5 september 2008

Gebak op een boot

Tegenwoordig kun je de wereld vertellen wat je hebt gemaakt, je kunt er foto's bij laten zien - maar soms wou ik dat ik er ook de geur bij kon zetten. Deze appeltaart rook zo ongelooflijk goed! Rook ja.... hij is al op :-)
Jullie moeten het wel doen met een matige foto. We hebben namelijk in ons kleine zeilbootje niet ons mooie fototoestel meegenomen, maar ik wilde wel dat jullie konden zien waar de taart voor was. Hij was namelijk gebakken voor ons 11e huwelijksjubileum, dat we vierden op de meren bij Reeuwijk.

Hier komt het recept voor een heerlijke appeltaart, met een brosse koek en een stevige vulling.

Ingredienten:
240 gram bloem
60 gram havermout

100 en 50 gram witte basterdsuiker

1 zakje vanillesuiker

200 gram koude boter
1 losgeklopt ei

4 jonagold-appels of vergelijkbaar

1/2 eetlepel kaneel
100 gram amandelspijs
2 eetlepels custard
1 eetlepel geraspte citroenschil
3 eetlepels paneermeel

Nodig:

rasp
springvorm 24 cm

bij voorkeur een keukenmachine


Doe bloem, havermout, 100 gram basterdsuiker, vanillesuiker, boter, de helft van het ei en een mespunt zou in de keukenmachine met messen en draai er snel een soepel deeg van. Evt even nakneden met koele handen.
Kneden kan ook met de hand, maar dan moet het deeg daarna langer koelen en bovendien wordt de havermout dan niet vermalen. Je kunt de havermout ook vervangen door bloem.
Doe 1/4 tot 1/3 van het deeg in plasticfolie in de koelkast.
De rest van het deeg in de vorm uitdrukken, inclusief een opstaand randje van zeker 4 cm. Zet de vorm ook koud, een minuut of twintig.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Rasp de amandelspijs. Of zonder rasp: hak het in kruimels.

Snijd de appel in blokjes, niet te klein. Denk aan 2x2x2 cm.
Schep ze om met kaneel, 50 gram basterdsuiker, geraspte amandelspijs, citroenrasp en custard.
Strooi het paneermeel gelijkmatig over de bodem van de gekoelde deegbak.

Doe de appelvulling erop.

Rol het apart gelegde deel van het deeg tussen twee stukken bakpapier uit tot een cirkel van 24 cm doorsnede.
Snijd die in repen van ca 2cm breed. Leg de repen voorzichtig als raster op de taart, de oneven repen horizontaal, de even repen verticaal (of andersom natuurlijk). Druk de randjes aan.
Bestrijk de taart met de andere helft van het losgeklopte ei, liefst met een kwastje.

Bak de taart 50 minuten in de oven, of tot hij van boven mooi bruin kleurt.

Eet smakelijk!

Geen opmerkingen: