27 september 2015

Iers sodabrood (Daring Bakers september)

(Nederlandse tekst hieronder)
In September the Daring Bakers experimented with soda bread. Our host was Meredith, from "The Poco Loco Olsons". I baked a brown butter soda bread with honey-cinnamon butter, raisins and oats, from recipegirl.com. It was lighter than any soda bread I baked before, and the honey butter was delicious with it. Worth a try!
Meredith, thank you for hosting this challenge. I enjoyed the baking and we all enjoyed the eating :-)

===



De Daring Bakers hebben in september Iers sodabrood gebakken. Dit snelle brood is gebaseerd op de chemische reactie tussen natriumbicarbonaat (baking soda) en het zuur in karnemelk. Het rijst dus niet door gist. 

Sodabrood is niet uitgevonden door Ierse bakkers, hoewel veel mensen dat denken. Voedselhistorici zeggen dat de Indianen als eersten kaliumcarbonaat gebruikten om hun brood te laten rijzen. Ze wonnen dat uit hout-as. 

De Ieren hebben zich dit brood door de jaren heen toegeƫigend, en er allerlei variaties op ontwikkeld. Iers sodabrood kan zowel wit als bruin zijn, soms bevat het rozijnen, en vaak heeft een brood een ingekerfd kruis aan de bovenkant. Wit sodabrood wordt vaak bij het ontbijt gegeten, of bij stoofpot.

Opmerkingen:
  • Karnemelk kan worden vervangen door melk met 2 eetlepels citroensap of witte azijn, wat je vijf minuten laat staan. Of door 4 delen yoghurt en 1 deel melk. Of door 3 delen zure room en 2 delen melk.
  • Baking soda is alleen natriumbicarbonaat. Ons bakpoeder bevat daarnaast een zuur. Als je baking soda gebruikt, heb je daarnaast een zuur uit bij voorbeeld karnemelk nodig.
    Je kunt bakpoeder niet vervangen door baking soda (want dan mis je het zuur), en je kunt baking soda niet in gelijke hoeveelheden vervangen door bakpoeder (want daarvan is maar een deel rijsmiddel).
    Veel supermarkten verkopen tegenwoordig pakjes baking soda, en je kunt ook bij de drogist vragen om zuiveringszout, want dat is hetzelfde. 
Ik heb een recept gebruikt voor sodabrood met gebruinde boter, havermout en rozijnen, gecombineerd met honing-kaneelboter. Het recept komt van recipegirl.com. Mijn vertaling staat hieronder.


Sodabrood met bruine boter en rozijnen
Voor twee broden
Voorbereiden: 25 minuten
Bereiden: 45 minuten

Ingrediƫnten
57 gram ongezouten roomboter
250 gram tarwebloem
180 gram volkoren tarwemeel
80 gram havermout
1 eetlepel bruine suiker
2 theelepels bakpoeder
1 theelepel baking soda
1 theelepel zout
430 gram karnemelk
75 gram krenten of sultana rozijnen
1 eiwit, losgeroerd

En voor honingboter:
115 gram roomboter, ongezouten, op kamertemperatuur
1 eetlepel honing
een snufje kaneel

Aanwijzingen
1. Verwarm de oven tot 190 graden Celsius.
2. Smelt de boter in een kleine pan, al roerend. Verhit 3 tot 4 minuten tot het goudbruin is. Laat een beetje afkoelen maar niet stollen.
3. Meng in een kom bloem, meel, havermout, suiker, bakpoeder, baking soda en zout. Doe de karnemelk en de gebruinde boter erbij en roer tot er geen droge bloem meer te zien is.
4. Leg het deeg op een bebloemd werkvlak en duw het plat. Strooi de rozijnen/krenten erover en kneed ze zachtjes door het deeg, niet langer dan strikt noodzakelijk is en op een rustige manier.
5. Verdeel het deeg in twee stukken, maar van beide stukken een bal en druk die plat tot een schijf met een doorsnede van 15 cm. Leg de schijven op bakpapier, met 12 cm tussenruimte.
6. Snijd een centimeter-diep kruis in de broden. Bestrijk de broden met eiwit.
7. Bak de broden ongeveer 40-45 minuten, tot ze donker-goudbruin zijn. Als je er een sateprikker in steekt, moet die er schoon uitkomen.
8. Laat minstens 10 minuten afkoelen op een rooster. Serveer warm of op kamertemperatuur.
9. Meng de zachte boter met de honing en de kaneel, en serveer dit bij het brood.