van.
Ik schrijf over de challenges op het blog dat je nu leest.
En hier kun je een overzicht zien van alle challenges die ik heb gemaakt.



Twist bread
Een twist bread is een in elkaar gedraaid brood, het lijkt wel op een vlechtbrood.
Ik heb mijn twistbread  gevuld met pure chocola en pecannoten. Dat was heerlijk! 
Dit is een prettig recept, niet te gecompliceerd en zonder vreemde ingredienten. Je zou het ook moeten proberen :-) Als je zenuwachtig wordt van de kransvorm, rol het deeg dan minder groot uit en leg het opgerolde deeg gewoon in een broodvorm.

Bron van het recept: “Joy of Kosher” van Jamie Geller
Bereidingstijd: een uur of 2, plus bakken en koelen.

Ingrediënten
680 gram patentbloem
15 gram instantgist
118 gram suiker
375 ml water
1 dooier van een groot ei
60 ml plantaardige olie (zoals zonnebloemolie)
22 gram zout
1 groot ei, losgeroerd met 5 ml water, voor het bestrijken


En verder wat je nodig hebt voor je vulling en voor het bestrooien.
In mijn geval een flinke reep pure chocola en een flinke hand vol pecannoten voor de vulling, en een eetlepel grove suiker voor het bestrooien.

1. Doe bloem, gist, suiker, water, dooier en olie in de mixerkom.
2. Kneed 1 minuut met de deeghaak.
3. Voeg zout toe en kneed nog 5 minuten.
4. Smeer je werkvlak in met olie en leg het deeg erop.
5. Kneed rustig, en vorm er een bal van.
6. Smeer een kom in met olie.
7. Doe het deeg in de kom, met de mooie kant omhoog.
8. Dek af en laat verdubbelen in grootte.
9. Smeer je handen in met olie en sla het deeg door.
10. Dek af en laat nog een uur rijzen.
11. Leg het deeg weer op een ingevet werkvlak.
12. Sla het deeg door en rol tot een grote rechthoek.
13. Verspreid de vulling over het deeg.
14. Rol strak op, begin aan een lange kant te rollen.
15. Snijd de uiteinden af.
16. Snijd het deeg in met een snede over de hele lengte, door een paar lagen heen.
17. Trek de twee kanten een beetje uit elkaar.
18. Draai het deeg als een gedraaid touw.
19. Leg het als een ring neer.
20. Leg de ring van deeg voorzichtig op een bakplaat die is ingevet of bekleed met bakpapier.
21. Dek het deeg af met een vochtige doek en laat 30 minuten rijzen.
22. Verwarm de oven tot 190°C.
23. Bestrijk met het losgeroerde ei en besprenkel eventueel.
24. Bak 10 minuten.
25. Verlaag de temperatuur naar 175°C.
26. Bak nog 45 minuten. (Mijn brood was na 35 minuten al bruin en gaar. Let op!)
27. Haal uit de oven en laat nog 15 minuten op de bakplaat liggen.
28. Leg het brood op een rooster en laat helemaal afkoelen.


Eet smakelijk!




2 opmerkingen:

Lavender and Lime (http://tandysinclair.com) zei

Love your flavour combination. Thanks so much for taking part ��

Tessa Couperus zei

O, een zoete variant èn met chocolade, dat moet wel heel erg lekker zijn! Het brood ziet er prachtig uit, de mijne wilde jammergenoeg iets minder mooi draaien.