27 maart 2009

Lasagne van de Daring Bakers

(For English, scroll down)
Overal ter wereld verschijnen vandaag blogstukjes over lasagne. Groene lasagne, meestal. Want dat is de uitdaging van de Daring Bakers voor maart. Je kunt erover discussieren of het bakken is, maar lekker was het in ieder geval wel.
Ik maak zelf regelmatig verse pasta met een pastamachine, omdat ik volkoren lasagne wil eten. Dat is gewoon een kwestie van zo'n 200 gram volkorenmeel mengen met een halve beker water, kneden kneden kneden tot het elastisch is en in de tussentijd water toevoegen als het te droog is, en meel als het te plakkerig is. Een beetje plakkerig moet het wel zijn, trouwens. En dan bestuiven met meel en uitrollen met de pastamachine en gebruiken alsof het gedroogde pasta is. Heel eenvoudig en lekker.
Maar dit was een ander verhaal. Het was eierpasta met verse spinazie, een vleessaus met diverse luxe soorten vlees, en bechamel met echte Parmigiano Reggiano (parmezaanse kaas). Ik heb het recept tot in de finesses gevolgd, hoewel we wat vrijheden hadden in het vervangen door eigen recepten, maar dan was de uitdaging weg omdat ik mijn eigen recepten al zo vaak gemaakt heb.
Het was werkelijk een heel goed recept, de lasagne had een volle, krachtige smaak maar ook alle kinderen lustten het hier.

De uitdaging werd ons deze maand aangeboden door Mary van "Beans en Caviar", Melinda van "Melbourne Larder" en Enza van "Io Da Grande". Ze kozen voor Lasagne uit Emilia-Romagna, uit het kookboek "The Splendid Table: Recipes from Emilia-Romagna, the Heartland of Northern Italian Food", geschreven door Lynne Rossetto Kasper.

Als je de creaties van andere Daring Bakers wilt zien, ga dan naar de blogroll. Daar vind je ook de engelse versie van het recept. Hieronder volgt mijn globale Nederlandse vertaling. Ik heb gemakshalve de methode om met de hand lasagne te rollen weggelaten, die staat wel in het engelse recept.

Lasagne uit Emilia-Romagna
Dit gebruik je:
1 recept bechamelsaus (recept volgt)
1 recept spinaziepasta (recept volgt)
1 recept vleessaus (recept volgt)
125 gram versgeraspte Parmezaanse kaas (Parmigiano Reggiano)

Vooruit werken:
De vleessaus kan drie dagen in de koelkast of een maand in de vriezer worden bewaard voor gebruik.
De pasta kan uitgerold en gedroogd een etmaal bewaard worden voor gebruik.
De samengestelde lasagne kan een uur op kamertemperatuur blijven staan voor je hem bakt. Zet hem niet in de koelkast, dan wordt het centrum zo koud dat de bovenkant overkookt tegen de tijd dat het centrum warm is.

De pasta voorkoken:
Breng een grote pan gezouten water aan de kook.
Bedek een flink stuk aanrecht met een dubbele laag keukenpapier.
Leg een schuimspaan klaar en een grote kom koud water.
Doe de stukken lasagne met een paar tegelijk in het kokende water, haal ze er na twee minuten met de schuimspaan uit en dompel ze even in het koude water. Leg ze dan te drogen op het keukenpapier.

Samenstellen:
Zorg dat je beide sauzen warm klaar hebt staan.
Verwarm de oven voor tot 180 graden Celsius.
Vet een grote lasagneschaal in.
Volgorde:
dunne laag bechamel
lasagne
dunne laag bechamel
vleessaus
1/4 van de kaas
en dan verder vanaf lasagne tot alles op is.
Eindig met een laagje bechamel en bestrooi dat met een royale laag kaas.

Bedek met aluminiumfolie, zorg dat het folie de bovenkant van het eten niet raakt.
Bak 40 minuten. Haal folie eraf en bak nog 10 minuten. De lasagne is klaar als een mes dat je erin steekt er heel heet uit komt. De bovenkant mag niet bruin worden, hoogstens een licht goudkleurig randje.
Laat de lasagne 10 minuten rusten in een uitgeschakelde oven en dien dan meteen op.

