12 januari 2012

Pinda-marshmallow-koek


Ik neusde laatst wat rond op tastespotting, en kwam dit recept tegen.  Ziet het er niet lekker uit? Ik heb het recept vertaald, aangepast aan Nederlandse ingrediënten, en hier is het!
De foto hiernaast is van mijn eigen versie van het recept. Wij vinden het erg lekker. De bodem is een beetje toffee-achtig en stevig, de witte tussenlaag is plakkerig en elastisch van de marshmallows, en de bovenlaag is smeuïg,  zoet en heel erg pindakaas.

Opmerkingen:
- het recept gebruikt oorspronkelijk geen pindakaas, maar peanut butter chips. Dat is net zoiets als chocolade calllets, je kunt ze smelten en als pindakaassmaakmaker gebruiken. Deze peanut butter chips worden in Nederland niet of nauwelijks verkocht. Met pindakaas gaat dit recept prima.
- corn syrup staat in Nederland niet in elke voorraadkast. Daarom kun je de 230 gram corn syrup vervangen door 130 gram suiker en 40 ml water. Dat het gewicht zo verschilt, komt doordat het in volume wordt gemeten, niet in gewicht. De regel is: elk volume corn syrup kun je vervangen door datzelfde volume suiker gemengd met een kwart van het volume aan water.
- het recept gebruikt oorspronkelijk "yellow cake mix", iets echt Amerikaans. Gelukkig vond ik het blog van Suzanne McMinn, waar ze uitlegt hoe je dat zelf maakt. Dat heb ik verwerkt in het recept. Het gaat om de bloem, suiker, bakpoeder en melkpoeder, de bovenste vier ingredienten.
- gebruik geen gewone spekjes, het moeten marshmallows zijn, liefst witte.
- als je een ronde vorm gebruikt: een doorsnee van 30 cm is ongeveer goed. Denk aan een pizzavorm.

Ingrediënten:

200 gram bloem
300 gram suiker
1 eetlepel bakpoeder
50 gram melkpoeder
30 ml water
75 gram zachte roomboter
1 ei
kleine marshmallows, 1 litermaat vol
250 gram pindakaas
230 gram corn syrup
60 gram roomboter
rice-krispies, een halve liter
gezouten pinda's, een halve liter
2 theelepels vanille-extract

Verhit de oven tot 175 graden Celsius.
Meng bloem, suiker, bakpoeder, melkpoeder, water, boter en ei.
Spreid het dikke beslag uit in een vorm met een oppervlakte van ca. 700 vierkante centimeter.
Bak 25 minuten.
Strooi de marshmallows erop en bak nog 3 minuten, of tot de marshmallows smelten.
Laat afkoelen op een rooster.
Doe pindakaas, syrup en boter in een pan, zet op laag vuur en roer tot het glad is.
Haal van het vuur en voeg krispies, pinda's en vanille toe.
Schep voorzichtig over de marshmallows.
Laat helemaal afkoelen en snijd in vierkantjes.







1 opmerking:

Gewichtsconsulent Ingrid zei

Bedankt voor dit recept! Ik was op zoek naar de yellow cake mix voor een andere taart, maar toen ik dit tegenkwam ga ik het zeker proberen!