27 december 2014

Ontbijtkoek (Dutch sweet bread)

In December the Daring Bakers made Dutch sweet breads with Andrea of www.4pure.nl. In The Netherlands we call these breads "ontbijtkoek" (breakfast cake). To be honest, I did not use one of her three recipes, but this one. In this recipe, the dough has to rest overnight, and it uses honey and rye flour. Being Dutch, I wanted the recipe to be as authentic as possible.I did not translate this recipe yet, but I will if someone wants to give it a try.

So here is my ontbijtkoek. The left one is the cheap version from the supermarket, the right one is mine. It tasted great, especially with butter. We thought it was a bit heavy, but I guess we are too used to cheap sweet bread :-)


Andrea, bedankt voor het zetje dat ik nodig had om eens zelf ontbijtkoek te maken! Er zijn van die dingen die je uit gewoonte koopt, terwijl je ze best zelf kunt :-)


====

De Daring Bakers hebben in december ontbijtkoek gebakken. Grappig hè, al die bakkers uit tientallen landen die massaal koekkruiden mengen en ontbijtkoek bakken. De uitdaging werd verzorgd door Andrea Jansen van 4pure.nl. Ik heb, eerlijk gezegd, een ander recept gebruikt, namelijk die van zelfmaakrecepten.nl. Dat recept gebruikt een wachttijd van een nacht, en bovendien roggebloem en honing. Ik wilde het recept zo authentiek mogelijk hebben, je bent Nederlands of je bent het niet :-)

Op de foto zie je links goedkope ontbijtkoek uit de supermarkt, en rechts de mijne (die is dus niet goedkoop, door alle honing). Maar wel heel lekker, vooral met roomboter. Hij is wel een beetje compact, maar het zou kunnen dat wij dat vinden doordat we gewend zijn aan goedkope rotzooi :-)

15 december 2014

Biscotti


Ik had nog nooit arretjescake gemaakt, tot ik op de Facebookpagina van Deliciousmagazine het recept tegenkwam voor arretjescake 2.0 (deluxe). Ik dacht altijd aan pakjes boter en zakken suiker, en had daar geen behoefte aan. Maar dit recept bevatte pistachenootjes, cranberry's, en gecondenseerde melk. En biscotti. Kant en klare italiaanse biscotti. Maar dat was dus mijn eer te na: ik moest zelf ook de biscotti bakken. En dat is goed gelukt! 
Het zijn zoete, knapperige, dubbelgebakken koekjes met een duidelijke amandelsmaak, die heerlijk  combineren met koffie. En ik heb ze dus (gedeeltelijk) in de arretjescake gestopt.

Ik heb mijn recept gebaseerd op de versie van "Carola bakt zoethoudertjes", gecombineerd met specifieke aanwijzingen van andere blogs. 

Dit heb je nodig voor zo'n 60 koekjes:

3 eieren
500 gram zelfrijzend bakmeel (of 485 gram tarwebloem + 15 gram bakpoeder)
3 handen amandelen (grof gehakt of heel)
240 gram kristalsuiker (plus een paar eetlepels extra om het deeg door te rollen)
6 halve eierschalen vol olijfolie :-)
schil van halve citroen
snufje zout

Doe de eieren in een kom en meng met de citroenschil. 
Roer suiker en olie erdoor. 
Zeef het bakmeel met het zout, en meng dat er in drie delen door.
Werk de amandelen erdoor tegelijk met de laatste portie bakmeel.
Als het deeg goed pakt, verdeel je het in drie delen, en van elk maak je een balk van 6 cm breed, en niet te hoog, zodat je straks langwerpige koekjes kunt snijden.
Rol de balken door de extra suiker.
Bak ze 30 minuten op 180 graden. Als je een hete plek in je oven hebt, draai het bakblik dan op de helft om. 
Laat ze een half uur afkoelen, snijd ze dan met een gekarteld mes voorzichtig in plakjes van iets minder dan een centimeter, 
leg die plakjes op de bakplaat en bak ze nog 15 minuten op 180 graden. 
Laat ze afkoelen op een rooster.