15 april 2009

Citroenkoekjes met honingglazuur

(For English, scroll down)
Heb je wel eens de site van Martha Stewart bekeken? Een van de onderdelen van haar site is Cookie-of-the-day. Als je eenmaal thuis bent in de cups en sticks en ounces en tablespoons, kun je daar veel lol beleven. Overigens kun je via onlineconversion.com alles wat je wilt omrekenen. Hoeveel gram is een stick butter? Hoeveel ml is een cup water? Heerlijk.
Maar goed, de koekjes. Ik vond daar een recept voor citroenkoekjes. Ze klonken lekker, maar wat eenvoudig, en daarom heb ik er zelf een extra draai aan gegeven: honingglazuur.
Dit is het recept van Martha Stewart (zie deze link):

Citroen-custard koekjes
Voor 24 stuks
Voorbereiding: 30 minuten, totaal: 55 minuten

Ingredienten:
1 1/2 cup patentbloem (150 gram)
1 cup custard (150 gram) (opvallend verschil in dichtheid met bloem!)
1 eetlepel fijngehakte citroenschil
1/2 theelepel zout
1 1/2 stick boter (170 gram), heel zacht maar niet gesmolten
3/4 cup suiker (140 gram)
1 groot ei

Werkwijze:
Oven op 175/180 graden.
Meng bloem, maismeel, citroenschil en zout in een kleine kom.
Mix in een grote kom de zachte boter, de suiker en het ei tot een geheel.
Voeg rustig aan de droge ingredienten toe. Ik moest tussendoor overstappen op de kneedhaken.
Maak ongeveer 24 balletjes deeg, leg de helft op een ingevette of beklede bakplaat, druk ze een beetje plat en bak ze zo in twee ladingen, elk zo'n 25 minuten.
Laat ze afkoelen op een rooster.
De koekjes blijven 3 tot 5 dagen goed in een luchtdichte doos.

En dit is mijn recept voor citroenglazuur:
maak in een klein pannetje een eetlepel honing warm, meng met twee eetlepels citroensap, en voeg 200 gram poedersuiker toe. Roer tot het een glad, smeerbaar geheel is.
Doop de enigszins afgekoelde koekjes met hun bovenkant in dit glazuur, laat even uitlekken en laat ze dan drogen op het rooster.

==

English:
Martha Stewart with a twist! I found her delicious lemon-cornmeal cookies on marystewart.com, and made them even better with a honey-lemon-glaze. Her cookie recipe can be found on the above link, and here is my honey-lemon-glaze:
In a small bowl, heat a tablespoon of honey. Add two tablespoons of lemonjuice and 1.5 cup powdered sugar and stir till it is a soft paste. Dip the cookies top-down in the glaze and let them dry on the rack.

Geen opmerkingen: