27 juni 2015

Charlotte Royale



(Nederlandse tekst hieronder)

For the June Daring Bakers challenge Rebecca, from BakeNQuilt, challenged us to make Charlotte Royale or Charlotte Russe from scratch. I made a blueberry Charlotte Royale for my daughter's birthday, and it was delicious! The texture of the bavarian cream was so silky, and the swirls are beautiful. Rebecca, thank you for the marvellous challenge! 

A Charlotte Royale is a dessert, made in a round bowl lined with slices of Swiss Roll, and filled with a bavarian cream or mousse that is stiff enough to slice.

Our English recipe can be found on the Daring Bakers homepage, in the recipe archive.The Dutch recipe is below. Rebecca's blog and post is here. Source of the recipe: adapted by Rebecca from "The Cake Bible" by Rose Levy Beranbaum. 

And then something else: this week I watched The Great British Bake-off 2013 on Youtube. I always enjoy this show, but this time.... I saw at least thirteen things I have baked with the Daring Bakers! The Charlotte Royale was even technical challenge in one of the episodes. So in honour of the Daring Bakers and the Great British Bake-off  I collected these thirteen challenges I recognized. You will find pictures and links at the end of this post. Enjoy!

=====



En nu verder in het Nederlands!

De Daring Bakers hebben in juni Charlotte Royale en Charlotte Russe gemaakt, onder leiding van Rebecca van BakeNQuilt. De Charlotte Royale wordt gemaakt door een ronde kom van binnen te bekleden met plakjes Zwitserse cakerol, en dan te vullen met een stevige bavarois of mousse. De Charlotte Russe heeft een muurtje van lange vingers en daarin ook bavarois of mousse. Ik heb een Charlotte Royale met bosbessen gemaakt voor de verjaardag van mijn dochter. Hij was heerlijk! De textuur van de bavarois is net zijde, en de cakerolletjes zien er prachtig uit.

Het oorspronkelijke recept komt uit "The Cake Bible" van Rose Levy Beranbaum. Het is aangepast door Rebecca en vertaald door mij.

Het recept: frambozen-Charlotte Royale

Opmerkingen:
  • Lees het recept een paar keer door en maak een plan.
  • Begin ruim van tevoren, want Charlottes moeten uren koelen.
  • Ze blijven zeker drie dagen goed in de koelkast en kunnen ook worden ingevroren. 
  • Ik heb overal waar framboos staat "bosbes" ingevuld :-)

Ingrediënten:
  • 250 gram gezeefde frambozenjam
  • 1 recept rolcake en 1 recept frambozenbavarois
  • slagroom, vers fruit of saus voor erbij

Aanwijzingen:

1. Vet een ronde kom met een inhoud van ongeveer anderhalve liter licht in, en bekleed hem zo netjes mogelijk met plasticfolie. Laat een stukje folie over de rand hangen.
2. Maak de rolcake volgens recept (hieronder). Leg hem gelijk na het bakken, met behulp van het bakpapier, omgekeerd op een theedoek en haal het bakpapier er voorzichtig af.
3. Snijd, terwijl de cake nog warm is, er een stuk af waar je straks de bodem van je Charlotte van maakt, net zo breed als de diameter van je kom. Laat dit stuk afkoelen.
4. De rest van de cake wordt, warm en al, samen met een theedoek waar vlekken in mogen komen vrij strak opgerold. Rol vanaf de breedste kant, en rol de donkerste kant van de cake naar binnen. Laat afkoelen op een rooster, met de theedoek erin en erom.
5. Als je gaat vullen, rol je de cake voorzichtig uit, en laat je hem op de theedoek liggen. Smeer maximaal 2/3 van de frambozenjam in een dunne (!) laag over de afgekoelde cake.
6. Rol de cake zo strak mogelijk op. Je wilt geen openingen in je spiralen straks.
7. Verpak de rol in plasticfolie en ook in aluminiumfolie, en leg in de vriezer tot hij stevig genoeg is om in plakken te snijden. Een paar uur zeker.
8. Snijd 5 mm dikke plakken van de rol, met een klein, gekarteld mes. Als je ze te dik snijdt, krijg je te weinig plakjes om je kom te bedekken. Werk snel, zodat de cake niet helemaal ontdooit.
9. Bekleed nu de kom met cakeplakjes, eerst een in het midden en dan strak eromheen. Als je straks de bavarois erin doet, kun je de plakjes recht afsnijden op de goede hoogte. Gaatje die je echt niet kunt voorkomen, moet je vullen met een stukje cake en wat jam.
10. Dek de kom goed af en zet hem in de koelkast tot je vulling klaar is.
11. Maak de bavarois (zie hieronder) en schep hem in de kom, tot hij bijna vol is of tot bijna de hoogte die de spiralen volledig vullen. Snijd, indien nodig, de spiralen bij tot net boven het oppervlak.
12. Snijd een cirkel cake voor de bodem van de Charlotte, die precies binnen de spiralen valt, en dek daarmee de bavarois af.
13. Zet tenminste acht uur koud voor je hem serveert.
14. Haal hem uit de vorm door er een platte schaal op te leggen, de kom en de schaal samen om te draaien, en met behulp van het overhangende plasticfolie de charlotte zachtjes los te trekken. Zeker als je kom flink groter is dan je charlotte, moet je heel voorzichtig en symmetrisch werken.
15. Decoreer naar wens met slagroom, fruit en / of saus. 


Recept Rolcake
Ingrediënten
33 gram gezeefde tarwebloem (geen patentbloem)
23 gram ongezeefde maizena
4 grote eieren op kamertemperatuur
1 grote eierdooier op kamertemperatuur
113 gram kristalsuiker (in delen)
¾ theelepel vanille-extract
¼ theelepel cremor tartari (cream of tartar)

Nodig
Een platte rechthoekige bakvorm van zo'n 40 bij 30 cm (2xA4) met een kleine opstaande rand.

Aanwijzingen
1. Doe een rooster onder het midden in de oven, en verwarm de oven tot 230 graden.
2. Vet de rechthoekige bakvorm in en bekleed hem met bakpapier. Vet ook het bakpapier in en bestuif het met bloem.
3. Roer in een kleine kom bloem en maizena door elkaar met een garde.
4. Splits twee van de eieren, doe de dooiers in een grote mixkom en de eiwitten in een andere.
5. Doe bij de twee dooiers de extra dooier en de 2 andere eieren.
6. Houd 1 eetlepel van de suiker apart en doe de rest bij deze kom met eieren.
7. Klop dit eier-suikermengsel met je mixer op de hoogste stand, vijf minuten, tot het dik, luchtig en verdrievoudigd is. Gebruik indien mogelijk de platte menghaak (k-klopper).
8. Klop nu de vanille erdoor.
9. Zeef de helft van het bloemmengsel boven de eieren, en schep het er snel en voorzichtig door met een ballongarde of een rubberen spatel. Herhaal met de andere helft.
10. Klop de eiwitten met schoon, vetvrij gereedschap tot ze schuimig zijn, voeg de cremor tartari toe en klop tot zich zachte pieken vormen. (Als je de klopper er rustig uit tilt, vormt zich een piek die gelijk omzakt.)
11. Klop de achtergehouden eetlepel suiker door het eiwitschuim en klop verder tot zich stijve pieken vormen (die zakken niet meer om).
12. Schep eiwitten voorzichtig door de andere eieren, en strijk dit glad in de geprepareerde vorm.
13. Bak 7 minuten of tot het goudbruin in en een satéprikker er schoon uitkomt. De cake moet terugveren als je er zachtjes op duwt.
14. Ga gelijk, zo lang de cake nog heet is, door met de instructies in het recept voor de Charlotte Royale, over het snijden en rollen.

Variatie: chocoladecake
Gebruik 30 gram meer suiker.
Laat de maizena weg.
In plaats daarvan los je een gelijke hoeveelheid cacao op in 3 eetlepels kokend water. Laat afkoelen. Roer de vanille erdoor. Voeg toe aan het eierdooiermengsel en mix een paar seconden.