Recept voor de groene lasagne
Voor mij was dit twee keer zo veel als ik nodig had! Het is ongeveer gelijk aan 450 gram gedroogde pasta.

Nodig:
2 grote eieren (of 3 kleinere)
300 gram verse spinazie, gewassen, uitgelekt en fijngehakt (of 170 gram ontdooide en uitgeknepen diepvriesspinazie)
400 gram bloem

Maak een krater van de bloem op je aanrecht, doe de rest erin en begin te kneden tot het een bal wordt.
Kneed een minuut or drie en kijk dan hoe het deeg wordt. Te droog? Doe er water bij. Te nat? Doe er bloem bij. Een beetje plakkerig moet het wel zijn.
Kneed nu nog tien minuten door, dek het daarna af met plasticfolie en leg het minstens 30 minuten te rusten.
Zet je pastamachine klaar en maak volgens de gebruiksaanwijzing lasagne van het deeg. Leg of hang het te drogen, bijv. op een stoelleuning die je met een theekdoek hebt bekleed. Als het droog is berg je het luchtdicht op.

Recept voor bechamelsaus
(ik had hier wat te weinig aan)
60 gram ongezouten boter
60 gram bloem
570 ml melk
zout en versgemalen peper
een beetje nootmuskaat

Smelt de boter in een pannetje met dikke bodem op laag vuur.
Doe de bloem er in een keer bij en roer het glad. Laat 3 minuten op laag vuur staan om te garen.
Giet de melk er beetje bij beetje bij, en roer met een garde zodat het glad blijft.
Laat even zachtjes koken tot de saus goed ingedikt is.
Breng op smaak met zout, peper en een snufje nootmuskaat.

Recept voor de vleessaus
Dit kost nogal wat tijd.

Nodig:
45 ml olijfolie, extra virgine
60 gram pancetta, fijngehakt (italiaans spek)
1 medium ui, fijngehakt
1 medium stengel selderij met blad, fijngehakt
1 kleine wortel, fijngehakt
125 gram fijn kalfsvlees
125 gram fijn varkensvlees zonder vet, of milde italiaanse worst
250 gram fijn rundvlees
30 gram parmaham
160 ml droge rode wijn
375 ml kippen- of rundvleesbouillon (liefst zelfgemaakt)
500 ml melk
3 tomaten uit blik, uitgelekt en fijngesneden
zout en verse peper

Zet een grote kookpan klaar.
Verhit de olijfolie in een grote braadpan op halfhoog vuur.
Doe de pancetta en groenten in de braadpan en bak dit zachtjes 10 minuten aan, terwijl je regelmatig roert met een houten lepel, tot de uien licht beginnen te kleuren.
En nu iets wat een vleesliefhebber pijn aan zijn hart doet: Doe al het vlees, ook de parmaham, in een keukenmachine of gehakt molen en maak er gehakt van.
Doe bij de groenten in de pan en laat zachtjes bruin worden op halfhoogvuur. Er zal eerst vocht uit komen, en als dat verdampt, wordt het vlees bruin. Er zou een bruine laag onderin de pan moeten ontstaan (bij mijn pan niet), bescherm die tijdens het omscheppen en draai het vuur lager om hem niet te laten aanbranden.
Bak 15 minuten, of tot het vlees goed bruin in. Doe de inhoud van de pan in een zeef en laat het vet er uit lekken. Doe het in de grote kookpan en zet op halfhoog vuur.
Doe de wijn in de braadpan en laat het zachtjes bubbelen. Roer af en toe en wacht een minuut of drie tot de wijn tot de helft is ingekookt. Schraap de bruine laag in de pan los. Doe de wijn nu in de kookpan en zet de braadpan weg.
Doe 1/2 mok bouillon in de kookpan en laat het 10 minuten zachtjes borrelen, tot het helemaal verdampt is. Herhaal dit met nog een 1/2 mok bouillon. Voeg de laatste halve mok bouillon tegelijk toe met de melk. Pas de warmte zo aan dat het mengsel heel zachtjes borrelt. Dek de pan gedeeltelijk af en laat een uur borrelen. Controleer regelmatig of de bodem niet aankoekt.
Voeg nu de tomaten toe en kook zonder deksel nog 45 minuten heel zachtjes, tot er een dikke ragout overblijft. Breng op smaak met zout en peper.

