30 november 2007

Pepernoten

Dit is een recept voor kruidnoten, die iedereen pepernoten noemt :-)
Dit zijn kruidnoten:

De echte pepernoten zien er zo uit:

Maar goed, kruidnoten dus.
Men neme:
250 gram bloem
3 gram bakpoeder
10 gram speculaaskruiden
125 gram koude boter
125 gram lichtbruine basterdsuiker
50 gram schenkstroop
3 gram zout

In plaats van bloemen bakpoeder kan men ook 100 gram van de bloem vervangen door zelfrijzend bakmeel en het bakpoeder weglaten. Zelfrijzend bakmeel bestaat namelijk in bloem met drie procent bakpoeder.
Speculaaskruiden kun je zelf mengen: 30 delen kaneel, 4 delen kruidnagel, 4 delen nootmuskaat, 2 delen witte peper, 2 delen gemberpoeder en 1 deel kardemom.

Maak een goed gemengde, stevige bal van alle ingrediënten. Leg die een uur koud weg.
Verwarm de oven voor op 160 graden. Maak kleine balletjes (als een knikker) van het deeg en leg die op een ingevette of met bakpapier beklede bakplaat. Druk ze enigszins plat. Vul twee bakplaten. Bak de peper- ehh.... kruidnoten 20 minuten. Als ze gaar zijn, zijn ze van buiten knapperig en van binnen nog net een beetje zacht. Tijdens het drogen / afkoelen worden ze dan helemaal hard.

15 november 2007

Mokkataart

Het woord mokka is afgeleid van Al-Mukha, een stad in Jemen, bij de Rode Zee. Uit deze stad werd in de 16e en 17e eeuw koffie verscheept naar Europa. Deze koffie heeft een lichte chocoladesmaak, hoewel cacao er niets mee van doen heeft. Meer hierover kun je lezen op deze wiki-pagina (in het Duits).
Hieronder geef ik het recept van een mokkataart die bij ons thuis heel goed bevallen is. Als je deze taart gaat maken: lees het recept eerst helemaal goed door, en begin dan pas met bakken.

Ingrediƫnten voor het deeg:
80 gram bloem, 30 gram maizena, 6 eierdooiers, 125 gram suiker, 1 theelepel citroenrasp, 3 eiwitten
Voor de mokkacreme:
250 gram boter op kamertemperatuur, 1 1/2 eetlepel oploskoffie, 1/2 eetlepel heet water, 2 eidooiers, 100 gram fijne suiker, 1 zakje vanillesuiker, 150 gram gehakte hazelnoten, evt. 1 eetlepel koffielikeur, garneerchocola/mokkaboontjes oid.
Nodig:
Springvorm 22 a 24 cm doorsnee.

Bereiding:
Doe de gehakte hazelnoten in een koekenpan en rooster ze op laag vuur goudbruin, terwijl je ze regelmatig omschept. Laat ze afkoelen.

Verwarm oven voor (hetelucht 170 graden, conventioneel 190 graden).
Vet springvorm in en bestuif met bloem.
Klop de 6 eierdooiers met de helft van de 125 gram suikeren met de citroenrasp tot een dikke, romige massa, die als een lint van de kloppers loopt.
Klop met schone gardes in een vetvrije kom de 3 eiwitten stijf, samen met de andere helft van de 125 gram suiker. Spatel het eiermengsel luchtig door de eiwitten.
Zeef in gedeelten de bloem en maizena erboven en schep steeds voorzichtig door elkaar.
Doe het beslag in de vorm, strijk het glad, en bak de bodem in een minuut of dertig gaar. Laat iets afkoelen en verwijder daarna de ring.

Voor de creme:
Kook water in een pannetje en zorg voor een bak met ijskoud water.
Meng de 2 dooiers met de 100 gram suiker, zet de kom op de pan met heet water zodat de kom het water niet raakt, en klop het mengsel tot een romige creme. De suiker moet oplossen in dit stadium, maar het ei mag niet stollen.
Koel het mengsel daarna al kloppend af terwijl de kom in de bak met koud water staat.
Roer de boter zacht met de vanillesuiker. Klop hem luchtig op en meng dan het afgekoelde dooiermengsel in gedeelten door de boter. Roer dit glad.
Los de oploskoffie op in een halve eetlepel heet water en klop dit door de creme.

Snijd de afgekoelde taartbodem horizontaal doormidden en sprenkel er evt. de koffielikeur over. Bestrijk een plak met mokkacreme en leg de andere plak erop. Bestrijk de zijkant ook met creme, pak het geheel op tussen twee handen en rol de zijkant door de nootjes. Bestrijk nu de bovenkant nog met creme. Strooi de overige nootjes over de bovenkant.
Garneer de taart nu met iets chocolade-achtigs. Ik heb van gesmolten chocola in een klein spuitzakje sterretjes gespoten en die af laten koelen. Zo makkelijk is garnering maken!

Tips:
De suiker die door de mokkacreme gaat, moet goed oplossen. Gebruik daarom geen gewone kristalsuiker, maar liever witte basterdsuiker, fijne tafelsuiker of zelfs poedersuiker.
Een taart horizontaal doormidden snijden gaat goed met een draad: maak daarvoor rondom een inkeping met een mes, leg de draad erdoorheen, kruis de beiden uiteinden en trek eraan. De draad zal de taart nu precies doormidden snijden.
Je houdt 5 eiwitten over bij deze taart. Daar kun je schuimpjes van maken, zoals in dit recept of een Italiaanse eiwittencake, zoals in dit recept.
Een klein spuitzakje, zoals ik noemde bij de chocoladegarnering, maak je eenvoudig van een driehoekig stuk bakpapier. Kijk voor de werkwijze hier.

8 november 2007

Engelse terminologie

Als je engelstalige kookblogs leest, bij voorbeeld omdat je er via Tastespotting.com terecht komt, kun je soms struikelen over de engelse kookterminologie. Op http://forum.fok.nl/topic/648022 heb ik een uitputtend overzicht gevonden dat daar heel erg behulpzaam bij is! Ik hoop maar dat het daar nog lang blijft staan zodat deze link intact blijft. Als je dit nou leest en de link doet het niet meer: mail me, want ik bewaar het lijstje ook op mijn computer, dus dan kan ik het hier posten.