Recept neutrale bavarois

Ingrediënten
65 gram suiker
snufje zout
een eetlepel (of 3 theelepels, of 9 gram) neutraal gelatinepoeder (dat is gelijk aan 6 blaadjes gelatine)
3 grote eierdooiers
400 ml melk
1 vanillestokje (vanillepasta of vanille-extract mag ook, voeg dat dan toe als de room is afgekoeld)
240 ml slagroom
1 ½ eetlepel kirsch of andere likeur (is optioneel maar helpt om de gelatinesmaak te maskeren)

Aanwijzingen
1. Zorg dat de kom waarin je slagroom gaat kloppen koelkast-koud is.
2. Zet een fijne zeef klaar, op een kleine kom.
3. Neem een kleine pan met dikke bodem en roer daarin suiker, zout, gelatinepoeder, en eierdooiers door elkaar met een houten lepel.
4. Verhit in een andere kleine pan de melk en het (opengesneden) vanillestokje tot er damp afkomt en je een incidentele luchtbel ziet, maar laat het niet echt borrelen. Als je een thermometer heb, houd hem dan tussen 77 en 82 graden.
5. Roer reen paar eetlepels van de hete melk door het dooiermengsel. Voeg geleidelijk de rest van de hete melk toe, met het vanillestokje, en roer onophoudelijk.
6. Verhit het nieuwe mengsel, onder voortdurend roeren, tot dezelfde temperatuur als net. Het mengsel wordt net iets dikker dan slagroom. Als je de houten lepel eruit haalt en er met je vinger een spoor in trekt, moet dat een duidelijk afgebakend spoor achterlaten.
Als je het te heet maakt, gaat het schiften. In dat geval moet je het meteen in een blender gieten en blenderen tot het weer glad wordt.
7. Haal, als deze temperatuur bereikt is, de pan meteen van het vuur en giet het mengsel door de zeef. Schraap de dikkere room op de bodem ook erbij. Haal het vanillestokje eruit en schraap het merg eruit en doe dat door het mengsel. Roer tot het merg opgenomen is in het mengsel.
8. Zet dit mengsel ongeveer anderhalf uur in de koelkast, roer er af en toe in, tot de garde sporen achter begint te laten als je roert. Het mengsel begint dan stevig te worden bij de randen, maar is nog steeds vloeibaar.
9. Klop de slagroom in de koude kom, tot het een zacht bergje vormt als je het van een lepel laat vallen.
10. Roer met een garde de likeur door het gekoelde mengsel, en schep dan voorzichtig de slagroom erdoor. Het ziet er nu uit als gesmolten ijs.
11. Giet dit nu in de met cake beklede vorm. Laat de Charlotte minstens acht uur staan voor je hem serveert. Een nacht is nog beter, ook voor de smaak. Na een etmaal is hij op z'n best.

Variatie: frambozenbavarois
Gebruik frambozenlikeur in plaats van kirsch. Roer een halve mok gezeefde frambozenjam door de bavarois, gelijk na de slagroom. Als de jam stijf is, moet je hem met een of twee eetlepels warm water zacht maken.
Variatie: sinaasappelbavarois
Gebruik de helft meer suiker. Vervang kirsch door Grand Marnier. Voeg 2 eetlepels vers sinaasappelconcentraat toe, en een eetlepels sinaasappelrasp. (Concentraat: neem een halve mok vers sinaasappelsap en kook het in tot 2 eetlepels.) Doe de rasp bij de melk voor je hem verwarmt, en zeef het mengsel na het verhitten niet. Voeg het concentraat toe als het mengsel is afgekoeld. Als je houdt van sterke smaken, kun je wat sinaasappelextract toevoegen.
Variatie: citroenbavarois
Vervang kirsch door limoncello. Voeg 1 eetlepel citroenrasp toe aan de melk voor je hem verhit, en zeef het mengsel na het verhitten niet. Schep een halve mok lemoncurd door de bavarois, gelijk na de slagroom. 