==

English:

Today everywhere in the world blogs about lasagne will pop up. Green lasagne, for that is the Daring Bakers' challenge of March. Whether it is baking or not - it was a tasty challenge!
I often make my own pasta, as I prefer wholewheat for my diet. That's very easy: mix 1.5 cup wholewheat flour with 0.5 cup water, knead until a little sticky and very elastic, and make lasagne with a pasta machine.
But this is something different. It's egg-pasta with fresh spinach, ragu with veal, pork, beef, ham and lard, and bechamel with real Parmigiano Reggiano. I followed the recipe in detail, finding my challenge in that, instead of in the making of pasta, which I do quite often.
It was indeed a very good recipe, the lasagne had a strong, full taste, but even the children liked it a lot.

The March 2009 challenge is hosted by Mary of "Beans en Caviar", Melinda of "Melbourne Larder" and Enza of "Io Da Grande".They have chosen Lasagne of Emilia-Romagna from The Splendid Table by Lynne Rossetto Kasper as the challenge. Thank you, ladies!
If you want to see what other Daring Bakers did, visit the
blogroll. You can also find the English recipe there.

==

Eerdere uitdagingen die ik aanging / prior challenges completed:


(cheesecake pops, opera cake, danish braid, filbert gateau, chocolate eclairs, lavash crackers, pizza, caramel cake, yule log, tuilles, chocolate valentino)

11 maart 2009

Maak je eigen pepermunt! (Make your own peppermint candy!)

(for English, scroll down)
Kort geleden heb ik pepermunt-ijs gemaakt, en daarvoor had ik natuurlijk pepermuntolie nodig. En die staat hier nu in de kast te roepen "ik wil gebruikt worden"! Nou, wat maak je van pepermuntolie.... pepermunten! Met weinig moeite vond ik op smulweb een recept, en dat heb ik vanmorgen gemaakt. Het was simpel en leuk, en het resultaat is heel lekker. Bros, fris en zoet. Een aanrader!

Dit heb je nodig:
875 gr fijne kristalsuiker, 3 dl water, 300 gr poedersuiker, 5 a 6 druppels pepermuntolie
Een suikerthermometer, een bakplaat

Doe het water met de kristalsuiker in een pan en kook dit tot 118 / 119 graden celcius.
Strooi 50 gr poedersuiker op de bakplaat.
Als het suikerwater op temperatuur is, gelijk van het vuur halen, dan 200 gr poedersuiker er door roeren en de muntolie.
De massa op de bakplaat gieten en glad strijken, dan 50 gr poedersuiker er over strooien.
Dit alles laten afkoelen en dan in stukken breken.

==

For the last Daring Bakers' challenge, I purchased a little bottle of peppermint oil, to make peppermint icecream. And now that bottle is calling in the cupboard: "I want to be used!" So what do you make with peppermint oil... peppermint candy! And that is exactly what I did this morning. It was easy, it was fun, and it tastes very good.

This is what you need:
6.75 cups confectioner's sugar
1.25 cups of water
2.25 cups powdered sugar, divided into 1/2, 1/4 and 1/4
5 or 6 drops of peppermint oil

a candy thermometer
a baking tin

Cover the baking tin with 1/4 of the powdered sugar.
Cook the water with the confectioner's sugar until the temperature is 244-246 degrees Fahrenheit.
Take it from the heat, add 1/2 of the powdered sugar and all the peppermint oil, stir until smooth.
Pour it quickly on the baking tin, and cover it with 1/4 of the powdered sugar.
Let it cool and break it to pieces.