27 oktober 2011

Povitica (Daring Bakers oktober)

(Nederlandse tekst hieronder)
The Daring Baker’s October 2011 challenge was Povitica, hosted by Jenni of The Gingered Whisk. Povitica is a traditional Eastern European Dessert Bread that is as lovely to look at as it is to eat!

You can find the recipe in English on the Daring Bakers' website, and on Jenni's blog. The recipe in Dutch is below.

I made the povitica two times. The first one, the original with walnuts, tasted great but didn't rise well. And it broke when I took it out of the form. That way I learned to let it cool in the form :-)
The second had my own filling: I crumbled Dutch spiced cookies (speculaasjes) and made a paste of it, using milk and almond extract. This time I let it rest longer before baking, and that did the tric: it rose well and the texture and taste were amazing. I really loved this challenge and will surely make it again!

Thanks Jenni, you made a real good choice for this month!

On our blogroll you can see what the other Daring Bakers made. A few beautiful examples that are not mine (the posts will show up during the 27th) :


from http://wolfsilveroak.insanejournal.com/637515.html
This is real perfection!


Dana McFarlane (has no blog).
Very artistic!


http://www.thefooddoctor.wordpress.com/
This baker surely knows how to take pictures! Have a look around on her blog, just to enjoy.


http://www.korenainthekitchen.com/
I like the cute colour combination :-)


http://www.mmmisformommy.com What a pretty picture of a neat bread!

=========================

De Daring Bakers hebben in oktober Povitica gemaakt, daartoe uitgenodigd door Jenni, van "The Gingered Whisk".
Povitica (spreek uit als poh-vah-tie-tsa) is een traditioneel Oost-Europees feestbrood. Je kunt het ook vinden onder de namen Nutroll, Potica, Kalachi, Strudia, om maar een paar voorbeelden te noemen. Er bestaan heel wat familierecepten, maar de traditie is verloren aan het gaan, en daarom is het zo mooi dat duizenden Daring Bakers hem nieuw leven inblazen.
Jenni heeft dit recept zelf in elkaar gezet met behulp van alle informatie die ze bij elkaar had gezocht. De vulling is traditioneel met walnoten, maar appel/kaneel kan ook, of abrikoos, of roomkaas, je kunt er alle kanten mee op.
Het is een stevig, cake-achtig brood, het is geschikt voor zoete en hartige vulling, en het smaakt heerlijk en ziet er prachtig uit. Ik ben erg in mijn nopjes met dit nieuwe recept.
Ik heb het twee keer gemaakt. De eerste keer met de traditionele walnootvulling. Dit brood was heel lekker, maar het was niet goed gerezen, en het brak toen ik het warm uit de vorm haalde. Lessons learned: langer laten rijzen, in de vorm laten afkoelen.
De tweede had een eigen vulling. Ik heb een heel pak speculaasjes in de keukenmachine verpulverd, en met melk en amandelextract tot een pasta gemaakt. Dat was superlekker!

Wat andere bakkers gemaakt hebben, kun je zien op onze blogroll. Een paar voorbeeldfoto's vind je hierboven in de engelse tekst.

Bereidingstijden:
Deeg maken: 40 minuten
Rijzen: 90 minuten
Uitrollen en samenstellen: zeker 20 minuten per brood
Rusten: 60 minuten
Bakken: 60 minuten
Afkoelen: 30 minuten
Vulling maken: 15 minuten

Recept

Voor het deeg:
droge gist 4 gr
volle melk 150 ml
suiker 40 gr
zout 5 gr
grote eieren 1
gesmolten ongezouten roomboter 30 gr
patentbloem 280 gr

Voor de walnootvulling:
fijngemalen walnoten 280 gr
volle melk 60 ml
ongezouten roomboter 56 gr
eieren, losgeroerd ½
vanille-extract ¼ tl
suiker 113 gr
cacao ¼ tl
kaneel ¼ tl

Bovenlaag:
sterke, koude koffie 30 ml
suiker 8 gr
gesmolten boter



Om deeg te maken:
1. Zet al je ingrediƫnten klaar.
2.Verwarm de melk tot handwarm.
3.Roer de warme melk in een grote kom met suiker en zout, tot je geen suiker en zout meer ziet.
4. Meng gist met een kwart van de bloem.
5.Voeg het losgeroerde ei, de gesmolten boter en een kwart van de bloem (die met gist) toe.
6.Meng grondig en voeg langzaam bloem toe, terwijl je roert tot de komwand schoon begint te worden.
7.Leg het deeg op een bebloemd oppervlak en kneed er beetje bij beetje meer bloem door, tot het deeg zacht is en nog maar net een beetje plakkerig is. Daar heb je misschien niet alle bloem voor nodig.
8.Doe het deeg in een ingevette grote kom, en dek hem losjes af met plasticfolie en een theedoek.
9.Laat 90 minuten rijzen op een vrij warme, tochtvrije plek, tot het deeg verdubbeld is in grootte.

Voor de walnootvulling:
10.Meng in een grote kom de gemalen walnoten, suiker, kaneel en cacao.
11.Verhit de melk en boter samen tot het kookt.
12.Giet de vloeistof over het notenmengsel.
13.Voeg eieren en vanille toe en meng grondig.
14.Laat op kamertemperatuur staan tot je klaar bent om het over het deeg uit te strijken.
15.Als het mengsel dikker wordt dan dikke honing, voeg dan wat warme melk toe.

Om uit te rollen en samen te stellen:
16.Bedek een grote tafel met een fijngeweven laken.
17.Bestrooi een flink stuk van het laken met een paar eetlepels bloem en wrijf dat er een beetje in.
18.Leg het deeg op het kleed en rol uit met een deegroller of, beter nog, met een deegrolstok. Begin in het midden en werk naar buiten toe.
19.Schep de vulling gelijkmatig over het deeg en strijk het uit tot het deeg helemaal bedekt is.
20.Til de rand van het kleed op en rol zo het deeg voorzichtig op tot het midden, en dan vanaf de andere kant ook, zodat het twee tegen elkaar aan liggende rollen worden.
21.Vouw beide uiteinden van het deeg naar het midden, volgens de tekening hieronder. THANKS TO WOLF AND AUDAX!
22.Til het deeg voorzichtig op en leg het met de naad naar beneden in een ingevette cakevorm.
23.Smeer het brood aan de bovenkant in met een mengsel van de koffie en suiker.
25.Dek de vorm losjes af met plasticfolie en laat een uur rusten.
26.Verwarm de oven ondertussen voor op 180 graden.
27.Verwijder plasticfolie en bak ongeveer 15 minuten.
28.Verlaag de temperatuur naar 150 graden, en bak nog 45 minuten.
29.Check regelmatig of het brood niet te bruin wordt. Als dat wel gebeurt, dek het dan tijdens de rest van de baktijd af met aluminiumfolie.
30.Haal het brood uit de oven en bestrijk met gesmolten boter.
31.Laat in de vorm helemaal afkoelen op een rooster.
32.Snijd het brood met een gekarteld mes. Overigens is het beter te snijden als het brood gekoeld is, vergeet niet het wel op kamertemperatuur te serveren.

Bewaren:
Povitica blijft 1 week goed op kamertemperatuur,
of 2 weken in de koelkast,
of drie maanden in de vriezer, mits je hem inpakt.



==

Eerdere uitdagingen die ik aanging / prior challenges completed: