31 juli 2007

Zalm

Ik sta bekend als iemand die graag zelluf-doet. En zo is dat ook met vis. De marktkoopman vraagt, met zijn mes in de aanslag, voor zijn fatsoen: schoonmakuh? Maar dat wil ik dus zelluf-doen.
Op het fotootje zie je een zalm die ik dus heb gekocht op de markt, vlak voor hij wordt schoongemaakt. Ik zaag zijn kop eraf, haal zijn ingewanden eruit, en weet zeker dat het netjes gebeurt :-)
Wat heb ik een berg moten van die vis gemaakt! De vriezer lag er vol mee.

Maar dit hoort bij de mooie herinneringen. In Enschede, ver van de zee, was een grote markt, met tal van viskramen en vis voor een mooi prijsje. Nu wonen we in de Randstad, niet ver van de zee, en op de markt heeft de marktkoopman nog nooit iemand naar rode poon horen vragen, en 50 procent van zijn assortiment is zelfs al gebakken! Het jaarlijkse haringonderzoek was erg lovend over een mooie viswinkel in de stad, maar als ik daar mijn grote zalm koop kan ik de rest van de week niet meer eten omdat het huishoudgeld op is.

Maar goed, hoe maak ik de moten klaar? Droogdeppen, in de hete grillpan doen, elke kant twee minuten op hoog vuur, op je bord wat zout erop, en GAUW OPETEN! Mmmmm....

Grieks toetje

Ik vond laatst een grieks kookboekje in mijn boekenkast. En omdat het toch zomervakantie is, nam ik me voor om eens uitgebreid in de keuken te gaan staan, en Grieks Te Koken. Nou, dat uitgebreid in de keuken staan lukte al vast, en grieks eten werd het ook :-)
We aten vooraf een bouillon, restproduct van de vleestaart die volgde, daarbij rodebietensalade met olijfolie, azijn, ui, en als toetje..... nou, daar wilde ik het dus over hebben.
Het was zoet, het was zacht, het was errug authentiek en ontzettend lekker. Hieronder volgt het recept.
Ingrediƫnten: 6 plakjes bladerdeeg uit de vriezer, boter
Voor de creme: 1/2 liter melk, 75 gram griesmeel, 3 eieren, 150 gram suiker, 1 pakje vanillesuiker, 2 eetlepels (echte) boter
Voor de siroop: 125 gram suiker, 3 eetlepels water, rasp van 1 citroen, 1 mespuntje kaneel, 1/2 theelepel muntblaadjes OF 10 ml rum, 1 theelepel citroensap
Benodigdheden: rechthoekige bakvorm, oppervlakte iets kleiner dan een A4-tje

Werkwijze: Ontdooi de plakjes bladerdeeg.
Voor de creme: giet de melk in een pannetje, strooi al roerend de griesmeel erin en breng dit al roerend aan de kook. Neem de griesmeelbrij van het vuur en laat afkoelen, roer af en toe om een vel te voorkomen.
Klop de eieren met de suiker en de vanillesuiker schuimig en schep dit lepel voor lepel door de afgekoelde grieesmeelbrij. Roer tenslotte de boter erdoor (laat die eerst even goed zacht maar niet heet worden in de magnetron).
Rol met een deegroller de plakjes bladerdeeg dunner uit, breder dan de vorm. Leg drie velletjes in de vorm, gedeeltelijk overlappend, en smeer de overlappende gedeeltes in met boter als "lijm". Giet de creme hierop. Leg uitstekende randjes bladerdeeg over de creme heen. Bedek de creme op dezelfde manier met drie bladerdeegplakjes. Maak de randen mooi dicht.
Neem een dun, scherp mes, en snijd het gebak tot bijna de bodem vast in vierkante porties. Bestrijk de bovenkant met boter en bespetter hem met koud water.
Zet het gerecht in een oven die voorverwarmd is op 200 graden (gasoven stand 5/6) tot de bovenkant goudbruin kleurt.
Voor de siroop: alle ingredienten behalve het citroensap in een pannetje doen, en 5 minuten al roerend laten koken. Van het vuur nemen en citroensap erdoor roeren. De nog warme siroop over het gebak gieten. Vlak voor het serveren de vierkantjes helemaal los snijden.

Dit toetje heet "galaktoboureko" en staat in "Koken met plezier, Originele Griekse keuken", van Adelheid Vossiniotis, in 1989 uitgegeven voor de Hema.

Zelf ijs maken

Toen ik hoorde dat ik suikerarm moest gaan eten, stortte mijn wereld behoorlijk in. Ik maakte in gedachten een lijstje van wat ik niet meer zou mogen eten, en dacht dat ik nooit meer gelukkig zou zijn. Toen ik weer helder kon denken, kocht ik een tweedehands ijsmachine, zodat ik suikervrij ijs zou kunnen maken. Dat vergoedt natuurlijk veel, als je ijs niet hoeft te missen. Ijsmachines staan heel veel tweedehands op internet, want de meeste mensen kopen ze in een opwelling en gebruiken hem daarna niet meer. Fijn voor mij :-)
Wat kun je met een ijsmachine? De handleiding gaf me heel wat tips, en bijna al die tips bevatten het woord "ei". En ik houd niet van rauw ei. Ik ben al 3 jaar van mijn leven zwanger geweest, en sinds 7 1/2 jaar lopen hier kleine kinderen rond, en dat zijn me twee risicofactoren te veel.
Maar wist je dat je met erg eenvoudige ingrediƫnten, zonder ei, heerlijk ijs kunt maken? Vandaag heb ik een beker vla gemengd met een halve beker slagroom, twee zakjes vanillesuiker erdoor geroerd, en daarmee mijn ijsmachine aan het werk gezet. Tegen het eind van de ijstijd voegde ik een flinke hoeveelheid kleingesneden aardbeien toe, en raad eens? Heerlijk! (Maar niet suikerarm.)