30 december 2010

Kniepertjes en oliebollen

Twee handige links voor vandaag, naar de blogs die ik schreef over kniepertjes en oliebollen.
Ik ga ze vandaag en morgen weer gebruiken :-)

26 december 2010

Stollen (Daring Bakers December)

(Nederlandse tekst hieronder)

The 2010 December Daring Bakers’ challenge was hosted by Penny of Sweet Sadie’s Baking. She chose to challenge Daring Bakers’ to make Stollen. She adapted a friend’s family recipe and combined it with information from friends, techniques from Peter Reinhart’s book.........and Martha Stewart’s demonstration.

I adapted the ingredients a little to fit to our taste. So I used raisins, nuts, chocolate and almond paste to fill the Stollen. We liked it a lot, and ate of it with six persons, four times! Thanks Penny, this was a nice challenge!

The English recipe can be found on Penny's own blog or the Daring Bakers' site. Our blogroll shows you the way to the other Daring Bakers blogs.

===

De december-uitdaging van de Daring Bakers werd ons aangeboden door Penny, van Sweet Sadie's Baking . Het recept heeft ze zelf samengesteld uit een familierecept, ideeën van vrienden, technieken uit het boek van Peter Reinhart, en een demonstratie van Martha Stewart.

Stollen is traditioneel duits kerstgebak. Oorspronkelijk heeft het een opgerolde vorm, die moet lijken op een in doeken gewikkeld kind, zoals de Nederlandse kerststol er ook uit ziet. De Daring Bakers echter hebben de Stollen (Duits enkelvoud) gebakken in de vorm van een krans. Stollen kan gevuld worden met een reep marsepein, met verse kaas (raar idee!), of zoals wij dat in Nederland doen, met amandelspijs. Ik maak al jaren met pasen en kerst een stol, maar dit jaar heb ik deze gemaakt.
We vonden het erg lekker, en ik denk dat ik voortaan dit deeg gebruik. We hebben er met z'n zessen vier keer van gegeten, hij is echt enorm! Als vulling heb ik rozijnen, walnoten, amandelen, chocola en amandelspijs gebruikt.

Bereidingstijd
1 uur om te beginnen, dan een nacht tot drie dagen rusten,
2 uur opwarmen na koeling, 15 minuten vormen, 2 uur rijzen, 30 tot 45 minuten bakken.

Ingredienten
60 ml lauw water (43 graden)
14 gram droge gist (of 28 gram verse)
240 ml melk
140 gram roomboter
770 gram patentbloem en wat extra voor bepoederen
115 gram suiker
¾ theelepel zout
1 theelepel kaneel
3 grote eieren, losgeroerd
rasp van 1 citroen en 1 sinaasappel
2 theelepels vanille-extract (dat is wat anders dan vanille-essence)
1 theelepel citroenextract of sinaasappelextract
135 gram gemengde geconfijte citrusschil (dat heb ik dus niet gedaan, brr)
170 gram rozijnen
45 ml rum (evt te vervangen door het sap van citroen of sinaasappel)
100 gram amandelsnippers
wat gesmolten boter op de Stollen mee te bestrijken

Aanwijzingen
Week de rozijnen in de rum (of het sap).
Doe 60 ml warm water in een klein kommetje, strooi de gist erop en laat 5 minuten staan. Roer even om de gist goed op te laten lossen.
Doe de melk en de boter in een kleine pan en laat op laag vuur de boter smelten. Laat daarna op het aanrecht staan tot het lauwwarm is, dat duurt ongeveer 5 minuten.
Klop de eieren eventjes los in een kleine kom en voeg vanille-extract en citroen-/sinaasappelextract toe.
Roer bloem, suiker, zout, kaneel, en citrusschil door elkaar in een grote mengkom.
Roer het gist-water-mengsel erdoor, en de eieren, en het boter-melk-mengsel. Meng dit ongeveer 2 minuten, het beste kan dit met de deeghaken van mixer of keukenmachine. Na een minuut of twee moet het deeg een glad geheel worden, wel zacht maar niet kleverig. Dek het deeg dan af met plastic of een vochtige theedoek, en laat het 10 minuten staan.

Voeg de “mixed peel” toe, en de gewelde rozijnen, en de amandelsnippers, en werk het er kort doorheen.

Bepoeder het aanrecht met bloem, leg het deeg erop, en kneed ongeveer 8 minuten tot het zacht en satijnachtig is, maar niet plakkerig. Voeg evt. wat bloem toe als het deeg plakkerig is.
Vet een grote kom licht in en doe het deeg erin. Rol het deeg even rond zodat het met olie gecoat is. Dek de kom af met plasticfolie. Zet een nacht in de koelkast. Het deeg wordt erg stevig maar rijst wel langzaam. Je kunt het deeg tot een week in de koelkast laten.

Als het deeg uit de koelkast komt, laat je het twee uur op kamertemperatuur opwarmen.
Bedek een bakplaat met bakpapier. Verwarm de oven tot 180 graden Celsius.
Rol het deeg uit tot een rechthoek van 40 bij 60 cm, en zo'n 6 mm dik.
(Je kunt er nu een strook spijs, marsepein oid in leggen en meerollen.)
Begin aan de lange kant en rol het deeg op tot een slang.
Vorm de slang tot een cirkel (bijv. rond een kom) en leg de uiteinden zo veel mogelijk in elkaar om het een naadloze cirkel te maken. (Ik heb ze beide recht afgesneden en tegen elkaar aan gelegd. Veel mooier :-)

Knip de cirkel rondom in met een keukenschaar, ongeveer 5 cm uit elkaar, en knip ongeveer 2/3 door de deegslang.
Vet een stuk plasticfolie licht in en bedek het deeg ermee.
Laat ongeveer 2 uur rijzen bij kamertemperatuur, tot het de helft groter is geworden.
Bak 20 minuten, draai de bakplaat om en bak nog eens 20 tot 30 minuten, tot het “brood” bruin is.
Smeer de hele bovenkant royaal in met gesmolten boter terwijl het brood nog heet is. Bepoeder hem gelijk daarna met poedersuiker. Wacht een minuut, en doe er dan nog een laag poedersuiker over. Dit helpt om het brood vers te houden.
Laat minstens een uur afkoelen. Als het brood door en door afgekoeld is kun je het opbergen in een plastic zak. Het brood smaakt na een paar dagen nog lekkerder, heerlijk met roomboter en een kop thee.


==

Eerdere uitdagingen die ik aanging / prior challenges completed:




April 2008 - December 2010