29 september 2007

Snackkoekjes

Heb je de site Tastespotting.com wel eens bekeken? Een geweldige verzameling adembenemende foto's, met een link naar de recepten op kookblogs. Het water loopt je regelmatig in de mond. Gisteren vond ik een link naar dit recept voor snackkoekjes. Vanmorgen heb ik ze gemaakt, en ze zijn heerlijk!
In het Nederlands:
Verwarm je oven voor op 180 graden.
Gooi 125 gram boter, 125 gram bloem en 35 gram geraspte parmezaanse kaas in de keukenmachine en laat die draaien tot je een zachte bal deeg hebt. Maak op een bakplaat kleine bolletjes deeg, leg er een vel bakpapier over en druk met de vlakke onderkant van een glas op elk bolletje, zodat het dikke schijfjes worden. Bij mij werden het er ongeveer 40.
Schuif de bakplaat in de oven (zonder dat bovenste bakpapier) en bak de koekjes tot de randjes goud kleuren. Bij mijn combi-magnetronoven duurde dat 20 minuten.
Laat de koekjes helemaal afkoelen op een rooster voor je ze opeet. En let op: ze zijn erg (heerlijk) kruimelig :-)

28 september 2007

Speculaasjes

Toen wij deze zomer in Zeeland waren, bezochten we een seizoensmarkt in Veere. Ik ben niet iemand van de nutteloze souvenirs, maar in een prachtig winkeltjes op het plein vond ik allerlei soorten en maten speculaasplanken. En dat vond ik nou leuk! Ik heb een langwerpige gekocht met vijf verschillende vormpjes erin uitgesneden.
Gisteren heb ik hem uitgeprobeerd, dat is even oefenen :-) De speculaasjes waren heerlijk, met name vanwege de zelf gemengde koekkruiden en de nacht die het deeg in de koelkast doorgebracht heeft.

Hier k
omt het recept:
Nodig:
250 gram bloem, 75 gram boter, 1 theelepel bakpoeder (niet te veel!), 100 gram bruine suiker, 12 gram speculaaskruiden, 5 eetlepels melk, wat rijstebloem.
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 graden. Zeef de bloem en de speculaaskruiden op het werkblad. Strooi bakpoeder en suiker erover. Snijd de boter in vlokken erboven. Kneed met koele handen tot een stevig deeg, met behulp van zoveel melk als nodig is om het deeg net te laten pakken. Pak het deeg in aluminiumfolie en leg het een nacht in de koelkast.
De volgende dag: strooi rijstebloem in de speculaasplank, neem een bolletje deeg en druk dat uit in de vorm. Speel een beetje met de hoeveelheid deeg, het handigste is om er gelijk precies genoeg in te doen. Probeer bovendien alle speculaasjes even dik te maken.

Klop de speculaasjes voorzichtig uit de vorm.
Leg ze op een ingevette bakplaat (of op zo'n heerlijk herbruikbaar bakvel) en bak ze in tien minuten gaar. Laat ze en minuut afkoelen op de plaat en breng ze dan over naar een rooster om helemaal af te koelen.



Tips en wetenswaardigheden:
* Speculaaskruiden kun je zelf mengen. Je kunt dan zelf smaakaccenten leggen. Gebruik hiervoor grotendeels kaneel, aangevuld met wat nootmuskaat, gemalen kruidnagel, witte peper, gemberpoeder en kardemom. Overigens worden de namen "koekkruiden" en "speculaaskruiden" door elkaar gebruikt.

* Door het deeg een nacht in de koelkast te leggen, laat je de smaak door het hele deeg trekken. Bovendien is het deeg goed koud voor de verwerking. Houd dat ook zo, tijdens het maken van de koekjes, klef deeg laat zich niet meer goed bewerken.
* Als de speculaasplank al vettig is van het deeg, zal het bestrooien met rijstebloem meer zin hebben. Heb dus even geduld, het gaat beter met een gebruikte dan met een nieuwe plank. Was de plank straks ook niet met zeep af, maar alleen met heet water.
* Als de koekjes niet goed loskomen, moet er meer rijstebloem gebruikt worden in de vorm.
* De baktijd wordt beïnvloed door de dikte en grootte van de speculaas. Maak je een grotere speculaaspop, dan duurt het wat langer voor de koekjes gaar zijn.
* Berg de koekjes luchtdicht op (of eet ze op) zodra ze koud zijn. Speculaasjes worden heel gauw oud.