27 mei 2015

Lamingtons (Daring Bakers mei 2015)

(Nederlandse tekst hieronder.)
For the May challenge Marcellina from "Marcellina in Cucina" dared us to make Lamingtons. The classic Australian Lamington is a cube of vanilla sponge cake dipped in chocolate icing, then coated with desiccated coconut. Sounds simple but it is delicious!
I made the recipe without alterations. I should have baked my cake longer, then they would have been perfect. For me it was too sweet, next time I would make the chocolate icing less sugary, but my children can't wait till I make them again.
Thank you, Marcellina, for the May challenge! I enjoyed myself.

Visit Marcellina's blog for the English recipe.

===

De Daring Bakers hebben in mei 2015 Lamingtons gebakken, onder leiding van de Italiaanse Marcellina van "Marcellina in Cucina".
De klassieke Australische Lamington is een blokje cake dat in chocoladeglazuur is gedompeld en dan door de kokos gerold. Eenvoudig maar heerlijk! Men zegt dat de cakejes genoemd zijn naar Lord Lamington, die gouverneur van Australië was van 1896 tot 1901. Er zijn verschillende verhalen over de ontstaansgeschiedenis. Een van de verhalen vertelt dat een dienstmeisje per ongeluk een verse cake in gesmolten chocola liet vallen. Lord Lamington hield kennelijk niet van verspilling, en zei dat de cake maar door de kokos moest worden gerold om vieze vingers te voorkomen. Goed idee.
Tegenwoordig is de Lamington stevig verankerd in de Australische cultuur. Hij wordt verkocht in bakkerijen, cafés, supermarkten, bij benefietevenementen, en overal waar je het al dan niet verwacht.
De cake die in de Lamington zit, is meestal een luchtige vanillecake van een soort biscuitdeeg (genoise sponge). Eieren en suiker worden geklopt tot ze dik en bleek zijn, dan zeef je bloem (in dit recept maisbloem) met bakpoeder, en vouw je dat er heel voorzichtig door. Aan het eind kun je er nog wat gesmolten boter doorspatelen, daar wordt de cake wat vochtiger van.

Belangrijke aandachtspunten:
  • gebruik eieren op kamertemperatuur
  • open de oven niet terwijl je bakt
  • laat de cake een dag staan voor je hem gaat snijden.

Je kunt de Lamington op allerlei manieren aanpassen. Je kunt hem doorsnijden en vullen, je kunt de smaak veranderen, of de laag eromheen.




Bereidingstijden
Cake: een dik uur, en een nacht wachten
Glazuur: 10 minuten
Afmaken: 30-45 minuten, en 2 uur wachttijd.

Benodigdheden
23 bij 33 cm bakvorm, of vergelijkbaar van oppervlakte

Recept: klassieke Lamingtons
Voor 24 stukjes


Ingrediënten van de cake
5 grote eieren op kamertemperatuur
225 gram fijne kristalsuiker
snufje zout
1 theelepel vanille-extract
200 gram maizena
1 ½ theelepel (8 gram) bakpoeder
15 gram gesmolten boter (optioneel)
250 gram geraspte kokos




Bereiding van de cake
  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Bekleed je bakvorm heel netjes met bakpapier, liefst door er kruislings twee stroken in te leggen die precies passen.
  3. Doe in je mixerkom de eieren, de suiker en het zout. Klop 15 minuten op hoge snelheid.
  4. Zeef ondertussen maizena en bakpoeder samen, minstens drie keer.
  5. Voeg na 15 minuten vanille toe, en klop nog 5 minuten. Het mengsel moet zeker drie keer zo groot zijn geworden, een lichte kleur hebben en erg schuimig zijn.
  6. Zeef het maizenamengsel boven je eieren. Schep het er voorzichtig maar grondig door, met lichte bewegingen.
  7. Als je er boter in wilt doen, moet je het er nu voorzichtig door scheppen.
  8. Doe het mengsel in je vorm en strijk het voorzichtig glad.
  9. Bak 22 tot 25 minuten in de voorverwarmde oven. De cake zal eerst vrij veel rijzen, maar dan weer inzakken. Doe de oven tussendoor beslist niet open! Als de cake klaar is, heeft hij zich een beetje teruggetrokken van de rand van de vorm, en voelt hij verend aan als je er zachtjes op duwt met je vinger. (Let op: mijn cake heeft tien minuten langer gebakken en was toen nog niet gaar genoeg.)
  10. Haal de cake uit de vorm en leg hem op een rooster. Wees er voorzichtig mee. Laat afkoelen. Je kunt hem nu het beste een nacht met rust laten, dan is hij morgen beter te verwerken.


Ingrediënten van het glazuur
400 gram poedersuiker
40 gram cacao
15 gram roomboter
120-180 ml melk

Bereiding van het glazuur
Zeef poedersuiker en cacao boven een hittebestendige kom. Doe boter en 120 ml melk erbij. Zet de kom op een pan met heet water. Roer tot het mengsel glad is, en voeg melk toe als dat nodig is om de glazuur glad te krijgen.
Meestal heb je wel meer dan 120 ml nodig, maar geen 180.


Het samenstellen
Snijd de randen van de cake netjes.
Snijd de cake in 24 rechthoeken, 6 bij 4.
Laat glazuur op het hete water staan.
Doe kokos in een ondiepe schaal.
Leg een stukje cake op een vork, doop hem in de chocoladeglazuur, laat even uitlekken, en rol hem dan voorzichtig door de kokos.
Doe dit met alle stukjes.
Laat ze ongeveer 2 uur drogen op een rooster.


Instructies voor bewaren
Bewaar de Lamingtons goed afgesloten in de koelkast.
In de vriezer kan ook, ze blijven dan minstens twee maanden goed en ontdooien heel snel.
Veel Australische moeders doen Lamingtons in de broodtrommels van hun kinderen.

9 mei 2015

Karamel milkshake

Dit milkshake-recept vraagt een beetje voorbereiding, maar is erg de moeite waard. Mijn kinderen vonden het heerlijk! Het is genoeg  voor 4 volle longdrinkglazen.

Een paar uur van te voren maak je de karamelsaus:

- Doe 200 gram lichte basterdsuiker in een pan met dikke bodem. Zet op halfhoog vuur.
- Doe er een halve liter ongeklopte slagroom bij, 1 eetlepel vanille-extract en 100 gram roomboter.
- Kook dit tot een dikke vla. Dat duurt best lang en bruist erg, dus zet het vuur niet te hoog.
- Laat afkoelen en zet een paar uur in de koelkast.

Dit is behoorlijk te veel saus, maar ook lekker bij vla, ijs etc.

Als je de milkshake wilt gaat drinken:


- Doe 3/4 liter koude melk in de blender
- voeg 150 gram karamelsaus toe,
- en 250 gram vanille-ijs.
- Zet de blender aan tot alles goed is gemengd.