===

En dan nog wat anders: deze week heb ik op YouTube gekeken naar The Great British Bake-off 2013 (de moeder van ons "Heel Holland Bakt"). Tijdens de afleveringen ben ik 13 baksels tegengekomen die ik met de Daring Bakers heb gebakken! Ter ere van de Daring Bakers en de Bake-off heb ik ze hieronder even verzameld met plaatjes en linkjes. En het leukste is nog wel dat de Charlotte Royale van deze maand in een van de afleveringen de technische challenge was :-)



May 2008: opera cake
 January 2009: tuilles
May 2009: strudel
September 2009: vols au vent
October 2009: macarons
April 2010: english pudding
October 2011: swirled bread
November 2012: millefeuille
December 2012: panettone
September 2014: kolaches
October 2014: Sachertorte
April 2015: focaccia









21 juni 2015

Citroenbavaroistaart


Ik heb uit verschillende recepten deze heerlijke citroenbavaroistaart samengesteld. De bodem is stevig en goed te snijden en op te dienen. De bavarois is zijdezacht, met een goede citroensmaak zonder zuurheid. De smaak komt van lemoncurd en citroenschil, niet van vers citroensap. 

En voor wie meer informatie nodig heeft: bavarois is een pudding die gebonden wordt met gelatine en eierdooier, die luchtig wordt gemaakt met slagroom, en die meestal een fruitsmaak heeft.
Je moet hem een dag van te voren maken, want bavarois moet lang opstijven.

Bodem
1 ei
60 gram kristalsuiker
snufje zout
150 gram tarwebloem
60 gram koude roomboter

1. Kneed alle ingrediënten kort en zet het deeg 20 minuten in de koelkast.
2. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
3. Vet een 25 cm springvorm in, bepoeder met bloem.
4. Bekleed alleen de bodem met het deeg en prik het herhaaldelijk in met een vork.
5. Bak 15 minuten op 180 graden, tot hij bruin begint te worden. 

6. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.

Bavarois
65 gram kristalsuiker
snufje zout
9 gram neutraal gelatinepoeder (dat is gelijk aan 6 blaadjes neutrale gelatine)
3 grote eierdooiers
400 ml melk
1 eetlepel citroenrasp
240 ml slagroom voor de bavarois en extra als garnering
½ mok lemoncurd

1. Zorg dat de kom waarin je slagroom gaat kloppen koelkast-koud is.
2. Neem een kleine pan met dikke bodem en roer daarin suiker, zout, gelatinepoeder, en eierdooiers door elkaar met een houten lepel.
3. Verhit in een andere pan de melk met de citroenrasp tot er damp afkomt en je een incidentele luchtbel ziet, maar laat het niet echt borrelen. Als je een thermometer heb, houd hem dan tussen 77 en 82 graden.
4. Roer een paar eetlepels van de hete melk door het dooiermengsel. Voeg geleidelijk de rest van de hete melk toe en roer onophoudelijk.
5. Verhit het nieuwe mengsel, onder voortdurend roeren, tot dezelfde temperatuur als net. Het wordt net iets dikker dan slagroom. Als je de houten lepel eruit haalt en er met je vinger een spoor in trekt, moet dat een duidelijk afgebakend spoor achterlaten.
Als je het te heet maakt, gaat het schiften. In dat geval moet je het meteen in een blender gieten en blenderen tot het weer glad wordt. Een staafmixer werkt ook.
6. Haal, als de juiste temperatuur bereikt is, de pan meteen van het vuur en giet het mengsel (ook het dikkere deel) in een kom op kamertemperatuur. (Niet zeven, dan verlies je de citroenschil.)
7. Zet dit mengsel ongeveer anderhalf uur in de koelkast, roer er regelmatig in, tot de garde sporen achter begint te laten als je roert. Het mengsel begint dan stevig te worden bij de randen, maar is nog steeds vloeibaar.
8. Klop de slagroom in de koude kom, niet tot het stijf is maar tot het een zacht bergje vormt als je het van een lepel laat vallen.
9. Schep voorzichtig eerst de lemoncurd en dan de slagroom door de bavarois. Het ziet er nu uit als gesmolten ijs.
10. Giet dit nu op de bodem. Laat de taart een nacht koud staan.
11. Serveer met een toef slagroom.